Hyundai odhaluje osobní elektrickou koloběžku s dojezdem 20 km

Koncern Hyundai Motor Group (HMG) vyvinul nový prototyp elektrické koloběžky. Nový model na základě konceptu, představeného na veletrhu CES 2017, se může pochlubit pohonem zadního kola, velmi výkonným lithium-iontovým akumulátorem a elegantními světlomety vpředu a svítilnami vzadu.

Nejnovější koncept je součástí budoucích plánů koncernu Hyundai Motor Group. Koloběžka ve spojení s budoucími vozidly Hyundai a Kia umožní mobilitu na prvních a posledních úsecích trasy. Koloběžka, pokud je uložená ve vozidle, se automaticky nabíjí elektrickou energií, vyráběnou za jízdy. Uživatel tak může plynule absolvovat celou cestu.

Model 2019 přešel z pohonu předního kola na pohon zadního kola. Tato změna byla zásadní pro další zvýšení bezpečnosti a stability, protože hmotnost koloběžky je soustředěna v její zadní části. Inženýři HMG doplnili konstrukci o odpružení předního kola pro ještě komfortnější jízdu i na nerovném povrchu.

DongJin Hyun, vedoucí robotického týmu společnosti Hyundai Motor Group, k tomu řekl: „Toto je osobní koloběžka, kterou lze snadno uložit do automobilu a která by mohla být součástí výbavy budoucích vozidel koncernu Hyundai Motor Group. Chceme maximálně usnadňovat a zpříjemňovat životy našich zákazníků. S naší osobní elektrickou koloběžkou bude dojíždění na prvních a posledních úsecích cesty nevšední radostí. Zároveň se tím zmenší dopravní kolony a sníží emise v městských centrech.“

Nejnovější verze elektrické koloběžky společnosti Hyundai Motor Group je vybavena lithium-iontovým akumulátorem o kapacitě 10,5 Ah. Koloběžka tak může dosáhnout nejvyšší rychlosti 20 km/h a má dostatek elektrické energie pro ujetí cca 20 km na jedno nabití.

Koloběžka s hmotností 7,7 kg je snadno přenosná. Díky své jedinečné, trojnásobně sklopné konstrukci je ještě lehčí a kompaktnější než všechny podobné produkty. Uživatelskou přívětivost vylepšuje digitální displej, který ukazuje stav nabití akumulátoru a rychlost jízdy. Pro jízdu za tmy je nová koloběžka vybavena dvěma předními světlomety LED s elegantním zakřivením a dvojicí zadních svítilen.

HMG v rámci dalšího vývoje plánuje rozšířit výbavu koloběžky o systém rekuperačního zpomalování, který prodlouží její dojezd o 7 %.

Pokračující snahy o zajištění mobility na posledním úseku trasy jsou v souladu s trendy, které odhalil výzkum globální poradenské společnosti McKinsey & Company. Z průzkumu vyplynulo, že trh s „mobilitou na posledním úseku trasy“ v USA, Evropě a Číně vzroste podle prognóz na 500 miliard USD do roku 2030.

Nové video koncernu Hyundai Motor Group ukazuje elektrickou koloběžku v provozu a naznačuje, jak by se mohly naše životy změnit v éře budoucí mobility.

Video ke zhlédnutí zde: https://youtu.be/7QvFR7mir5E

(tz)