Na rande choďte včas a s dárkem! Vzkazují ženy mužům…

Devět z deseti žen mají o prvním rande jasnou představu: muž se na první schůzku dostaví včas a s květinou. Poté vezme partnerku na romantickou procházku zakončenou příjemným posezením v kavárně či restauraci. Útratu samozřejmě zaplatí on a nakonec doprovodí novou lásku domů. Představy mužů se od těch ženských příliš neliší. Nicméně muži jsou obecně tolerantnější k pozdním příchodům žen a jsou na prvním rande ochotni utratit více, než partnerky čekají. Jen do doprovodu domů se moc nehrnou a raději posadí partnerku na taxík. Vyplynulo to ze zářijové ankety Equa bank zaměřené na první rande, představy o něm a finanční náklady.  

 Tradice přetrvávají

I v moderní době dbáme na zažité tradice – alespoň co se randění týká. I do této oblasti začíná ale pronikat stále více emancipace. Zatímco 70 % žen si myslí, že by na první rande měl zvát muž, 40 % mužů se klidně na první rande nechá pozvat od ženy. Obě pohlaví se ovšem vzácně shodnou na průběhu prvního rande. Polovina dotazovaných (48 %) považuje za nejlepší procházku, druhá polovina (51 %) dává přednost posezení v kavárně či restauraci, ideální je ovšem pro většinu kombinace obojího.

Muži jsou ochotni do žen investovat

Téměř všechny ženy (90 %) přitom očekávají, že se muž dostaví na první rande s květinou. S tímto dárkem počítá i 85 % mužů, pouze 1 z 10 si myslí, že by žena neměla na prvním rande dostat nic. Muži jsou navíc ochotni za květinu utratit více, než ženy čekají. V průměru jsou muži ochotni zaplatit za květinu 250 korun, ženě by přitom stačila květina do 100 korun. Stejné je to i s útratou v restauraci či kavárně. Zatímco žena se na prvním rande drží zpátky a očekává, že muž zaplatí útratu maximálně do 500 korun, muž je ochoten investovat do ženy 500 – 1000 korun, v průměru zhruba 700 korun. Nicméně 8 z 10 dotazovaných se jednoznačně shodne na tom, že na prvním rande by účet měl zaplatit muž. Jiné už je to na druhé a další schůzce. Polovina žen je od druhého rande ochotna zaplatit útratu půl na půl. Tuto variantu ovšem připouští jen čtvrtina mužů. Většina z nich si myslí, že by účet měli i na druhém rande zaplatit oni.

Akademická čtvrthodinka platí jen pro ženy

Pokud si snad muži myslí, že mohou na první rande dorazit s 15 minutovým zpožděním, velice se mýlí. S takovým zpožděním nebudou mít pravděpodobně s kým randit. 9 z 10 žen totiž čeká maximálně 10 minut. Naopak muži si uvědomují, že na ženu stojí za to si počkat. Třetina z nich toleruje u žen akademickou čtvrthodinku, 1 z 10 je dokonce ochoten čekat i půl hodiny.

Taxi, prosím!

Ačkoliv představy mužů a žen o průběhu prvního rande jsou velice podobné, liší se částečně v názorech na jeho zakončení. 90 procent žen totiž očekává, že je muž na závěr doprovodí domů. S tím ovšem nesouhlasí téměř čtvrtina mužů. Ti raději ženě zavolají taxi a nechají ji odvést.

„První schůzky jistě představují pro ženy i muže nezapomenutelné období, ale také významný zásah do peněženky. Jak se potvrdilo v naší anketě, snaha získat ženu něco stojí a pokud se muž chce opravdu dobře ukázat, není to málo. S naším bonusovým programem CARTE ke každé bezkontaktní platební kartě, může muž být galantní a přitom ušetřit i několik stovek korun,“ řekl Tomáš Veselý, ředitel depozitních produktů Equa bank.

(tz)