Kuřecí řízek z Klatov nesmí chybět na sváteční tabuli

DZK image foto vanocni rizky„Výrobky Drůbežářského závodu Klatovy jsou známy svojí kvalitou a zároveň dostupnou cenou,“ říká Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. „Kuřecí maso hraje v našem jídelníčku nezastupitelnou roli. Se stoupající spotřebou kuřecího masa se zvyšuje i spotřeba kuřecích řízků, především proto, že se jedná o rychlé, jednoduché, ale zároveň velmi chutné jídlo. Pro ty, kteří si rádi dají dobrý kuřecí řízek, nabízí náš závod kvalitní výběr prsních nebo stehenních řízků, dodává David Bednář.

Kouzelný vánoční čas přináší chvíle pohody u svátečního stolu, který si většina lidí nedovede představit bez tradičních pokrmů – křehkého cukroví, lahodného bramborového salátu, smaženého kapra nebo oblíbených křupavých řízků. Těm, kteří si místo kapra raději pochutnají na řízku, přináší Drůbežářský závod Klatovy kvalitní kuřecí prsní nebo stehenní řízky z kuřat českých chovů.

 

Kuřecí maso je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů, neobsahuje příliš velké množství tuku a je lehce stravitelné. V Drůbežářském závodu Klatovy, který je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice, se zpracovávají kuřata výhradně z českých chovů. Při výrobě se používají nejmodernější světové technologie, a tím se jeho výrobky DZK řadí ke špičce na českém trhu.

Jaké maso je na řízek nejvhodnější?

Nejvhodnější částí z kuřete na řízek jsou křehké prsní nebo šťavnaté stehenní řízky. Nejčastěji hospodyňky využívají kuřecí prsa, protože jejich příprava je jednodušší, ale vykostění stehenní části není tak náročné a chutné maso stojí rozhodně za to. Pak jen stačí maso naklepat, osolit, protáhnout moukou a obalit ve vajíčku, strouhance a dozlatova osmažit z obou stran.

Věděli jste, že…

… Češi jsou často spojováni právě s řízky, protože tento oblíbený pokrm s nimi často cestuje v batohu na dovolenou jako chutná svačina či oběd, ale málokdo už ví, kde mají řízky kořeny. Obdobný postup přípravy masa byl znám již ve starověkém Řecku. Řízek však vstoupil do kulinářské historie až za vlády císaře Františka Josefa I. ve Vídni a dodnes je spojen s rakouskou metropolí. Dříve byly řízky připravovány zejména z telecího či vepřového masa a postupem času se v trojobalu začaly připravovat i další pokrmy. 

(tz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s.:

Drůbežářský závod Klatovy a.s.je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu 2 000 t kuřecího masa a 750 t masných výrobků. Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Nabízený sortiment je částečně obohacen také přikoupeným zbožím (slepice, kachny, husy, aj.). Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na náměstí v Klatovech a podnikové prodejny na ulici Pražská a v Lubech, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává 600 lidí. Více informací naleznete na: www.dzklatovy.cz.