Tip pro muže: dárek na počkání

Ilja Šedivý

Vánoce jsou pro mnohé z nás skutečně nejkrásnějším obdobím roku. Přání a sny se plní pod stromečkem, dárky jsou překvapením, na které se ještě dlouho vzpomíná. Co však vybrat, abychom se trefili, udělali radost a toho druhého nepřivedli do rozpaků? Navíc v době, kdy žijeme v hojnosti a komfortu? Kdy začínáme opět toužit po pěkných mezilidských vztazích a příjemných zážitcích víc než po novém svetru nebo rukavicích? Co poradit mužům, kteří mají k vybírání dárků úplně jiný vztah než něžná polovina lidstva? Odpovídá Ilja Šedivý, předseda představenstva společnosti Regata Čechy, a.s.

Jsou muži opravdu pragmatičtější a více racionální, když mají za úkol sehnat dárek?

Dovolil bych si tvrdit, že ano. Mám to vypozorováno z praxe dvou hotelů, které naše společnost vlastní a provozuje. Pánové například rádi překvapují své partnerky a rodiny dárkovým poukazem na pobyt v hotelu Port u Máchova jezera nebo v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. Udělají tím hodně radosti, nezabere jim to příliš času a neprožívají muka se sháněním všeho možného v přeplněných nákupních centrech či buticích. Vše mohou vyřídit telefonicky nebo e-mailem skoro z minuty na minutu.

Vaše hotely se prezentují jako ideální místa pro rodiny s dětmi a jsou téměř stále obsazené. Přesto zmíněné dárkové poukazy nabízejí. Není to zbytečné?

Spoléhat na věrnou klientelu a dobrou pověst je hezké, ale jen to by bylo málo. Jako každý, kdo se snaží služby zkvalitňovat, jsme rádi, když pozitivních referencí přibývá. Těší nás, když hotel pozná někdo, kdo přijede poprvé a zalíbí se mu u nás. A protože chceme být konkurenceschopní a vyhledávaní, snažíme se využívat rozmanitých cest, jak o sobě dát vědět. Jednou z nich jsou právě dárkové poukazy.

Dostat v obálce pozvání do čtyřhvězdičkového hotelu na prodloužený víkend či na týden dovolené, proč ne?

Z naší zkušenosti víme, že se právě tyto poukazy staly velmi vyhledávanými. Ať to jsou poukazy na dvě noci, nebo na týdenní pobyt se snídaní či polopenzí. Baví nás sestavovat i program přesně na míru tomu, kdo má být obdarován. A další variantou je dárkový poukaz v konkrétní nominální hodnotě, majitel si pak nadefinuje, zač onu částku utratí. Někdo miluje masáže, druhý fitness, další bazén, jsou ti, kteří si potrpí na bohaté večeře, výlety, letní projížďky parníkem nebo podzimní procházky po horách. Možností je spousta.

Platí ještě, že hosté hodnotí hotel především podle kuchyně?

Dnes už nejen podle kuchyně, ale její kvalita je pořád jedním z rozhodujících parametrů. A velmi rád přiznávám, že je to také naše gastronomie, pro co se hosté do Horizontu i Portu vracejí. Tento standard si držíme stále, průběžně inovujeme nabídku, využíváme lokální suroviny, zařazujeme sezonní speciality, nebojíme se nových trendů, ale ctíme zároveň i klasickou českou kuchyni.

Lze v obou hotelích prožít i předvánoční čas?

Zcela jistě a mnoho hostů naše zázemí využívá právě proto, aby unikli ze shonu, který většinu z nás v prosinci provází. Hotel Port nabízí prostředí klidu se všemi službami, které rekreant potřebuje. Příroda láká k poznávacím vycházkám, jezero je úplně jiné než v létě při koupání. Hotel Horizont uspokojí milovníky zimních sportů, kteří sem jezdí opakovaně, ale vždy za novými zážitky. Zájem je o lyžařské balíčky nebo o nabídku sáňkování, je ale i mnoho dalších možností. Samozřejmě také organizujeme Silvestry, ale ty bývají už od listopadu vyprodány.

Co doporučit těm, kteří nechávají dárky na poslední chvíli?

Aby do některého z našich dvou hotelů zavolali a rovnou se domluvili. Naši kolegové vědí, co doporučit, nač se zeptat, co připomenout. A pro ty, kteří s námi zatím nemají zkušenost: neobávejte se, vánoční dárek pořídíte opravdu s minimem úsilí a skoro určitě se bude líbit.

Jak vy sám prožijete letošní svátky?

Přiznám se, že dobu Vánoc využívám tak trochu sobecky k odpočinku. Celý rok mívám náročný, a pokud tedy mohu, o Vánocích pouštím starosti z hlavy a užívám si volných dnů bez kolegů i spousty přátel. Dobře se vyspím, přečtu si knížku, na kterou jsem dlouho neměl čas, jdu na procházku a dělám jen to, co se mi chce.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi