Rytíř české chuti o podnikání v cukrařině

Ing. Jaroslav Nechvátal, MBA

Jemně a s potěšením ukrojíte první kousek dortu. Vložíte do úst a nemyslíte
na nic jiného než na laskavost tohoto okamžiku, který vám umožnil setkat se s mistrovstvím na talířku. S kombinací ingrediencí, jež milovníky sladkého přivádějí do extáze. Nepamatuji si z posledních roků jedinou soutěž Česká chuťovka, na níž by nesbírala jedno ocenění za druhým cukrárna Café Charlotte a její naprosto dokonalé dobroty. Zakladatelem a strážcem je Ing. Jaroslav Nechvátal, MBA. Letos v říjnu ho v pražském senátu porota poctila oceněním Rytíř české chuti.
To má zatím jen pár osobností z České republiky, mistrů v potravinářství. Jaroslav Nechvátal je za cukrařinu první, kdo se jím může pyšnit. Určitě právem. Ochutnávat to, co tým cukrárny z Železné Rudy umí vykouzlit, patří k požitkům,
na které se nezapomíná. Zeptáte se, proč dorty a zákusky tolik chutnají? Odpovědí jsou upřímná slova Jaroslava Nechvátala:

Získal jste ocenění, které nemá jen tak někdo, ale pouze několik výjimečných osobností v potravinářství. Jak velkou jste měl radost?

Samozřejmě radost byla veliká, stejně jako to bylo velké překvapení. Do poslední chvíle jsem ani netušil, že budu takto poctěn. Vždyť na soutěži Chuťovek bylo v sále Senátu tolik skvělých výrobců, kteří by si titul „rytíře“ bezpochyby také zasloužili.

Jste rodinná firma, která proslula v cukrařině. Proč jste zvolili právě tento obor?

Po roce 1989 jsme s manželkou Evou postupně pronikali do podnikatelské sféry. Začínali jsme v Plzni, v pronájmu s malou prodejnou potravin a s menším dluhem u banky. V ro-
ce 1991 jsme využili příležitost vzít si do pronájmu stánek v Železné Rudě. Množství našich zákazníků, tehdy převážně ještě německých (české hory byly tehdy bez českých turistů), se chodilo ptát na možnost posezení u kávy a okusit k tomu něčeho sladkého. V roce 1995 přišla má žena Eva s nápadem postavit cukrárnu v místě, kde nyní stojí Café Charlotte. Bylo rozhodnuto. Začali jsme s podnikáním, o kterém jsme toho tenkrát moc nevěděli, vše jsme se museli naučit. Od začátku jsme veškerou činnost a činnost všech našich zaměstnanců, a to včetně managementu v Café Charlotte, podřídili k trvalému uspokojování potřeb našich hostů. Naším cílem bylo a je neustálé zdokonalování a snaha, aby značka Café Charlotte v podvědomí lidí byla vždy spojena jen s kvalitou všech nabízených služeb a výrobků.

Rádi inovujete, obohacujete sortiment samými unikáty z poctivých surovin. Zákazníci si na to zvykli, těší se k vám, objednávají si u vás firmy. Oč je největší zájem?

V současné době jsou v kurzu lehké dorty s ovocem, a to jak se šlehačkovou náplní, tak s náplní ze smetany či tvarohu, ale také i se sýrovou náplní. Stále velmi oblíbenou kombinaci tvoří spojení ovoce a čokolády, teď v zimním období stoupá konzumace dortů s ořechy. Žádané jsou jednoduché, po obvodu neupravené dorty zdobené směsí ovoce v kombinaci s jedlými květy. Součástí naší cukrařiny je kromě dortů i výroba a nabídka zmrzliny, tu vyrábíme teplou, pasterovanou cestou. Naše zmrzlinové poháry jsou velmi oblíbené po celý rok.

Dá se spočítat, kolik vlastních receptů jste uvedli do života?

Nikdy jsem to nepočítal, ale množství se jistě blíží ke stovce. S novými nápady se snažíme přicházet průběžně a neustále. Při zavádění novinky jde zpravidla o týmovou práci. Nový výrobek všichni ochutnají, řeknou svůj názor, po odsouhlasení zkusíme nabídnout svým hostům. Ty po očku sledujeme a na základě všech aspektů se pak rozhodne o dalším osudu receptury. V naší nejnovější nabídce je mentolový dort s čokoládou a růžový dort pro zamilované.

Blíží se nejkrásnější svátky roku. Pořád je ještě tak populární klasické vánoční cukroví? Jaké množství ho letos asi napečete?

Ani zde vám číslo neřeknu. Vánoční cukroví vyrábíme ručně, podle starých a převážně rodinných receptur nejen od mých předků, ale inspirujeme se i rodinnými recepty svých zaměstnanců. Při výrobě vánočního cukroví suroviny ničím nenahrazujeme. V nabídce máme trvanlivé vánoční cukroví, jako jsou různé druhy pracen, vanilkové rohlíčky či linecké slepované, medové perníčky atd. Ale také vánoční cukroví s náplněmi, které mají kratší
trvanlivost, například vosí hnízda, ořechové košíčky polité čokoládou, psí tlamičky, celkem asi 20 druhů, z nichž některé získalo ocenění právě v soutěžích Česká chuťovka, například linecké slepované. Nebráníme se ani výrobě vánočního cukroví, které v základní nabídce nemáme. Objednané pak rozvážíme po trase ze Železné Rudy, přes Plzeň až do Prahy.

Na jaké myšlenky vás soutěž Česká chuťovka přivedla?

S plynoucím časem je vidět, jak se mění podnikatelské prostředí, zaměstnanci, zákazníci i konkurenti. Právě na soutěži Chuťovek je možné se s konkurencí setkat a vzhledem k velmi přátelské atmosféře i pohovořit s lidmi z oboru i mimo něj. Z vystavených výrobků si je možné odnést určitou inspiraci a zároveň předvést naši dovednost.

ptala se Eva Brixi