Omega-3 vs. omega-6: kterých potřebujeme víc?

Co jste si dali včera k obědu? A co se objevilo na vašem talíři večer? Přiznáte se? Anebo to raději zamlčíte s tím, že víte, co příště neudělat, pokud se chcete dožít vysokého stáří ve zdraví a pohodě… Je to tak. Naši stravu tvoří převážně potraviny, které prošly průmyslovým zpracováním. A týká se to i surovin na jejich výrobu. Jídelníček Středoevropanů má někdy k přirozenosti daleko. Co přesně v něm není v pořádku? Tým české značky Nupreme tuto otázku konzultoval s odborníky. Nepoměr esenciálních mastných kyselin je jedním z faktorů, které mohou lidské zdraví ovlivnit. Jak tedy dostat příjem těchto složek zase do rovnováhy? Na to jsem se zeptala Petra Žemličky, marketingového ředitele jmenované značky:

Jí většina z nás opravdu spíše nezdravě než naopak?

Nerad bych se někoho dotknul, ale je to skutečně tak. Máme málo času, utíkáme z jednání na jednání, a pracovní oběd určitě není jen zeleninový salát a pstruh. Místo domácí večeře vezmeme mnohdy za vděk nabídkou fast­foodu a místo podvečerní procházky si dáme televizní program s chipsy a vínem jako náplast na všechny ty stresy během dne. Málokdo si uvědomuje, že potřebujeme jinou stravu, že se změnil životní styl. Naši předkové jedli střídmě, a ještě k tomu hodně fyzicky pracovali. Měli opačný problém. Zpravidla vydávali více, než přijímali. Ani to nebylo ideální.

V čem chybujeme?

Ještě před masivním nástupem průmyslových technologií v oblasti potravinářské výroby byl jídelníček Středoevropanů mnohem bohatší na ryby, ořechy a semena, které patří mezi užitečné zdroje omega-3 mastných kyselin. Poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami byl příznivější. Před sto lety ale přišla změna. Ultrazpracované potraviny přinesly do běžné denní stravy mnohonásobně vyšší množství omega-6 mastných kyselin.

Jaký je ideální poměr mezi omega-3 a omega-6?

Obě látky jsou pro fungování lidského organizmu nezbytné. Mají úlohu v regulaci zánětlivých procesů, při udržování zdravého stavu srdce nebo pro fungování mozku. Tělo si je nedokáže vytvořit samo, a tak je musíme přijímat ve stravě. Klíčový parametr je jejich poměr, který by se měl pohybovat v rozmezí 1 : 1 až 1 : 4. Ale realita k tomu má daleko. Odborníci odhadují, že v současnosti se množství esenciálních mastných kyselin omega-3 k omega-6 pohybuje na hodnotách 1 : 15, nebo dokonce 1 : 20. Z toho vyplývá, že stravou populace přijímá přinejmenším 4–5krát vyšší množství omega-6, než by bylo vhodné, přičemž příjem omega-3 mastných kyselin se za poslední století snížil.

Ovlivňuje tato nerovnováha náš organizmus příliš?

Nerovnováha v konzumaci omega-3 a omega-6 mastných kyselin se týká dospělých stejně jako dětí. Tento stav může negativně ovlivnit homeo­statickou rovnováhu organizmu a správnou regulaci zánětlivých procesů, včetně vyššího rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Kde hledat zdroje omega-3 mastných kyselin?

Mezi ně se neřadí jen živočišné potraviny jako ryby, ale také ty z rostlinné říše. K nejcennějším patří konopné semínko, chia či plody rakytníku. Dále lněná semena a olej z nich, která mají však tu nevýhodu, že velmi rychle oxidují a žluknou.

Nupreme však uvedlo nedávno na trh novinku, jež by lidem, kteří o sebe dbají, mohla dobře posloužit…

Ano, naše značka v reakci na tuto situaci vyvinula olejový premix, který má za cíl obohatit jídelníček o vyváženou dávku esenciálních mastných kyselin ve prospěch omega-3. Je vhodný pro vegany a vegetariány, lze jej zařadit i při bezlepkové, bezlaktózové nebo redukční dietě. Hempreme Omega 3-6-9 obsahuje složky na rostlinné bázi. Jeho základ tvoří konopný olej lisovaný za studena, který obsahuje optimální poměr omega-3 a omega-6.

Další významnou ingrediencí je olej z Kamejky rolní, jenž je bohatý na kyselinu stearidonovou (SDA) a kyselinu gamma-linolenovou (GLA), které se řadí mezi vzácné mastné kyseliny. První jmenovaná (SDA) hraje klíčovou roli v řadě biochemických reakcí v organizmu. Přispívá k přeměně kyseliny alfa-linolenové (ALA) na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Vyšší příjem SDA ve stravě tedy může v těle přispět k větší produkci EPA a DHA, které jsou důležité pro podporu zdraví srdce a cév.

Rakytníkový olej lisovaný za studena uzavírá olejový základ přípravku Hempreme Omega 3-6-9. Rakytník řešetlákový má pozitivní vliv na udržení zdravého stavu imunitního a kardiovaskulárního systému. Pomáhá pečovat o zdraví a krásu pokožky a řadí se k významným zdrojům antioxidantů.

Je obohacený ještě o něco dalšího?

Hempreme Omega je doplněný také o účinnou dávku vitamínů D3 a K2, které populaci dětí a dospělých scházejí nejen v zimních měsících. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a jsou zásadní pro optimální metabolizmus vápníku, a tedy udržení zdraví kostí. Vitamín D3 je základním prvkem pro zvýšení vstřebávání vápníku z potravy, přičemž vitamín K2 zabezpečuje, že tento vápník je v těle správně využit. Když není v organizmu dostatek vitamínu K2, může dojít ke kalcifikaci cév a jiných měkkých tkání v důsledku nadbytku vápníku. Proto je kombinace obou vitamínů důležitá.

Výtažek z plodu černého pepře je rovněž součástí čistého složení Hempreme Omega 3-6-9. Mimořádně kvalitní esenciální olej se vyznačuje příjemným aroma bez palčivosti. Má antioxidační účinky. Obsahuje bioaktivní látky v čele s betakaryofilenem (BCP). Jde o molekulu, která se váže na endokanabinoidní receptory typu 2 a je známá svou schopností chránit nervové buňky.

Odkud nakupujete suroviny k výrobě?

Suroviny na výrobu Hempreme Omega 3-6-9 mají původ v EU, některé pocházejí přímo z Čes­ké republiky. Jde o kulturní rostliny, jež tradičně byly a jsou pěstovány jako potraviny. Jejich původ, od zasazení semínka přes pěstování, sklizeň až po zpracování, je dohledatelný. Tradiční šetrné metody získávání olejů jako lisování za studena, drcení v kamenném mlýně či mechanické loupání zabezpečují uchování maximálního množství živin a podpůrných látek.

Bylo motivací k vývoji nového produktu jen vědomí, že populace má ve vyváženém příjmu omega mastných kyselin mezery?

Z velké části ano. Já sám jsem se v tomto spektru lidí taky nalézal. Vždycky jsem rád a hodně sportoval. Rád si zazávodím na kole, běhám. Zdravý životní styl je pro mě víc než slovní spojení, v Nupreme jím všichni žijeme. O to víc mě překvapilo, že jsem na prahu pětačtyřicítky dostal astma a našli mi zvýšený cholesterol, což s výkonnostním sportem moc dohromady nejde. A tak jsem zašel za kamarádem, který mi udělal analýzu z odběru krve. Profil lipidů byl katastrofa. A do očí bil právě nepoměr esenciálních mastných kyselin a taky nedostatek omega-3. To naše úvahy odstartovalo.

Bude stačit, pokud člověk zařadí jen vaši novinku? Dokáže napravit všechny chyby v životosprávě?

Hempreme Omega 3-6-9 jsme vyvinuli primárně pro ty, kteří už se snaží o zdravý životní styl a stravování, jež je vyvážené a odpovídá potřebám organizmu. Nicméně přijmout omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ve správném poměru nemusí být ani v racionálním jídelníčku snadné, a tak má novinka Nupreme za cíl tuto bilanci příznivě ovlivnit. Není ale samospásná a rozhodně byste ji neměli vnímat jako záchranu před všemi hříchy na talíři, kterých se člověk dopouští někdy ze stresu, jindy ze spěchu a někdy proto, že ho zkrátka honí mlsná.

Není v moci jediného produktu napravit všechno, čeho jsme se na sobě v průběhu života dopustili. A držíme se hesla, že gram prevence vydá za kilo řešení větších potíží. V Nupreme navíc razíme přístup, který se na člověka a jeho životní styl dívá holisticky. Klademe důraz na zdravý životní styl a vyvážené stravování v průběhu celého dne. Přírodní doplňky stravy považujeme jen za malé každodenní pomocníky, již nám pomáhají kondici postupně ladit, abychom se cítili fit a mohli si život víc užívat.

A co ti, kteří mají k optimálnímu příjmu omega-3 a omega-6 komplikovanější
přístup?

V hlavě už se nám rodí myšlenky, jak pomoci i těmto lidem. Ale víc zatím prozradit nemohu.

za rozhovor poděkovala Kateřina Šimková