Pánové, La Buchta je tady!

Náhled stránkyPetra Frýdlová, Venny Hladik, Johana Pošová představují trio autorů, kteří společně s Jitkou Rákosníkovou, překladatelkou a spisovatelkou kulinárních knih, stojí za kuchařskou knihou La Buchta, kterou v říjnu vydalo nakladatelství Smart Press. Moderní designové kuchařské dílo obsahuje rozsáhlou encyklopedickou část a více než 80 receptů.

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.

V knize naleznete tedy nejen recepty, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná pasáž La Buchta naslano, v níž se autoři zaměřili na slané dobroty. Kuchařské knize byla inspirací doba počátku 20. století, kde důraz na základní potravinu byl především v kvalitě. Ale to ještě není vše. Pod konceptem La Buchta se skrývá tým lidí z oboru gastronomie, žurnalistiky a designu. Osobnosti, které jsme jmenovali na začátku, nepřipravily jen kuchařku, ale založily uskupení shodně pojmenované – La Buchta. Publikace však celý projekt otevírá, na ni navazuje blog o jídle, který naleznete na www.labuchta.cz. Web startuje stejně jako kniha, tedy od 17. října 2016, a nabídne pravidelné rozhovory, články o jídle, kvalitě a vzniku potravin.

Zeptala jsem se:

Nejdůležitější v životě je vědět, jak. Jak se co dělá. Kuchařská kniha La Buchta je toho důkazem. Proč by si jí měli zalistovat i muži?

Protože mnoho pánů rádo v kuchyni přebývá a mnozí vaří, pečou i smaží. V případě konceptu La Buchty však není třeba příliš rozlišovat mezi mužem a ženou. Přesto se ale těšíme, že muže naladí na lecjaký experiment. Labuchtí piškotové těsto je důkazem, že pouze jediné těsto, které mimochodem umíchá i malé dítě (o tom se budete moci přesvědčit v listopadu také na videu, které naleznete na www.labuchta.cz), může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet výborných dezertů i slaných koláčů. A to pro začátečníka, nebo i ostříleného kuchaře. Prapůvod těsta je od našich prababiček, a všichni víme, že není nutné vymýšlet a obměňovat něco, co již 100 let funguje.

Používáte slovo „koncept“, a zmiňujete také své webové stránky. Předpokládám, že naznačené aktivity nám dají mnohé další informace…

Ano, tak tomu je. Publikace La Buchta vyšla 17. října, a ke stejnému datu byl spuštěn také web www.labuchta.cz, který naší knize dává další rozměr. Bude pravidelně obohacován o rozhovory a články týkající se všeho okolo kuchyně. Překvapením pak bude labuchtí „eshop“ s produkty do vaší kuchyně, vymyšlené českými designéry. Slibujeme, že na webu nezůstaneme jen u sladkého!

Myslíte si, že sladké dobroty ovlivňují mužskou psychiku stejně jako ženskou?

Za chutí na sladké stojí většinou psychika, a ta je z velké části závislá na serotoninu. Jde o hormon, který se podílí na vzniku nálad, souvisí s cyklem spánku, bdění, i příjmem potravy. Konzumace sladkého dokáže krátkodobě zvýšit hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po návštěvě cukrárny cítíte dobře. Pokud však vynecháme odborné výklady, myslíme si, že si žena prostě umí sladkosti více vychutnat, neboť si většinou konzumaci spojí s nějakou klidnou chvilkou nebo odpočinkem. Z našeho okolí pak víme, že muži si poctivě vydřené hodiny v posilovně neradi kazí sladkostmi…

Vaše kniha není jen studnicí nápadů, ale i potěšení z krásných fotografií a kreací, jež nabízejí. Jedinci mužského pohlaví hodnotí realitu očima. Platí to také o jídle?

(Odpovídá pouze Venny) No jistě, ale v případě mých kolegyň je jasné, že také ženy dost hodnotí očima. Nemohu ani vyprávět, co padá za slova, když se zrovna něco nepovede, a nesplňuje to vizuální představy food stylistky a fotografky! Z naučné literatury však vím, že hodnocení vzhledu více řešíme my muži, neboť v prvních momentech využíváme více pravou mozkovou hemisféru, která zpracovává především představivost a sny. Ženy naopak využívají více tu levou, která je sídlem logiky, řeči a vůle, a tím více pracují s fakty. Je jasné, že věci pak mohou objektivněji zhodnotit. Avšak nevím, zda jako muž mohu říci bohudík, či bohužel.

Čokoláda zažívá renezanci a v určitých případech může působit jako afrodi­ziakum. Jen netuším, zda účinkuje stejně na muže i ženy… A což teprve čokoládové dorty, mufiny, dezerty? Komu přináší tu pravou slast?

Během přípravy knihy La Buchta, jsme spotřebovali zhruba 15 kg čokolády. Takže: asi mnoho lidem přináší slast, mužům i ženám bez rozdílu, ale my už čokoládu nechceme dlouhou dobu ani vidět!

Který z receptů byste pánům doporučili vyzkoušet, až budou hledat báječný relax?

Na zapůsobení – jednoznačně patrové dorty. Můžeme odpřísáhnout, že k jejich přípravě vám stačí hodina, a výsledek bude dokonalý. Ale už nemůžeme slíbit, že si tím muži nepodepíší ortel k pravidelnému pečení pro pří­telkyni, manželku či žadonící děti…

ptala se Eva Brixi

trio

Petra Frýdlová pracuje řadu let jako food stylistka pro reklamní agentury, televizi, časopisy a knihy z celé Evropy.

Venny Hladik se věnuje produktovému a grafickému designu a umění.

Johana Pošová vystudovala uměleckou fotografii. Její umění vystavují galerie po celé Evropě.

 

 

Čokoládový chilli chlebíček

Těsto:

3 vejce

150 g (jemného) krupicového cukru

200 g másla + na vymazání

200 ml (polotučného) mléka

300 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)

špetka soli

25 g kvalitního kakaa

100 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

1 lžička mletého chilli

Čokoládový krém na naplnění:

500 g mascarpone, 300 g čokolády

+ tmavá čokoláda na ozdobu

Mírně zchladlou rozpuštěnou čokoládu vmíchejte ručně do mascarpone, vznikne krém hladké konzistence. „Do Labuchtích receptů používáme jen tu nejkvalitnější čokoládu, u tmavé čokolády minimálně s obsahem kakaa 70 %.“

Nejprve si umíchejte krém na naplnění. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce oddělte. Žloutky utřete s cukrem, do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs spojte s vejci, přidejte mouku s práškem, sůl, kakao, čokoládu a chilli a vše důkladně promíchejte. Bílky ušlehejte dotuha a opatrně je spojte s těstem. Těsto vlijte do vymazané a papírem vyložené chlebíčkové formy o objemu 1,5 l (délka 25 cm). Vložte do trouby a pečte 35 až 45 minut, až chlebíček vyběhne a bude propečený. Nechte ho trochu vychladnout, dvakrát rozkrojte napříč na poloviny, spojte čokoládovým krémem a nakonec ho ozdobte hoblinami z čokolády.