Osedlejte nosorožce aneb U nás na chvíli vypněte

Takovou divočinu nikde v Evropě tedy nenajdete. Bez klecí a mříží je totiž netradiční ZOO v parkové části společnosti REC Group ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Vyrostla tu expozice, která je unikátem starého kontinentu a najdete ji v klidové zóně někdejšího cukrovaru. Největším krasavcem se stal nosorožec, gorilaMinerva, gepard Elektra, rodinka tučňáků Romeo a Julie a Jonatán, lev Lord, želva Franklin. Zvířectvo je však tiché, stojí na svém místě a neublíží.
Tvar dostaly jednotlivé kousky z kovového odpadu. Neputoval totiž všechen k dalšímu zpracování, jak už to se starým prorezlým a zmačkaným ponejvíce plechovým haraburdím bývá, ale dal výraz hře a předmětům, jež o image skupiny firem pod vedením Bronislava Janečka a dalších zkušených manažerů hodně vypovídá. Je to báječná podívaná přístupná po celý rok, i když hlavní sezona právě skončila a ta nová začne zase na apríla 2013.
Rozverný nápad nenechat kovový šrot jen tak na hromadě a posléze jím zaplnit další zpracovatelské kapacity, vyprovokoval pár lidí kolem Bronislava Janečka k tomu, že se dali do práce a nechali vzniknout atrakci, která u nás nemá obdoby a vybízí k návštěvě, vzbuzuje obdiv a lechtá fantazii. Je součástí projektu Ekoland, který nabízí řadu zajímavých informací o ekologii, příjemné výletní místo a prima zábavu. Patří sem ještě maják Šrotík a pirátský koráb Naděje, inu, lákadla pro široké okolí, hlavně dětské návštěvníky. V letní sezoně se sem lidičky jen hrnou – odehrál se tu Den Země, Děti a Kovozoo, a chystají se další akce. Nedávno také vybrané modely absolvovaly cestu po nákupních centrech celé ČR a ohlas prý byl mimořádný. Prostě život jinak a také báječný.
A proč nevybočit, proč věci nedělat nohama vzhůru? A pak – stále platí, že muž, který si hraje, nezlobí…
KOVOSTEEL jako součást skupiny REC Group vykupuje kovový odpad. Na tom není na první pohled nic atraktivního. Vy jste však dostal nápad s KOVOZOO, a rázem šly hodinové ručičky proti směru…
Kovosteel Recycling je skutečně firmou, která se v REC Group zabývá v rámci skupiny výkupem, sběrem a zpracováním kovového odpadu. REC Group je špičkou pyramidy, která stojí nad firmami, jež se všechny zabývají zpracováním odpadu, nebo dále zpracovávají produkty z recyklace odpadů. Celá skupina tak tvoří celek, ale zároveň každá z firem má dostatek svobody být samostatně fungujícím prvkem schopným svého života. REC Group je také garantem celého projektu EKOLAND, kam mimo jiné patří i KOVOZOO. Na začátku to byl jen nápad, jak dát odpadům, v tomto případě železným, ještě další užití, aby to nebyly pouhé suroviny pro hutě. Vyrobit zvířátka z odpadu – ten nápad už měla spousta lidí, ale udělat z nich zoo, tak tím jdeme skutečně jiným směrem 🙂 než ostatní.
Pro nás je to docela běžná věc dělat téměř vše jinak, než by člověk čekal. A tím se hodně odlišujeme. A KOVOZOO tuhle dlouholetou strategii naplňuje. Udělat z pomyslně nezajímavého odpadu pěknou a zajímavou věc je prostě super, nám samotným to přináší radost.
Zrodila se kovová zoologická zahrada, báječný fór, marketing sám o sobě. Kdo se podílel na „výstavbě“ těch krasavců? A přibyde jich?
KOVOZOO skutečně funguje jako pěkný magnet a lákadlo. Dnes máme 42 modelů zvířat, která se zrodila při veřejné soutěži, kdy se mohl kdokoliv zapojit a vyrobit soutěžní zvíře, a tím získat trvalou reklamu a finanční odměnu. Další exempláře vyrobili naši zaměstnanci jako příspěvek do soutěže a rovněž jako inspiraci pro ostatní veřejnost, která se podílela na výrobě během akce DĚTI A KOVOZOO. Tehdy se skoro celá firma na jednu sobotu proměnila v místo, kde se tvořilo a hrály si tam celé rodiny.
Přiznám se, že tahle akce pro mě osobně byla moc zajímavá. Je totiž úžasné sledovat, jak se z dospělých stávají zase děti.
Plánuje se další veřejná soutěž o zajímavé ceny, kdy se do výroby zvířat může zapojit kdokoli, kováři, školy, kutilové, ale i umělci a další. Místo máme  pro dalších čtyřicet modelů zvířat.
Dá se prostor zoo pronajímat firmám na nejrůznější akce, prezentace, výstavy, setkání s obchodními partnery?
KOVOZOO patří do areálu, který dohromady s ostatními atrakcemi tvoří EKOLAND. Prostory jsou skutečně k pronájmu a už několik akcí zde opravdu proběhlo. Pokaždé šlo o využití větší plochy a KOVOZOO bývá součástí těchto akcí. Největší zájem je o naše Kongresové centrum, které vzniklo rekonstrukcí bývalého skladu cukru, ale to je na jiné povídání.
KOVOZOO je příběh sám o sobě. Skládá se však určitě z mnoha malých příběhů všedního dne. Dáte jeden k dobrému?
Celá KOVOZOO je skutečně velkým příběhem, poskládaným z mnoha menších epizod. Při výrobě každého zvířete se odehrál nějaký příběh, který trval hodiny, dny, ale taky měsíce. Záleželo na tom, o jak velké či na provedení náročné zvíře šlo. Sám jsem se podílel na výrobě několika modelů a musím říct, že u toho vždy byla výborná parta lidí, kteří se sešli a nadchli pro dobrou věc a mohli se plně a kreativně zapojit do tvoření. Byla to úžasná forma svobody a odpočinku, do kterého jsem zatáhl své kamarády, známé, ale i rodinu, včetně těch nejmenších dětí. Je to bezvadná příležitost dělat něco společně. Výsledek už jen korunuje ty okamžiky a zážitky při ohýbání, svařování a spojování nejrůznějšího materiálu. Po každém „ukončeném zvířeti“ do mysli vstoupily otázky jako: Co bude dál, kdy bude další příště nebo co postavíme tentokrát.
připravila Eva Brixi