Cizrnové knedlíčky se špenátem – příloha, která je příjemnou změnou na talíři

Někdy se stane, že při přípravě jídla uvízneme ve stereotypu a svým způsobem se stále opakujeme. Může za to nedostatek času, zkušenost s tím, co se nám už podařilo a co nám chutná, anebo přespříliš starostí v podnikání, zaměstnání nebo rodině. To se pak vymýšlí a inovuje u plotny hůře, než když je člověk plný energie a chuti tvořit. V našem knedlíkovém seriálu bychom vám rádi napověděli, co uvařit právě ve chvíli, kdy potřebujete servírovat něco jiného, zdravého a nenáročného.

Cizrnové knedlíčky se špenátem:

250 g cizrny
200 g batátů
100 g sušených rajčat
125 g čerstvého baby špenátu
1 lžíce kukuřičné strouhanky
1 lžička bramborového škrobu
1 vejce
1 chilli paprička
1 stroužek česneku
sůl
mletý bílý pepř

Cizrnu dopředu namočte, nejlépe přes noc, a uvařte. Pokud použijete již vařenou, například z konzervy, počítejte na recept s 500 gramy. Batáty uvařte a všechno dohromady rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Výsledkem by měla být hrubší kaše se zachovanou strukturou. Také lze použít mixér.

Špenát dejte do cedníku a spařte vroucí vodou. Nechte vychladnout a okapat. Česnek utřete se solí. Rajčata osušte papírovým ubrouskem, abyste odstranili přebytečný olej, a nakrájejte. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Všechnu zeleninu přidejte k cizrnovému pyré, stejně tak vajíčko, škrob a kukuřičnou strouhanku. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Navlhčenými dlaněmi tvarujte kulaté knedlíčky. Vařte 15minut v páře.

Dobrá rada: Knedlíčky jsou vynikající s rajčatovou omáčkou. Ale s čím zkombinujete, už samozřejmě necháme na vás. Někdo si k této specialitce dá rád pečené kuřecí, jiný králíka nebo krůtí prsa orestovaná na pánvičce. Než se do přípravy cizrnových knedlíčků pustíte, připravte si ingredience předem, abyste pak nebyli zaskočeni tím, že něco chybí a zoufale nesháněli u souseda. Když se tuto přílohu naučíte servírovat, uděláte tak radost třeba i těm, kteří nemohou konzumovat pšenici, žito, oves nebo ječmen.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz