Průvodce péče o klouby před aktivní letní dovolenou

Kdo z vás už se vidí na letní dovolené, jak si užívá kilometry zdolané na kole, pěšky nebo na regatě? Kdo z vás už se nemůže dočkat, až díky pohybu uvolní hlavu a pozná nová místa? Jenže náhlá nárazová zátěž může dát vašemu pohybovému aparátu zabrat. Aby tak vaše plány nenarazily, věnujte letos nějaký čas přípravě. Vaše klouby vám za to poděkují a vás nic nezastaví na cestě za zážitky.

Lidské tělo nemá rádo rychlé změny
Každý zkušený trenér vám poví nepříjemnou pravdu. Když se do sportu vrhne člověk po delší pauze, pro pohybový aparát to bude pořádný šok. Pokud od volantu nebo z kancelářské židle lidé zbrkle přesedlají na kolo nebo se vrhnou do jiných intenzivních pohybových aktivit, vzniká nejvíc úrazů. Jestli chystáte aktivní letní dovolenou, ať už s dětmi nebo přáteli, je nejvyšší čas tělo začít na pravidelný pohyb zvykat.

Ale nesoustřeďte se jen na to, že si zlepšíte fyzičku v jízdě na kole, pokud vás ve volných dnech čekají dlouhé cyklovýlety s náročným stoupáním. Pamatujte na to, že zrovna tak jako dlouhé sezení na židli je pro vaše tělo škodlivá jednostranná zátěž, vlastně jakýkoli stereotyp. Myslete i na kompenzační cvičení a protahování.

Kompenzační cviky mají za cíl posílit svalstvo a ty struktury, které běžně ve svém denním režimu nebo při sportovních aktivitách nezapojujete, a ulehčit těm, které naopak přetěžujete a přepínáte. Prostě byste tělo měli udržet v rovnováze. Je to prevence bolestí a úrazů. Vhodné cviky vám doporučí například fyzioterapeut.

Jakou roli hraje strava
Aktivní dovolená a sportování klade vyšší nároky na vaše stravování. Hýbat se znamená tělo vystavovat vyšší míře fyzického stresu. I v tomto směru je příprava král. A co že váš organismus potřebuje? Pestrou stravu především. Dostatek vitamínů, minerálů, bílkovin a omega-3 mastných kyselin pro tvorbu látek, které mají značnou antioxidační aktivitu a dokáží tělo regenerovat i po několikadenní sportovní výzvě.
Minerální látky jako je hořčík, vitamín A, B12, C, D, polyfenoly z ovoce a zeleniny – ty všechny umí podpořit organismus po námaze. Vyšší příjem bílkovin pomáhá tělu získávat aminokyseliny na další budování svalových vláken a opravu těch poškozených.

Když se intenzivně hýbete třeba při přátelském tenisovém mači, vzniká přirozeně dočasně více metabolických zplodin a volných radikálů. A to je chvíle, kdy se ke slovu potřebují dostat antioxidanty. Někdy může pohyb a přetěžování spustit také lokální zánětlivé procesy v organismu. Při jejich regulaci hrají roli omega-3 mastné kyseliny.

Klouby jako speciální kapitola letních radovánek
Průměrná hmotnost žen a mužů v české populaci se za poslední dvě dekády zvýšila, alespoň to dokladují čísla Českého statistického úřadu. A to je špatná zpráva pro klouby, které se potýkají v důsledku vyšší hmotnosti často s vyšším opotřebením. Pokud jim plánujete ještě nadělit pohybový šok na dovolené, je nejvyšší čas o ně začít pečovat právě nyní.

A co pro ně můžete udělat? Vedle pestrého jídelníčku, bohatého na zdravé tuky a optimální množství bílkovin, a pravidelného pohybu, klouby můžete vyživovat cíleně. Alespoň tři týdny před plánovaným obdobím zvýšené zátěže si dopřejte kúru, kterou se postaráte o jejich kondici. Chybu neuděláte, pokud začnete od kolagenu a kyseliny hyaluronové. Tyto dvě látky jsou přirozenou součástí kloubů, zabezpečují jejich funkčnost a vám lehký krok a radost ze sportu.

Kolagen jako podpora před námahou
Klouby jsou tvořené chrupavkami, synoviální tekutinou, kloubními vazy a synoviální blankou. Základem chrupavky je kolagen, který tvoří silná vlákna a zabezpečuje tak její pevnost. A právě při vyšší zátěži je ideální kolagen doplňovat. Místo toho, abyste si lámali hlavu s tím, který kolagen pro svůj pohybový aparát zvolit, sáhněte po kolagenních peptidech, které se dokáží přeměnit na všech jedenáct druhů kolagenu, které tělo pro své funkce potřebuje.

A v jaké formě kolagenní peptidy zvolit? V té s co nejčistším složením, na které si pochutnáte. Vybírat můžete z proteinových tyčinek v příchuti kokos a karamel nebo slaný karamel. Můžete si dopřát pralinky s hořkou čokoládou a kolagenními peptidy Beauty Bons. Anebo můžete zkombinovat snacky s kolagenem rovnou i s Collagen Premium Peptides od Nupreme, z něhož za pár vteřin vytvoříte kolagenový nápoj, který si můžete ochutit podle svého gusta.

Kyselina hyaluronová, mazadlo pro vaše klouby
A když se ke kolagenu přidá ještě vitamín C, který zabezpečuje jeho správné vstřebávání, či kyselina hyaluronová, jež je přirozenou součástí synoviální tekutiny v kloubech, máte pro svůj pohybový aparát parťáky pro každou příležitost. Právě kyselina hyaluronová zdaleka není látka jen do kosmetických produktů. Svou schopností navázat na sebe velké množství vody udržuje klouby pružné. Nejúčinnější je v injekční formě, kdy je vpravována přímo do kloubu. Při užívání v kapslích nebo nápojích ji tělo jako látku sobě vlastní zužitkuje tam, kde to potřebuje nejvíc.

(tz)