Když se dají chemik, ekonom a marketingový specialista dohromady

David Buchta

Pokud se cítíte unaveně, ve stresu a máte snížené libido, možná vám schází testosteron, jehož hladina mužům klesá po 30. roce života. S tímto problémem se rozhodli bojovat tvůrci produktu PRIMULUS z firmy Primulus z Ostravy. O českém doplňku stravy jsme si povídali s jedním ze zakladatelů projektu Davidem Buchtou.

Co stálo za zrodem výrobku PRIMULUS?

PRIMULUS vznikl z vlastní potřeby. Jako příznivci sportu jsme hledali vhodný doplněk stravy na podporu testosteronu, který právě po 30 letech začíná u mužů přirozeně klesat. Bohužel jsme v Česku nenašli žádný produkt, který by se svým složením blížil ideálu a obsahoval většinu ověřených látek na přirozenou podporu testosteronu. Díky tomu, že jsme tvořili pro založení startupu v oblasti doplňků stravy optimální tým (marketingový specialista, chemický inženýr, ekonom), rozhodli jsme se vyvinout vlastní produkt a nabídnout ho na domácí trh.

Testosteron ale nemá nejlepší pověst…

Testosteron je steroidní hormon ze skupiny androgenů a je nejdůležitějším mužským hormonem. Ovlivňuje toho u mužů opravdu hodně. Dostatek testosteronu je odborníky spojován se zvýšenou schopností budovat svalovou hmotu, lepším pálením podkožního tuku, zvýšením sexuálního libida a výkonosti. Má vliv i na lepší náladu a motivaci, podporuje silné kosti a zdravé srdce.

Čím vás vývoj nejvíc potrápil?

Práce trvaly půl roku, a pokud si dobře vzpomínám, žádné velké problémy nenastaly. Na suroviny jsme vybírali dodavatele a distributory z Německa či Švýcarska, kde je komunikace a spolupráce vždy na maximální úrovni, a vše probíhalo dle domluvy. Legislativu jsme měli důkladně nastudovanou, a tudíž i samotné schválení produktu proběhlo bez problému.

Kdo jsou vaši zákazníci?

Na začátku projektu jsme měli v plánu oslovovat především mladší muže ve věku 30–50 let, kteří jsou pravidelní návštěvnici fitness center a hledají přírodní cestu, jak podpořit tvorbu testosteronu.

Odhad cílové skupiny nebyl nejpřesnější?

Po krátké době jsme zjistili, že největší efekt z našeho produktu mají muži ve věku 50 a více let, kdy je již přirozená hladina testosteronu značně snížena. Tato skupina zákazníků si produkt velmi rychle oblíbila a užívala ho pravidelně. V současné době se proto snažíme i v rámci marketingu oslovovat převážně muže nad 50 let.

Tedy PRIMULUS jako pomocník ochabující vitality?

Muži v letech nejčastěji pociťují velkou únavu během dne a poté snížení libida a chuti na sex. Týká se to však do jisté míry i mladších ročníků. V takových případech PRIMULUS výborně pomáhá. Nechceme o našem produktu mluvit jako o „zázračné pilulce“, nepomůže všem. Účinky jsou individuální. Avšak rostoucí počet pravidelných zákazníků hovoří za vše.

Věnujete se nyní i něčemu dalšímu?

V současné době kromě produktu PRIMULUS propagujeme i další dva produkty ze segmentu doplňků stravy, produkt KLOUBUS pro zdravé klouby a také FEMINUS určený pro ženy. Také expandujeme do zahraničí a připravujeme se na rok 2020, kdy budeme spouštět nový projekt zaměřený na výrobu a prodej biokosmetiky.

Slovo FEMINUS bude znít ženám velmi záhadně a budou chtít přijít věci na kloub…

Jde o takovou kopii produktu PRIMULUS určenou pro ženy. Opět má za cíl zvýšit jim energii, libido a omezit nepříjemné příznaky menopauzy. Samozřejmě složení obou produktů se liší, vzhledem k tomu, že ženský a mužský hormonální systém jsou jiné a fungují na ně odlišné látky a extrakty z bylin.

Obchodovat s příslibem vysoké životní energie, dodání dobré nálady a silného libida jistě vyžaduje určitá specifika. Jak na to jdete vy?

U doplňků stravy v případě online prodeje narazíte na hodně obstrukcí ze strany provozovatelů reklamy. Zprvu nás to zaskočilo a hodně plánovaných marketingových kanálů jsme nemohli naplno využít. Pak jsme ale našli cestu, jak se ke svým zákazníkům dostat a produkt jim představit. Někteří lidé od něj čekají nereálné výsledky, nejlépe ihned, po týdnu užívání. To ale není možné. Ty se projeví nejdříve po dvou týdnech až dvou měsících.

Jaký je podle vás v současnosti stav na
trhu, co chcete změnit a jaké jsou vaše vzory a inspirace?

Trh doplňků stravy je stále plný nekvalitních produktů a jsou téměř neúčinné. I díky tomu je pro zákazníky často překvapení, jak na ně může PRIMULUS účinkovat. Už ale vidíme trendy nových firem, které si samy nechávají vyrábět kvalitní doplňky stravy s náležitým složením a snaží se o přímý prodej.

Máte nějakou radu pro začínající podnikatele?

Toto téma je velmi individuální. Za sebe mohu doporučit nebát se delegovat práci a naučit se ji efektivně organizovat. Často vidím začínající podnikatele, kteří pracují i 16 hodin denně, jsou ve stresu a snaží se dělat všechno sami. Místo toho by měli čas věnovat tomu nejdůležitějšímu – přemýšlet nad tím, jak podnikání rozvíjet a optimalizovat.

Hraje svou úlohu při podnikání náhoda a štěstí?

Bez nich se neobejdete. S nápadem jsme přišli v pravou chvíli, kdy všem podmínky vyhovovaly. Nicméně samotné přežití firmy už náhoda není. Od začátku jsme postupovali systematicky, plánovitě a velmi trpělivě jsme za pomocí levných forem online marketingu dokázali získat první stálé zákazníky, ověřili jsme si udržitelnost projektu a poté jsme postupně začali investovat více času a peněz do postupného rozvoje a růstu firmy.

Kdy vyjde podnikatelský záměr? Kam za podnikatelskými příležitostmi? Dá se opisovat od úspěšných vzorů?

Podnikatelský záměr dle mého názoru přichází nečekaně a neplánovaně. Vždy je dobré vycházet z osobní zkušenosti a z toho, co nám na trhu chybí a kde vidíme „bolavá místa“. To je také případ většiny úspěšných startupů. Opisování od úspěšných vzorů je komplikované a za sebe bych to nedoporučoval. Pokud se chcete inspirovat, určitě je dobré studovat úspěšné firmy a podnikatele, ale vždy ve větším počtu, a ne pouze jeden případ. Tehdy totiž může jít o to, že vám podnikatel dává svá výherní čísla z loterie, která vám ale výhru nepřinesou. Každý úspěch v podnikání se skládá z hodně drobných nuancí, které se nedají replikovat. A samozřejmě je s úspěchem spojena i určitá dávka štěstí.

za odpovědi poděkoval Pavel Kačer