Nastal čas grilování

Kristina KovacikovaNemohli jste se dočkat prvních teplejších dnů a večerů? Váš gril dlouho zahálel? Už nebude. Grilovací sezona může začít. Příprava jídel na grilu je pro mnohé tradiční společenskou událostí i chvílemi odpočinku. Není novinkou, že rádi ochutnáváme stále něco nového. Maso, ryby, zeleninu nebo ovoce můžeme ochutit různými ingrediencemi a výsledná grilovaná porce jídla bude vždy jedinečná. Kdo zapomněl svůj spolehlivý gril před zimou pořádně očistit, má nejvyšší čas se do toho pustit nyní. Pořiďte si drátěné kartáče, které vám pomohou s připečenou špínou nebo se zbytky popela. Na mastnotu používejte speciální přípravky, ale dobře se ujistěte, že jsou vhodné na ten či onen povrch grilu. Pokud neprovedete správnou údržbu, vytoužený grilovaný pokrm nebude chutný.

Grilování s šéfkuchařem Igorem Čehym

Několik poznatků na začátek:

–         Uruguay a Jižní Amerika nabízí maso, které je nejlepší v poměru kvalita / cena

–         dobrá hovězina je základem grilování – top je vysoká roštěná, protože je na ní více druhů masa, které mají každé odlišnou křehkost

–         výborné na grilování jsou jehněčí kotlety nebo hřbet

–         jehněčí je skvělé z Nového Zélandu, protože má maso s vyšším obsahem tuku, ten se nachází u kosti, je nositelem chuti, k tomu je ideální zelenina jako ratatuille a pečené nebo gratinované brambory, můžeme si je předvařit a dát pak dokončit na gril

–         zelenina jako příloha – doporučuji grilovanou i čerstvou

–         pokud klobásky, tak od řezníka

–         grilované lze i ovoce, například celoročně se dá grilovat ananas a pak naše sezónní ovoce jako například meruňky, které se na grilu zkaramelizují. K tomu se hodí creme fresh, mascarpone s vanilkovým cukrem nebo zmrzlina

–         grilované jídlo lze obohatit o domácí barbecue omáčky anebo jednoduché dipy a zálivky

Grilovaný steak (2)Hovězí steak na barevných rajčatech – 10 porcí
Uruguaye hovězí svíčková 2200 g
sůl, pepř 20 + 10 g
olivový olej 50 g
barevné rajčata 1200 g
cibule jarní 150 g
cibule červená 150 g
zelený pepř v nálevu 100 g
tymián 20 g
olivový olej extra 200 g
1 ks sakura

Příprava masa
Maso si osolíme a opepříme a opečeme na grilu na prudkém ohni z každé strany asi 2 minuty. Pak ho položíme na vyšší příčku na grilu, která je bez přímého tepla a 10 minut ho necháme odpočívat.

Pestrý salát ke grilování – 10 porcí
čekanka červená 150 g
čekanka puky 150 g
salátová okurka 100 g
rukola
zelená chřest 100 g
rajčata cherry 100 g
ředkvička 50 g
dressing z domácího balzamikového octa 400 g

Příprava salátu
Zeleninu si omyjeme a nakrájíme. Důležité je, abychom salát ochutili dresinkem a zamíchali až těsně před podáváním. Způsob podání salátu je již na naší kreativitě.

Sklenička vína ke steaku a k salátu

Čím se řídíme při výběru vína, tak aby lahodilo k připravenému pokrmu, nám prozradila sommeliérka Kristina Kovačiková (na snímku).

Modrý Portugal 2012 jakostní odrůdové, Terra Pára, Suchá nad Parnou

„Výběr vína při steaku záleží na tom, jaký typ hovězího masa budeme připravovat. Čím je nižší obsah tuku v mase, tím snadněji víno volíme. Také záleží od stupně přípravy. Čím propečenější steak podáváme, tím nižší obsah tříslovin potřebujeme na vhodné párování,“ uvádí Kristina Kovačiková, sommeliérka a doplňuje: „Víno Modrý Portugal jsem vybrala právě kvůli jeho svěžesti a jemné ovocné chuti, která krásně naváže na zvolený typ masa. Důraz klademe i na teplotu podávaného vína. Tento Modrý Portugal doporučuji zchladit na 14 stupňů, v horkém počasí bude chutnat svěže. Jde o lehké ovocné vínko, které se příjemně popíjí a voní po přezrálých třešních. Jeho sametově hladká ovocná chuť působí vzdušně a elegantně a doplňuje ji decentní tříslovinou. Víno získalo stříbrnou medaili na světové soutěži Portugieser du Monde 2014.“

Při výběru vína k salátu je třeba se zaměřit na nejvýraznější chuťovou složku salátu a k ní spárovat vhodné víno. Kyseliny ve víně musí být v rovnováze s kyselostí, která se nachází v salátu. Dbáme také na to, že čím lehčí je salát, tím snadněji má být i zvolené víno. Pokud salát podáváme s mořskými plody nebo s kachními prsy, soustředíme se v první řadě na tyto ingredience, protože ty dominují na talíři. Lze také propojit chutě mezi vínem a jídlem kontrastně a výsledkem bude právě harmonie a soulad. Například, pokud připravujeme salát s modrým sýrem, zvolené víno by mělo být lehké, ovocné, např. šťavnatý Ryzlink s nižším obsahem alkoholu – kolem 10% a s vyšším zbytkovým cukrem.

Sauvignon Blanc 2013, vzhled Domin & Kusický – Vino Natural – víno pochází z ekologického hospodářství s přívlastkem ECO-BIO-ORGANIC.

Elegantní, čistý a harmonický Sauvignon – Váš nos zaslepí jemnou kopřivou a žlutým ovocem. V chuti se objevují příjemné, ovocné tóny, s kapkou medu v závěru dlouhé chuti. Víno krásně propojí všechny pestré chutě, které máme na talíři. Jemný zbytkový cukr ve víně a nahořklá chuť čekanky a rukoly díky kontrastu sjednotí chuť. Sauvignon se úžasně hodí k chřestovým specialitám. Svěží harmonizováné kyselinky ve víně krásné navazují na element kyselosti v jarním salátu.