Vítězství v soutěži Technowizz si odvezli studenti z Jablonce

Tři studenti Střední průmyslové školy Technické z Jablonce nad Nisou si odvážejí vítězství ve 3. ročníku studentské soutěže Technowizz. Tu každoročně pro studenty technických škol v regionu pořádá jeden z největších výrobců automobilových skel v Evropě, společnost AGC Automotive Czech z Chudeřic na Teplicku ve spolupráci s Ústeckou komunitní nadací. Studenti, jejich vedoucí i škola si za řešení konkrétního technického problému odvezli finanční odměnu ve výši 65.000 korun. 

Luděk Steklý, generální ředitel AGC Automotive Czech: „Soutěž Technowizz jsme letos pořádali již potřetí a je skvělé vidět, že i mladí lidé dokáží pracovat na technických problémech přímo z výrobního závodu. To, aby v naší zemi rostli noví a noví talenti, které budou moci firmy přímo zapojit do výroby na nejmodernějších zařízeních, je nesmírně důležité pro celý český průmysl. Naše soutěž je jen střípkem v tom, co musíme dál dělat pro to, aby český průmysl hrál důležitou roli v Evropě i ve světě.“

V letošním ročníku si studenti mohli vybrat z pěti okruhů technických problémů, většinou přímo z výrobního závodu AGC Automotive Czech. Studenti jablonecké střední školy si vybrali a úspěšně vyřešili návrh pro nasazování a sundavání brousících kotoučů na unašeče.

Do soutěže Technowizz se přihlašují studenti všech ročníků strojních nebo elektrotechnických oborů středních a vyšších odborných škol z vybraných regionů. Jde o Ústecký, Liberecký a Karlovarský kraj a okresy Kladno, Mělník a Rakovník. Může přitom jít o školy soukromé i veřejné. „Chtěl bych vyzdvihnout především roli pedagogů, kteří jsou – většinou ve svém volném čase – garantyi jednotlivých týmů. Bez nich a jejich vedení by v mnoha případech bylo pro studenty velmi těžké zadání splnit,“ vyzdvihl roli pedagogů personální ředitel AGC Automotive Czech Tomáš Brokeš. Soutěž probíhá dvoukolově, kdy nejprve studenti připravují řešení a následně ho prezentují před zástupci AGC Automotive Czech.

Každý ze studentů vítězného týmu si odvezl po 10.000 korunách, jejich škola pak získala na technické vybavení dalších 30.000 korun. Garant studentů, kterým je jejich učitel obdržel 5.000 korun. AGC Automotive Czech soutěž financuje prostřednictvím svého Dárcovského fondu AGC, který spravuje Ústecká komunitní nadace. Ta má na starost organizaci soutěže. „Vyhlášení dalšího ročního soutěže předpokládáme na podzim letošního roku na webech www.komunitninadace.cz nebo na www.agcautomotive.cz,“ uvedl Petr Veselý z Ústecké komunitní nadace.

Dárcovský fond AGC Automotive Czech není jedinou aktivitou firmy na podporu technického vzdělávání. Firma dlouhodobě podporuje také vysokoškolské vzdělávání technického směru. Spolupracuje například s UJEP v Ústí nad Labem, ČVUT v Praze nebo TUL v Liberci. Této univerzitě AGC Automotive Czech přispěla na vývoj studentské formule.

AGC Automotive Czech v Chudeřicích na Teplicku je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC. Ročně vyrobí přes 32 milionů kusů autoskel. Skupina AGC je největším světovým výrobcem plochého skla a dvojkou na trhu automobilových skel v Evropě. V současné době skupina AGC dodává skla pro všechny významné světové značky automobilů, jako Bentley, Porsche, Mercedes, Audi, BMW, Toyota, Volkswagen, Škoda, GM, FORD, Renault, Peugeot, Citroën, Suzuki, Fiat a další.

(tz)