Mzda brigádníků trhá rekordy

Předvánoční nákupní horečka se dostává do finální fáze, e-shopy, obchodní řetězce a další obchody najímají další a další brigádníky. Ti si letos přijdou na rekordní odměny. V Praze brigádníci inkasují až 160 korun za hodinu.

„Nejvíce brigádníky hledají e-shopy, tiskárny, poptávka je také v potravinářství. Se začátkem prosince zaměstnávají brigádníky ve velkém také obchodní řetězce. Kvůli nízké nezaměstnanosti je však zájemců citelný nedostatek, firmy proto často navyšují brigádnické mzdy. V Praze nabízíme brigádnické pozice za o dost vyšší mzdu než ve stejnou dobu loňského roku,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

V Praze si brigádníci přijdou i na 160 korun za hodinu, v Brně, Liberci či dalších městech jsou hodinové sazby také vyšší než v předchozích letech. Pohybují se okolo 110 až 120 korun.

Společnost McROY Czech letos například sháněla a shání brigádníky pro společnost Alza.cz, která je lídrem internetového trhu v České republice i na Slovensku. Sezonní pracovníci najdou v e-shopech uplatnění například jako skladníci, ve výdeji zboží nebo v call centru.

„Někteří brigádníci využívají podzimní brigádu jako doplněk ke svému zaměstnání na několik týdnů. Řada lidí se živí právě brigádami, často se hlásí také studenti. Všem se snažíme maximálně vyjít vstříc ve flexibilním plánování pracovních směn,“ uvádí Filip Brož z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Největší počty brigádníků pak elektronické i kamenné obchody potřebují v posledních týdnech před Vánocemi. Sezona podzimních brigád však s Vánocemi nekončí. Mnoho lidí obdarovává své okolí dárkovými poukazy, takže se dá očekávat velký nápor v obchodech také v prvních lednových týdnech. „Firmy proto musí řešit reklamace a výměny zboží, a proto se sezona brigád často protáhne až do února,“ uzavírá Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

(tz)