Lightkeepers, příběhy výjimečných lidí ze společnosti Preciosa

Preciosa Lighting odhaluje tajemství výroby světelných instalací dodávaných do celého světa. V pravidelných měsíčních intervalech od července až do března příštího roku zveřejní příběhy zástupců jednotlivých řemesel zapojených do procesu výroby svítidel, od designéra, přes skláře až po odborníka na montáž. Nejen příběhy, ale i různé zajímavosti budou obsahem série videospotů a blogových příspěvků pod názvem Lightkeepers.

Preciosa staví na třísetleté tradici, a i když neustále přichází s novými produkty i technologiemi, klíčem k jejímu úspěchu jsou zaměstnanci. Proto chce vyzdvihnout jejich zručnost a lásku k řemeslu. Sever Čech a zejména pak oblast nazvaná Křišťálové údolí byly vždy považovány za kolébku sklářského řemesla v naší zemi. Ve výrobním závodě v Kamenickém Šenově nenajdete žádnou výrobní linku, žádné pásy ani roboty. Najdete tu však šikovné ruce zaměstnanců, které ovládají jemnou a zároveň tvrdou práci s křišťálem a dalšími materiály, stejně tak i profesionály schopné najít inovativní řešení a ovládat i ty nejmodernější technologie, které se k výrobě svítidel využívají.

„To, v čem je naše společnost unikátní, je právě ta kombinace velké škály řemesel a technologií. Mnohdy říkáme, že máme 100 řemesel pod jednou střechou,“ vysvětluje Lucie Karlová, generální ředitelka Preciosa Lighting.

„Ve výrobě jednotlivých komponent jsme naprosto soběstační. Díky tomu jsme schopni splnit téměř jakékoliv přání našich klientů, co se designu i funkcí osvětlení týče,“ dodává Lucie Karlová hrdě.

Preciosa Lighting dodnes využívá celou řadu výrobních postupů i prostředků, které vycházejí z původních sklářských technik. Zejména klade důraz na tradiční ruční zpracování. To totiž zajišťuje individuální přístup k tvorbě každého svítidla i do nejmenších detailů a také další rozvoj v rámci jednotlivých řemesel. Právě proto si Preciosa Lighting tolik cení nadšených sklářů, pro něž je řemeslo posláním a předává se z generace na generaci, stejně tak jako slévačů kovových prvků, brusičů, pracovníků montáže a dalších profesí. Každý článek dlouhého výrobního procesu musí na sebe navázat a zapadnout jako dílek do skládačky, aby vzniklo dílo, které vezme dech hostům luxusního hotelu či výletní lodi, svítidlo hodné královny či arabského šejka.

O společnosti

PreciosaPreciosa Lighting, severočeská společnost s posláním rozvíjet cenné dědictví zpracování českého křišťálu prostřednictvím designových svítidel. Úspěch společnosti i celá její aktivita je založena na téměř třísetleté tradici a jedinečnosti křehkého umění sklářských mistrů v Křišťálovém údolí. V Preciose si cení tohoto odkazu minulosti a navazují na něj tvorbou inovativního osvětlení prověřeného časem. www.preciosalighting.com

(tz)