Češi investují oproti Evropanům velmi opatrně

Pokles úrokových sazeb, změny v nastavení penzijního připojištění a stavebního spoření i nově zřízený DIP. To vše přivede větší podíl Čechů k investičním nástrojům. Zhruba 51 % lidí v ČR podle průzkumu měsíčně uspoří nad dva tisíce korun, polovina z nich dokonce více než pět tisíc. Právě ti budou častěji diverzifikovat úspory tímto směrem. Nejen pro ně CREDITAS spouští investiční aplikaci Max Invest, která spojuje investice do podílových fondů a ETF.

V Česku podle průzkumu CREDITAS investuje do fondů více než čtvrtina lidí (27 %), 16 % pak investuje napřímo. Na depozitech mají Češi celkově 3,7 bilionu korun, z toho na spořicích účtech a termínovaných vkladech 1,7 bilionu, na běžných účtech 1,4 bilionu a ve stavebním spoření 417 miliard. V podílových fondech je oproti tomu jen přibližně 754 miliard. „Doba vysokých úrokových sazeb však už pomalu končí a Češi začnou opět hledat příležitosti, jak své peníze zhodnocovat do budoucna jinak, podobně jako ve vyspělých zemích EU,” říká hlavní ekonom Banky CREDITAS Petr Dufek.

 

 

 

 

 

CREDITAS přichází s mobilní investiční aplikací Max Invest, která by měla přivést k investování i lidi, kteří k němu dosud měli nedůvěru. Z těch, kteří by měli na investování volné peníze, se mu stále zhruba 40 % vyhýbá. Oproti Evropanům investují Češi velmi opatrně.

„Mapovali jsme při vývoji aplikace bariéry, které lidi od investování odrazují a v hloubkových rozhovorech se ukázaly zejména následující: složitost a moc velký nepřehledný výběr, netransparentnost ceny a výkonnosti, obava ze ztráty a z nízké likvidity. Stavěli jsme tedy aplikaci, která tyto bariéry odbourá a otevře oblast investic i lidem, kteří se jich zatím obávali,“ říká generální ředitel skupiny CREDITAS Jiří Hrouda.

Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti. Po ověření identity a vyplnění profilového dotazníku se klientům otevře možnost investic do Max Úroku (investice do nástrojů peněžního trhu), Max Portfolií (pět automaticky rozložených portfolií ETF stupňovaných dle rizikového profilu klienta) a již brzy také do DIP. Investovat lze jednorázově i pravidelně. Minimální investice je 100 korun u Max Úroku a již 1400 korun u Max Portfolií.

“První rok je investování zcela zdarma bez poplatků, od roku 2025 bude poplatek za správu nastaven tak, aby byl mezi třemi nejnižšími na trhu. Součástí aplikace je i vzdělávací zóna, pomocí lekcí a interaktivních zábavných kvízů si mohou klienti rozšířit znalosti o investicích,” popisuje manažerka projektu Max Invest Blanka Francová.

(tz)