Vykradení bytu způsobí trauma

?????????????????????????????????????????????????????????????Každý den je v ČR vykradeno deset bytů a čtrnáct domů. Nejvíce v Praze, Středních Čechách a Moravskoslezském kraji. Když k tomu připočteme obchody, restaurace a ostatní objekty, jedná se celkově o 140 vloupání denně. To není málo. A nejhoršími důsledky nejsou materiální škody, které se blíží 600 mil Kč, ale ponížení a psychické trauma.

Člověk se s vykradením vždy těžko vyrovnává. Nejprve sčítá škody a snaží se uvést byt do původního stavu. Nevětší problém ale přichází později – uvědomí si ztracené bezpečí, které se již nikdy nemusí vrátit. Je to jako zranění, které se hojí každému jinak.

„Záleží na mnoha faktorech. Osamocení lidé a senioři mohou reagovat velmi silně a může se u nich vytvořit posttraumatická stresová porucha, která jim následně značně komplikuje život. Trpí například poruchami spánku, kdy se jim ve spánku opakuje celá situace vykradení. Dále trpí úzkostmi, které mohou gradovat do nejrůznějších fobií, celkové sociální staženosti a nedůvěry k ostatním lidem,“ popisuje možné důsledky vykradení MUDr. Dana Dufková, psychiatr.

Výše škody a fakt, zda policie dopadne viníka, nehraje při opětovném získávání pocitu jistoty a bezpečí ve vlastním bytě či domě téměř žádnou roli. K lepšímu pocitu pomůže vylepšení zabezpečení bytu. „Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře zloději neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější. Prostě obecně stále platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ doplňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

(tz)