Jožin z bažin je Nejlepší novinka roku 2013

Na pražském veletrhu Dětská planeta, který probíhal ve dnech 31. října – 3. listopadu, se uskutečnil 2. ročník vyhlášení ocenění Nejlepší novinka roku. Jednou ze zúčastněných firem byla společnost EFKO, český výrobce her a hraček, která získala ocenění za rodinnou společenskou hru s 3D herním plánem Jožin z bažin v kategorii Hry, puzzle a karty. Projekt seznámil širokou veřejnost s novinkami roku 2013 v oblasti hračkářského průmyslu. Ocenění bylo i letos uděleno v jedenácti kategoriích. Hlasování a hodnocení poroty proběhlo začátkem měsíce září.  

 „Ocenění podtrhuje náš prvotní záměr, přijít na trh se společenskou hrou, která zabaví celou rodinu originálním způsobem,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Zaujmout rodiče a děti je rok od roku těžší, protože na trhu se objevují stále nové hračky a hry, ale my tyhle výzvy vnímáme jako motivaci a jsme rádi, že se nám daří přicházet na trh s takovými výrobky, o které je zájem,“ dodává Miroslav Kotík.

Jožin z bažin doporučená MOC 399,- Kč

Druhý ročník vyhlášení ocenění Nejlepší novinka roku se uskutečnil na pražském veletrhu Dětská planeta za podpory společnosti SPARKYS, s.r.o. Projekt umožňuje společnostem, které se pohybují v hračkářském průmyslu, seznámit veřejnost s novinkami v jejich portfoliu. Každá společnost má možnost do projektu přihlásit jednu či více hraček, které mohou získat ocenění v rámci jedenácti kategorií. Udělování ocenění probíhá v kategoriích Akční figurky, Umění a řemeslo, Stavební cesty, Panenky, Hry, puzzle a karty, Sběratelské kolekce, Baby a předškolní, Elektronika, Venkovní a sportovní hračky, Auta a autodráhy, Vzdělávací, hudba a věda. Hlasování a hodnocení poroty proběhlo začátkem měsíce září. Společnost EFKO, český výrobce her a hraček, získala ocenění za rodinnou společenskou hru Jožin z bažin v kategorii Hry, puzzle a karty.

N1 Společenská hra Jožin z bažin

Desková hra Jožin z bažin je výsledkem spolupráce společnosti EFKO a známého hudebníka Ivana Mládka. Ten je autorem konceptu hry, která je určena pro dva až čtyři hráče od pěti let, kteří si na začátku hry rozdělí své role. Jeden se stane Jožinem a ostatní jsou lovci. Jožin má za úkol nenechat se chytit, a zároveň pochytat nebo stáhnout do bažiny všechny lovce. Cílem lovců je polapit Jožina a tím, v duchu textu známého Mládkova hitu, získat ruku předsedovy dcery a půl JZD. Napínavá hra je plná zvratů, protože na lovce čeká kromě samotného Jožina také hrozba v podobě bažin, do nichž může nečekaně propadnout díky důmyslnému otočnému 3D hernímu plánu.

Společnost EFKO, český výrobce her a hraček, působí na českém trhu od roku 1993. Po celou dobu se zaměřuje kromě výroby také na charitativní akce. Podporuje sponzorskými dary řadu mateřských školek, základních a zvláštních škol, dětských domovů a kojeneckých ústavů. Spolupracuje také s Českým paralympijským výborem na charitativním projektu EMIL a zařadila se do projektu KLOKÁNEK na podporu týraných a opuštěných dětí. Těm již od roku 2006 pravidelně přiváží vánoční dárky a pomáhá tak jejich malým svěřencům prožít radostnější Vánoce. EFKO získalo v roce 2011 čestné uznání v rámci projektu VIZIONÁŘI 2011. Ocenění bylo uděleno za oživení tradičních dětských hraček IGRÁČEK a uvedení na trh nové série, která využívá nejnovějších poznatků z oblasti didaktiky a dětské psychologie. Projekt VIZIONÁŘI organizuje sdružení Czech Inno pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu.  EFKO získalo v roce 2012 ocenění v soutěži „Českých 100 nejlepších“ za strategickou hru ABAKU, kterou doporučuje rovněž Mensa ČR, Jednota českých matematiků a fyziků a Univerzita Karlova. Více informací naleznete na: www.efko.cz