Nevyhazujto, aneb o koloběhu věcí

ilustracni foto 1Stěhujete se, změnil se váš soukromý život nebo vás už nebaví každé ráno přehazovat skříň a hledat co kde máte? Každá věc, která pro vás ztratila hodnotu, zabírá místo nebo vyvolává nepříjemné vzpomínky, je určená k tomu, aby opustila vaše myšlenky i váš domov. A protože recyklace čehokoli začíná jednoznačně patřit k vybranému životnímu stylu, je možným a elegantním řešením projekt Nevyhazujto. Portál, který byl založen v roce 2010, má 30 000 registrovaných uživatelů a měsíčně jej navštíví průměrně 70 000 lidí.

Neútulný obývací pokoj, nepřehledná knihovna a zavalený sklep po určité době volají po nekompromisním rozhodnutí.Prostřednictvím portálu Nevyhazujto snadno najdete ty, kteří dají nový život předmětům, jež byste jinak vyhodili. Za dobu jeho existence změnilo majitele více než 36 000 věcí, které by jinak skončily na přeplněných skládkách. Myšlenka recyklace a udržitelnosti se stává stále naléhavější a služby, které webové stránky Nevyhazujto.cz zdarma nabízejí, vyhledává čím dál vyšší počet uživatelů.

Portál byl založen Robertem Dvořákem a Romanem Kmoníčkem se záměrem nabídnout lidem platformu pro darování zboží za odvoz. „Impulsem k jeho vytvoření byla před lety jedna garáž na Praze 6 přeplněná věcmi s nejistou budoucností, ale s bohatou minulostí. Portál samotný slouží jako tržiště zboží, na němž jsou věci jak nabízeny, tak poptávány. Na portálu lze inzerovat pouze a výhradně zboží a to zcela konkrétní a zdarma. Jednotlivé inzeráty jsou katalogizovány dle povahy zboží a lokality, následné vyhledávání zboží je tedy jednoduché a efektivní. Styk mezi jednotlivými uživateli je čistě bilaterální, je zcela v kompetenci nabízejícího a zájemce a provozovatel do něj nijak nevstupuje,“ upřesňuje Robert Dvořák, jeden z jeho zakladatelů a dodává: „Portál Nevyhazujto.cz tedy pomáhá jedněm šetřit místo a čas, druhým peníze a životní prostředí zbavuje zátěže vyhozeného.“

V současné době probíhá na portálu Hithit.cz croftfoundingová kampaň, jejíž pomocí by zakladatelé Nevyhazujto.cz chtěli získat prostředky pro financování výstavby nového webového portálu, který nabídne další služby a významně zvýší uživatelský komfort.

www.nevyhazujto.cz