Letošní ročník vín se zařadí k těm moc a moc dobrým…

Pavel Pastorek ve sklepōIng. Pavel Pastorek, předseda představenstva a generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice, vinařského družstva, má zvláštní dar – vypráví tak, jak se ochutnává víno. Srdcem. Každý rozhovor s ním je jiný, a přece mají jedno společné: vztah k hodnotě, ať je jím produkt, tedy nápoj pohody a rozvernosti, nebo příroda tvarovaná vinicemi, či lidská pospolitost, již dobré víno kultivuje a stmeluje. A tak tedy:

Čím si letos připijete na přelomu dvou roků?

Zde je jednoduchá odpověď – naším sektem Sang Real Sekt Demi – jde o sekt z naší produkce, vyrobený tradiční metodou sekundární fermentací v láhvi. Toto je sekt, který při hodnocení odbornou komisí časopisu Wine & Degustation získal vyšší ocenění jako řada sektů renomovaných vinařských firem, které se na sekty specializují.

A co byste si pro nadcházející období nejvíce přál pro podnikání družstva?

Mám přání – aby se stabilizovaly podmínky pro podnikání, to znamená, aby se v průběhu roku neměnila pravidla – předpisy a další nařízení, a hlavně aby se snížil objem byrokracie, která poctivé firmy neskutečně zatěžuje a komplikuje jim život.

Jaký byl pro Templářské sklepy podzim? Radostnější než jiné?

Podzim, to je pro nás vinaře období sklizně a přípravy vína pro nejméně celý následující rok. Takže doba velmi hektická, navíc ve vazbě na počasí. A toto nám letos velmi přálo. Já s trochou nadsázky říkám, že svatý Petr nám vrací to, co nám loni odepřel – krásné babí léto a vynikající kvalitu hroznů. Takže mohu zodpovědně říci, že letošní ročník vín se zařadí k těm moc a moc dobrým… Nakolik mám v této predikci pravdu, to se ukáže v průběhu tří až čtyř měsíců.

Budete mít v sortimentu také ledové nebo slámové?

Naše vinařské družstvo má stabilně v sortimentu ledová i slámová vína. Pro nás tyto lahůdky představují pomyslnou „třešinku na dortu“, nejsme specializovaní na výrobu takovýchto vín. Ono upřímně řečeno – těchto vín se prodává velmi málo, domnívám se, že jejich zastoupení i v gastronomii by mohlo mít mnohem větší prostor. Pokud jsem měl možnost srovnat si kvalitu našich „slámovek a ledovek“ s obdobnými víny zahraniční provenience, tak mohu zodpovědně říci, že tato vína z naší jihomoravské oblasti jsou naprosto rovnocenná, ne-li ještě kvalitnější než většina zahraničních produktů, včetně německých či kanadských „ledovek“…

Všichni myslíme na Vánoce a Silvestra, ale vaše plány již asi chystají Valentýna. Co nabídnete těm, kteří se ve víně tolik nevyznají?

Svátek Valentina je spojen s růžovou barvou – jak jinak… Takže máme připraven široký sortiment rosé vín – zde už Svatomartinské rosé se ukázalo jako mimořádně kvalitní, a tím je dána záruka i pro další růžová vína. Pochopitelně nabídneme i růžový sekt – vyrobený opět metodou sekundární fermentace v láhvi, který v již zmíněném hodnocení sektů získal třetí nejvyšší počet bodů.

Jak uvádíte na webových stránkách, víno představuje také úctu k tradici. Myslíte, že se u nás právě k tradici již zase lidé více vracejí?

Upřímně se přiznám, že v chování řady lidí moc úcty k tradicím nevidím, spíše to připomíná konzumní společnost se vším všudy… Ale výjimky potvrzují pravidla, takže nelze lámat hůl nad byť křiklavými individui. Soustřeďme se na obecné povznesení našich národních kulturních hodnot. Rozhodně se nemáme za co stydět, spíše můžeme být hrdi na toto naše dědictví a je pouze na nás, jak dále s tímto naložíme. My jako výrobci vína, a navíc v oblasti jižní Moravy, kde se na tradice skutečně drží, tady jdeme příkladem. A víno jako nápoj společenského kontaktu nám s tímto hezky pomáhá. Takže na zdraví…

ptala se Eva Brixi