Každý Čech utratí ročně za květiny kolem 1500 korun

Která žena by nechtěla dostávat květiny! Patří do našich životů nikoli jako samozřejmost, ale jako pochvala nebo útěcha, ocenění či obdiv. Také jako skromná až výjimečně pojatá dekorace, která přináší do interiérů radost a pohodu.
Příroda je vymyslela, aby nám poskytla povznášející potěšení nad tvary, barvami, vůněmi… Každá ta esence krajiny, která se nám tak vrhá do náruče, je svébytná, nenapodobitelná, okouzlující. Povznáší naše já, někdy tak trošku přidává na sebevědomí, a pomáhá obohatit duši tóny harmonie a té nejlepší energie. Ať už je veselo, nebo smutno.

Svaz květinářů a floristů ČR, letitý člen Agrární komory ČR, několik desetiletí usiluje o podporu českých pěstitelů květin i našich floristů a snaží se odborné i široké veřejnosti o oboru krásy, ale i velikého know-how a zkušeností předávaných z generace na generaci, sdělovat informace zajímavé, poučné a užitečné. Některé z nich komentoval ve svých odpovědích prezident Agrární komory ČR Ing. Jan Doležal:

Květiny mají v našem životě ojedinělou úlohu. Snažíme se jimi potěšit v radostných chvílích i v těch smutných. Provázejí nás při svatbě i při pohřbu. Zdobíme si jimi příbytky, kanceláře, recepce business center, ­obdivujeme je na zahradě i na louce. Co všechno jimi dokážeme vlastně vyjádřit?

Máte pravdu, že květiny nás v životě provázejí při mnoha různých příležitostech. Když květinu darujeme, chceme tím zpravidla udělat někomu radost. Traduje se, že květiny dostávají především ženy, ale čím dál více se potvrzuje, že květina dokáže potěšit a zpříjemnit den komukoliv bez rozdílu pohlaví či věku. Řezanými květinami i takzvaně hrnkovými rostlinami si lidé zdobí kanceláře i domovy. Různé druhy rostlin jsou pak spojené s jednotlivými svátky. Prosincovou vánoční výzdobu tvoří obvykle vánoční hvězdy různých barev, bramboříky nebo azalky. Velikonoce zase symbolizují příchod jara, a tedy k nim patří narcisy, tulipány nebo třeba hyacinty. Jediné, co by květiny rozhodně neměly, je vyvolání nějakých negativních pocitů. V minulosti tomu ale tak nebylo, vzpomeňme si na květomluvu z 18. století. Tehdy bylo možné květinami vyjádřit nejen náklonnost, ale také nesympatie nebo se jimi něco vytýkalo. A nebylo to jednoduché, bylo třeba dobře znát nejen druhy květin, ale orientovat se i v symbolice barev. Asi nikoho nepřekvapí, že rudá růže znamenala „miluji tě“, ale třeba bílou růží lidé dávali najevo, že se kvůli obdarovanému trápí. Některé barvy tulipánu zase byly spojovány s nedostatečnými duševními kvalitami, jako je pýcha nebo povrchnost. Je ale dobře, že tato doba už pominula a dnes je cílem květin především potěšit. A to se stává při všech příležitostech již od narození.

Jaký vztah ke květinám máte vy osobně?

Jednoznačně pozitivní. Sice jsme na rodinné farmě, na které jsem vyrůstal, květiny produkčně nepěstovali, nicméně jak říká klasik, respektive film Slavnosti sněženek, nejkrásnější květina je brambora, a právě brambory jsme měli. Ty se koneckonců původně do Evropy dostaly jako okrasné rostliny, kterými si honosné komnaty zdobila šlechta, než se brambora později naopak stala základem jídelníčku nejchudšího obyvatelstva. I když právě u brambor se konzumuje hlíza, všechny jedlé plody začínají jako květy, a i ta klasická polní produkce je tak v určité fázi vegetace přínosem ke vzhledu krajiny. Ke květinám jako takovým mám vztah určitě vřelý, jen mě mrzí, že české květiny jsou vzhledem k složitému historickému vývoji tohoto sektoru tak trochu ohroženým druhem.

Pro designéry jsou květiny také velkou vášní, floristé jsou odborníky, kteří nás
učí s nimi pracovat neotřele, s nápadem, citem…

Za to mají můj velký obdiv, protože na to je potřeba nejen mít pro květiny cit, ale i umět s nimi zacházet, aranžovat je a zároveň odhadnout přání zákazníka. Na to jsou potřeba skuteční odborníci, není to pro každého.

Ostatně jak si vedou čeští květináři a floristé? Co se jim daří, a nač naopak hartusí?

Svaz květinářů a floristů ČR zastupuje pěstitele květin, prodejce květin a floristy již více než třicet let. Hájí jejich zájmy, pořádá vzdělávací akce, pomáhá získávat a administrovat dotace a další. Je členem Agrární komory ČR i Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Pod hlavičkou Agrární komory ČR pracuje Komoditní rada pro okrasné rostliny. Svaz má 156 členů a členové z řad pěstitelů tvoří asi 80 % pěstitelského potenciálu ČR. V oboru má jediné odbytové družstvo CZ Flora. To vzniklo v roce 2001 spojením renomovaných pěstitelů a majitelů skleníkových hospodářství pro zastřešení prodeje vlastní produkce do široké obchodní sítě v oboru okrasných rostlin s cílem dodávat produkty na český trh. České květináře trápí celkový nárůst nákladů, nejistota odbytu, dovoz ze zahraničí, a nakonec i postoj zákazníků, kteří váhají s nákupem květin, protože ho vyhodnotí jako zbytnou položku v nákupním koši. Obdobná situace je také u floristů i některých malých květinářských provozoven. Zaznamenáváme zvýšenou poptávku po osivu a sadbě zeleniny z důvodu snahy o vlastní výpěstky, lidé se prostě snaží šetřit.

Blíží se Děčínská kotva. Čím byste rádi zaujali?

V letošním roce se uskuteční již 53. ročník Děčínské kotvy, která je zároveň Mistrovstvím floristů České republiky. Odehraje se ve dnech 15. a 16. května 2024 v prostorách areálu zámku Děčín. Pořádá ji děčínská škola společně se Svazem květinářů a floristů ČR, díky kterému mají vítězové možnost postoupit do mezinárodních soutěží, jako je Eurofleurs nebo Europa Cup. Dalším významným partnerem je Čes­ký zahrádkářský svaz. Letošní ročník si klade za cíl propojit květiny s hudbou, a podtitulem tedy je heslo „Hudba uvolňuje ducha a okřídluje myšlenky“. Sám jsem zvědavý, jak se s tímto úkolem účastníci vypořádají.

Sklo a květiny také patří k sobě. O tom bude další, tentokrát červnová akce, již bychom si neměli nechat ujít. O čem bude a proč se pořádá?

Lustrfest 2024 oslavuje 300letou tradici výroby lustrů v Kamenickém Šenově a letos se uskuteční 14. a 15. června. Součástí bude floristická show Květiny a sklo, kterou předvedou jedni z nejúspěšnějších českých floristů, mnohonásobní vítězové Mistrovství České republiky ve floristice a úspěšní účastníci mezinárodních soutěží. Karolína Žáčková, Jaromír Kokeš a Hana Kindelmannová Šebestová představí své umění v huti sklárny Jílek, která byla založena v roce 1905 a je jednou z nejstarších v Česku. Pýchou sklárny je kromě široce zaměřené produkce barevného skla také nádherná architektura budovy samotné sklářské hutě, která je zajímavá především unikátním použitím kovové nosné konstrukce. Zdejší výrobky jsou známé například z filmu Barbie. Věřím, že je na co se těšit.

Je spočítáno, kolikrát v roce česká žena dostane kytičku? Nebo kolikrát vstoupí
do květinářství za rok český muž?

To by mě samotného zajímalo, na základě oficiálních statistik ale máme informace pouze o celkové útratě. Každý Čech utratí ročně za květiny kolem 1500 Kč, přičemž za řezané květiny je to necelá pětistovka za rok.

Čím si dnes mohou prodejny květin u nás konkurovat?

Nejprve je třeba uvést, že Česko není v produkci květin soběstačné, její hodnota se pohybuje na úrovni 2,7 miliardy korun ročně. K uspokojení po­ptávky je nezbytné květiny dovážet a hodnota tohoto dovozu činí 5,6 miliardy korun. Jsme nuceni dovážet především řezané květiny, které se v Česku prakticky nepěstují. Květiny je možné koupit nejen ve specializovaných květinářstvích, ale i ve velkých obchodních řetězcích, kde se prodávají vedle potravin, oblečení, kosmetiky a dalšího zboží. Ne všichni prodejci ale o květiny pečují správně, a ty mnohdy trpí i během transportu, takže se může stát, že zakoupená květina vydrží maximálně pár dní, a pak uvadá. Pokud zákazníci chtějí kvalitní květinu z domácí produkce, nejlepší je zakoupit ji přímo od našich pěstitelů.

Ti to ale nemají v posledních letech jednoduché, jak jste naznačil, ceny energií je hodně vyčerpaly. Jak zvládají své náklady?

V rámci konsolidace veřejných financí byly s platností od ledna letošního roku přeřazeny řezané květy a řezaná zeleň do základní sazby DPH, tedy 21 %. To samozřejmě znamená zvýšení cen za řezané květy a květinové služby. Hlavním důvodem zdražení byl samozřejmě růst cen energií ve všech položkách, a to více než o sto procent. Dovoz květin se ve všech skupinách v roce 2023 snížil, což by odpovídalo nižší spotřebě, ale snížil se i vývoz, a květiny se tedy prodaly u nás. Ačkoliv nemáme v tuto chvíli úplně přesná data, je zřejmé, že zájem o květiny klesá, což dokumentuje i fakt, že v roce 2022 byla spotřeba 1546 Kč na osobu na rok a v roce 2023 spotřeba klesla na 1434 Kč na osobu na rok. Pokles je tedy 7,2 %. S tím souvisí pokles tržeb některých prodejců květin o 5–15 %. Tento rozptyl je způsoben individuálně podle podmínek jednotlivých provozoven, jako jsou vlastnictví či pronájem provozovny, konkurence v místě působení, mzdové náklady a další.

Označení Česká květina mělo své poslání. Platí pro ně stále stejná pravidla? Kdo může toto pojmenování používat?

Pod záštitou Svazu květinářů a floristů ČR vzniklo označení pro výpěstky českého květinářství Česká květina. To je zárukou kvality a původu českých výpěstků tradičních pěstitelů květin v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Označení Česká květina propůjčuje předsednictvo SKF ČR svým členům. V současné době užívá značku 15 pěstitelů.

Svaz květinářů a floristů je členem Agrární komory ČR. Jak a v čem oba subjekty
spolupracují?

Agrární komora ČR sdružuje zemědělce všech velikostí, právních forem i výrobního zaměření. Netýká se to pouze chovatelů hospodářských zvířat nebo pěstitelů plodin, ale také květin, a vůbec okrasných rostlin a dřevin. Některé problémy mají obdobné všechna odvětví a společná obrana zájmů může být efektivnější. Agrární komora ČR je k dispozici při jednání s politiky nebo při spolupráci s médii i v dalších oblastech. Při AK ČR pracuje již zmíněná Komoditní rada pro okrasné rostliny, kde se jednání účastní pěstitelé květin. Členové SKF ČR pracují i v dalších ko­misích AK ČR.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi