O titul EY Světový podnikatel roku už po osmnácté 

Z vyhlášení EY Podnikatel roku 2017 ČR. Lubormír Stoklásek druhý zprava

V Monaku dnes začíná již 18. finále soutěže EY Světový podnikatel roku, které potrvá do 17. června. O tento prestižní titul se letos utká 56 podnikatelů – vítězů národních soutěží ze 46 zemí a regionů. Nejlepší podnikatel světa roku 2018 bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu v sobotu 16. června večer. Českou republiku v letošním ročníku reprezentuje Lubomír Stoklásek, generální ředitel a majitel společnosti AGROSTROJ Pelhřimov, a.s., jež je nejvýznamnějším výrobcem zemědělské techniky v ČR a největším univerzálním kooperantem v Evropě.

„Je velice příjemné být součástí tak významné společenské akce, jako je EY Světový podnikatel roku. Jsem přesvědčen, že mou účast na soutěži vnímají pozitivně také mí zaměstnanci a spousta mých přátel. Důvodem, proč se účastním tohoto klání, je prezentace české firmy a českého strojírenství, které mělo velký význam v minulosti, má velký význam pro současnost a bude jej mít i v budoucnu. Těším se nová přátelství, která z mé účasti na této akci vyplynou,“ komentuje přítomnost na světovém finále Lubomír Stoklásek, generální ředitel společnosti Agrostroj Pelhřimov a držitel titulu EY Podnikatel roku 2017 České republiky.

„V celosvětovém finále soutěže EY Podnikatel roku máme každý rok jedinečnou možnost poznat inspirativní příběhy nejúspěšnějších podnikatelů světa. Těší mě, že v letošním klání bude Českou republiku reprezentovat právě Lubomír Stoklásek, jehož úspěch výborně ilustruje například mezinárodní expanze, investice do vzdělání a rozvoje, skvělé finanční výsledky a především letitá a tvrdá práce. Věřím, že příběh Lubomíra Stokláska a jeho společnosti Agrostroj Pelhřimov osloví mezinárodní porotu stejně jako nás,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v ČR a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

I letošní finalisté patří k nejúspěšnějším podnikatelům současnosti:

►Jejich roční tržby v součtu činí cca 23 miliard amerických dolarů;
►Za předchozí tři roky (2013–16) vzrostly jejich tržby o 32 %;
►Celkem zaměstnávají přes 110 tisíc lidí, přičemž za předchozí tři roky (2013–16) se počet jimi vytvořených pracovních míst zvýšil o 9,2 %;
►Zastupují 10 ekonomických odvětví;
►Třetina jejich společností je veřejně obchodovaná a dvě třetiny jsou soukromé.

Kromě titulu EY Světový podnikatel roku se bude letos poprvé udělovat také cena Entrepreneur Of The Year Alumni Social Impact Award.

Kandidáti na tuto cenu se vybírají z řad vítězů národních soutěží, kteří získali titul EY Podnikatel roku v minulých letech. Smyslem je ocenit ty, kdo kromě vynikajících podnikatelských úspěchů mají významný a trvalý sociální přínos pro společenství, ve kterém žijí a pracují. Přínos laureáta by neměl být pouze finanční a musí být dlouhodobý a cílený. První vítěz nové ceny bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu ve čtvrtek 14. června.

Na programu světového finále budou také nejrůznější přednášky význačných osobností, panelové diskuse a další akce organizované pro soutěžící podnikatele, představitele státní správy a pro špičky podnikatelského světa, včetně vítězů předchozích ročníků EY Světového podnikatele roku. Hlavním tématem letošního setkání je stírání hranic mezi jednotlivými ekonomickými odvětvími a dopady, které to má na naše budoucí uvažování („Does industry collision shatter or shape our future thinking?“). Diskuse na toto téma budou pro všechny zúčastněné mimořádnou příležitostí vyměnit si názory na možnosti vyplývající ze současných disruptivních trendů, zpochybnit některé zaužívané myšlenkové stereotypy a najít cesty, jak tyto historické změny využít k novému růstu.

„EY Světový podnikatel roku 2018 může být bohužel jen jeden,“ říká Bryan Pearce, který v EY vede globální tým zajišťující soutěž EY Podnikatel roku. „Přitom všichni letošní finalisté se vyznačují houževnatostí, činorodostí, strategickou vizí a ,tahem na branku‘, tedy vlastnostmi, které nesmí chybět žádnému úspěšnému podnikateli. EY Světový podnikatel roku není jen oslavou těchto inspirativních osobností, ale je to také příležitost ocenit sílu podnikatelského ducha v dnešních náročných ekonomických podmínkách. Proto jsme velice hrdí na to, že každoročně pořádáme soutěž EY Podnikatel roku, která je nejvýznačnějším oceněním na poli podnikání.“

Mezi národními vítězi, kteří budou letos v Monaku soutěžit o titul EY Světový podnikatel roku, jsou například: Christian Beck, zakladatel společnosti Australian Technology Innovators Pty Ltd (Austrálie), Louis Roy, zakladatel a prezident společnosti OPTEL Group (Kanada), Octave Klaba, zakladatel a generální ředitel společnosti OVH (Francie), Natalie Mekelburger, šéfka skupiny Coroplast (Německo), Lonnie Moulder a Mary Lynne Hedley, spoluzakladatelé společnosti TESARO (USA), Mate Rimac, zakladatel společnosti Rimac Automobili (Chorvatsko), nebo József Váradi, spoluzakladatel a ředitel společnosti Wizz Air (Maďarsko).

EY Světového podnikatele roku vybírá nezávislá porota složená z národních vítězů předchozích ročníků této soutěže. Její rozhodování vychází ze šesti kritérií, která zaručují všem národním vítězům rovné soutěžní podmínky. Těmito kritérii jsou: podnikatelský duch, tvorba hodnoty, strategická orientace, národní a globální dopad, inovace a osobní integrita/schopnost vést.

Členy poroty v letošním roce jsou:
►Rosario Bazán, spoluzakladatelka společnosti DanPer (Peru)
►Diane Foreman, předsedkyně představenstva Chelsea Group Ltd (Nový Zéland)
►Ruigang Li, zakladatel společnosti CMC Capital Partners (Čína)
►Jim Nixon, prezident společnosti Nixon Energy Investments (USA)
►Manny Stul, spoluředitel Moose Enterprise Holdings (Austrálie)

Mezi přednášejícími se na letošním světovém finále soutěže EY Podnikatel roku objeví například: Elle MacPherson, spoluzakladatelka společnosti WelleCo, Peggy Johnson, výkonná viceprezidentka divize Business Development Microsoftu, Jeremy Gutsche, generální ředitel společnosti TrendHunter.com, Albert Asseraf, výkonný viceprezident francouzské společnosti JCDecaux, Hanneke Faber, prezidentka Unileveru pro Evropu, Steve Papermaster, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Nano Vision, Sebastian Peck, ředitel společnosti InMotion Ventures, Erich Sixt, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Sixt, nebo Elizabeth Yee, viceprezidentka organizace 100 Resilient Cities.

Prestižní titul EY Světový podnikatel roku v předchozích letech například získali: Murad Al-Katib, prezident a generální ředitel společnosti AGT Food & Ingredients (Kanada), 2017, Manny Stul, předseda představenstva a spoluředitel Moose Enterprise Holdings (Austrálie), 2016, Mohed Altrad, generální ředitel společnosti Altrad (Francie), 2015, Uday Kotak, místopředseda představenstva a generální ředitel banky Kotak Mahindra Bank Limited (Indie), 2014, Hamdi Ulukaya, zakladatel a generální ředitel společnosti Chobani, Inc. (USA), 2013, Dr. James Mwangi, generální ředitel Equity Bank Limited (Keňa), 2012, Olivia Lum, předsedkyně představenstva a generální ředitelka skupiny Hyflux Limited (Singapur), 2011, Cho Tak Wong, předseda skupiny Fuyao Glass Industry Group (Čína), 2009, Guy Laliberté, zakladatel a generální ředitel Cirque du Soleil (Kanada), 2007, nebo Narayana Murthy, zakladatel a předseda představenstva společnosti Infosys Technologies Limited (Indie), 2003.
Kompletní seznam přednášejících, účastníků panelových diskusí i jména všech 56 podnikatelů, kteří se účastní letošního světového finále, najdete na webových stránkách ey.com/weoy.

=====
Profil českého národního vítěze:

Lubomír Stoklásek – AGROSTROJ Pelhřimov, a.s.
EY Podnikatel roku 2017 České republiky
EY Podnikatel roku 2017 Kraje Vysočina

Svou profesní kariéru zahájil Lubomír Stoklásek jako projektový inženýr a postupně získal bohaté pracovní a řídící zkušenosti v oblasti investic a výroby. Podnikat začal v roce 1992 a nyní je majitelem pěti firem. Do Agrostroje Pelhřimov, jedné z nejstarších strojírenských firem v Evropě vyrábějících zemědělskou techniku, zásadně vstoupil v roce 1997, kdy vyhrál výběrové řízení na odkup majoritního podílu. Pod jeho vedením prošla společnost restrukturalizací, obrat se znásobil o stovky procent a firma se stala jedním z předních zaměstnavatelů v regionu Vysočina. Agrostroj Pelhřimov je nejvýznamnějším výrobcem zemědělské techniky v ČR a největším univerzálním kooperantem v Evropě. Výrobní program tvoří vlastní finální stroje, nástrojářská výroba a z více než 90 procent dodávky strojů a montážních celků v rámci kooperací pro významné nadnárodní společnosti, jako jsou Claas, John Deere, Krone, DAF, Scania, Volvo a další. V současnosti firma dodává do 36 závodů po celém světě a export činí 98 %. Skupina Agrostroj zaměstnává okolo 2 600 lidí a v roce 2016 měla obrat 4,62 miliard korun.

Podle Lubomíra Stokláska jsou kromě vlastního know-how klíčoví především zaměstnanci. Jak říká, technologie si může koupit každý, kdo má peníze. To nejcennější jsou však kvalitní, technicky vzdělaní lidé, kterých je na trhu stále nedostatek. Proto firma dává prostor mladým lidem a své zaměstnance si sama vychovává. Agrostroj tedy investuje i do zaměstnanců. Ti mají k dispozici třeba firemního lékaře či prodejnu regionálních potravin. Stoklásek pro ně buduje sto nadstandardních bytů, při jejichž výstavbě mu záleží také na kvalitě architektury.
Agrostroj je dnes největší firmou svého druhu v Evropě. Stoklásek vidí úspěch ale i jinde. Jeho podnikatelský odkaz spočívá v celoživotním úsilí o zvýšení prestiže českého strojírenství v zahraničí na úroveň, kterou mělo za první republiky. Skvělé výsledky Agrostroje na celosvětových trzích dokazují, že se Stokláskovi jeho záměr daří.

Přihlaste se nebo nominujte do 19. ročníku soutěže EY Podnikatel roku v České republice!
V létě 2018 vyhlásí společnost EY již devatenáctý ročník této soutěže v České republice. Nominovat výjimečné české podnikatele lze již nyní na webových stránkách www.podnikatelroku.cz.

O soutěži EY Podnikatel roku

EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé začínající podnikatele. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje v téměř 60 zemích na šesti kontinentech. Podrobnější informace naleznete na www.podnikatelroku.cz
O EY

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.
Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránky www.ey.com/CZ.

(tz)