Společenská hra jako cesta k pospolitosti

Vánoce, Christmas, NoëI, Weihnachten, Świeto Boźego Narodzenia, Buon Natale – ať se tento svátek jmenuje jakkoli, je netrpělivě očekáván snad v každé domácnosti. U nás přes všechny módní a historické vlny vyhlížíme toho našeho Ježíška, a těšíme se na jeho kouzelné zvonění v podvečer 24. prosince a dárky pod rozzářeným vánočním stromem. Co nás všechny spojuje, je příprava na tolik očekávaný den.

Společnost EFKO, český výrobce her a hraček, připravila pro vaše rozhodování několik tipů na užitečné dárky. „Všem bych rád popřál krásné vánoční svátky a co nejméně hektiky při jejich přípravě,“ sdělil Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Být stále originální a nemuset při tom vynakládat obrovské částky není snadné, proto se snažíme obohacovat trh výrobky, které si může dovolit opravdu každý. Jsou to například společenské hry, s nimiž se dá užít spousty legrace, vedou k procvičování mozku, i lidské pospolitosti.“

Novinkou letošních Vánoc je hra Lovci motýlů, která náležitě procvičí postřeh a rychlost, navíc ve dvou úrovních obtížnosti. Díky originálním otáčecím herním plánům (motýlím loukám) zabaví hra dospělé i děti od pěti let. Pravidla jsou lehká, jako motýlí křídla. Každý hráč si vybere svoji motýlí louku, balíček kartiček položí hráči doprostřed. Otočí vrchní kartičku. Kdo první najde stejného motýla na své louce, řekne „Stop“, motýla ukáže a vezme si kartičku k sobě. Vyhrává ten, kdo má na konci hry nejvíce kartiček. Hra má dvě úrovně obtížnosti: Kartičky jsou oboustranné, z jedné strany je vždy jeden motýl, z druhé strany pak dva nebo tři motýli. V jednodušší variantě hrají hráči s obrázky a jedním motýlem. V obtížnější variantě získá kartu hráč, který najde jako první všechny motýly a ukáže je všechny současně na své louce. Hra obsahuje čtyři motýlí louky, originální otáčecí herní destičky a 40 oboustranných hracích karet.

Nimble je společenská hra, která má spád, a je určena pro dva až šest hráčů. Hledáte-li originální zábavu na večírek, pak může splnit vaše očekávání. Nimble vychází z trendů dnešní doby. Nabízí pohotovou, rychlou, a hlavně jednoduchou akci, kde nikdo na nikoho nečeká, všichni hrají najednou. O rychlosti hry vypovídá čas potřebný pro odehrání jednoho kola, pouhých 20 sekund. Nimble navíc díky více než 300 tématům a neočekávaným kombinacím neomrzí. A je to právě překvapivost, která dodává hře se 14 dřevěnými kostkami, 50 kartami a přesýpacími hodinami na vtipu. Nimble, to je sázka na jistotu nevyzpytatelné zábavy jak na nejrůznějších setkáních, tak v rodinném kruhu se staršími dětmi. Pravidla lze přizpůsobit. Témata změnit podle vlastních zkušeností, věku a osobnosti. Nimble odhalí, jak jste na tom s pohotovostí a postřehem. Je to hra pro všechny hráče, kteří se rádi baví. Vyrábí se v Novém Veselí na Žďársku právě ve firmě EFKO, a to jako převzatý úspěšný dánský koncept Wordaholic.

Společnost EFKO působí na českém trhu od roku 1993. Za dobu své existence obohatila mnohým z nás život řadou příjemných chvilek. Možná právě letos sáhnete po některé z her jako po vkusném vánočním dárku, kterým určitě neurazíte.

(tz)