Nanoroušky s námi zůstanou

Tomáš Mertlík

I já jsem seděla před rokem u šicího stroje a šila roušky. Bylo to velmi zvláštní období, kořeněné tolika emocemi jako nikdy jindy. U letité veritasky se mi vracely vzpomínky snad delší, než je můj život. Prolínaly se úvahy o všem možném, o hodnotách, které jsou jednoznačné, přesto se těžko pojmenovávají. O prioritách, které se prioritami stávají až v nezbytně možnou chvíli, protože je člověk nedokáže včas docenit nebo jejich význam odsouvá na pozdější dobu. Přemýšlela jsem o pravidlech lidských vztahů, o tom, v co je potřeba věřit a jak, a mezi tím vším jsem nacházela nové a jiné souvislosti. A také jsem si znovu připomněla, jak úžasnou relaxací jsou právě ruční práce, třeba to šití na stroji, kolik přinášejí tvořivé svobody a jak léčí přestresovanou duši.

U šicího stroje jsem pro chvilky příjemného odpočinku zůstala a vrátila se ke koníčku, jehož provozování mi přece jen léta chybělo. Ale rouškami se již nezabývám. Jsou totiž jiní, kteří to umějí daleko lépe a podle všech náležitostí. Například český výrobce BATIST Medical a.s. jich v současné době chrlí na trh deset miliónů měsíčně, více než 90 % z tohoto počtu je určeno pro domácí trh. Oproti běžným ústenkám, ať chirurgickým nebo látkovým, obsahuje nanorouška Batist vrstvu s polymerem PVDF, který tvoří jemnou a hustou filtrační část, která je schopna zachytávat i velmi jemné částice o velikosti viru. Tato nanorouška tedy chrání i svého nositele. Nanorouška Batist je kompletně česká, vyrábí se přímo v Červeném Kostelci na Náchodsku, materiál a jednotlivé komponenty pocházejí také výhradně od českých lokálních dodavatelů. K dostání je na e-shopu www.batistsafety.cz, stejně tak v maloobchodní a lékárenské síti. Tomáše Mertlíka, generálního ředitele a majitele společnosti BATIST Medical, jsem se zeptala:

Jste na trhu bezmála 30 let a stali jste se největším českým výrobcem nanoroušek u nás. Nevadí vám přibývající konkurence?

Nanoroušky jsme začali vyrábět před rokem, když se u nás objevila epidemie koronaviru, a velmi nás těší, že dokážeme v této nebezpečné době pomáhat lidem a nabízet jim ochranné prostředky, bez kterých se neobejdou. To, že je na trhu více výrobců nanoroušek, je v pořádku, můžeme tak bezpečně zajistit dostatečný počet ochranných pomůcek pro všechny naše obyvatele. Před tím, než jsme odstartovali výrobu nanoroušek, jsme se věnovali výrobě a distribuci širokého spektra zdravotnického materiálu zejména pro nemocnice, v čemž samozřejmě pokračujeme dále. Výroba nanoroušek je pro nás pouze malé procento zaměření firmy.

Po vašich produktech je nyní velká sháňka, výroba jede na plné obrátky. Jak prožíváte tuto složitou dobu, která přináší újmu na zdraví lidí, výrazně poznamenala ekonomiku, nálady ve společnosti, na druhé straně vám přináší větší obrat a zisk?

Celá epidemie a omezení, která nás provázejí už přes rok, trvají dle mého až příliš dlouho. S velikou nelibostí pozoruji všechny dopady koronakrize – globální, ekonomické, ale také dopady na psychiku lidí. Na druhou stranu jsem příjemně překvapen, že si mnozí uvědomili, jak je zdraví důležité, a začali se o sebe starat. A my jsme rádi, že můžeme přispět k tomu, abychom jejich zdraví ochránili. Samozřejmě doufáme, že tato doba brzy skončí a vše se vrátí k normálu.

Kdyby se stal zázrak a koronavirus zmizel z povrchu zemského, co s nanorouškami dál? Našly by své uplatnění? Kde všude? A kde by se mohly ještě velmi dobře využívat právě dnes?

I když se nám koronavirus podaří přemoci, nanoroušky s námi zůstanou. Ochrana dýchacích cest zůstane ještě dlouhou dobu a nanoroušky jsou skvělou alternativou mezi obyčejnými rouškami a respirátory. Poskytují totiž filtrační schopnost srovnatenou s respirátory, jsou ale oproti respirátorům za několikanásobně nižší cenu a jejich nošení a používání je mnohem pohodlnější.

Diskutuje se o vlastnostech nanoroušek a respirátorů. Máte na přednosti každého z nich svůj vlastní názor? Není přece jen komfortnější a účinnější nanorouška, než respirátor dvojka?

Respirátor je uzavřený typ ochrany, a proto spadá do kategorie „osobní ochranná pomůcka“, kterou nanorouška nikdy získat nemůže, protože je to otevřený typ ochrany nosu a úst, takže principiálně nejde o dva stejné výrobky. A přestože je filtrační účinnost těchto výrobků srovnatelná, respirátory nejsou testovány na účinnost záchytu viru, naše nanoroušky testovány jsou a v tomto respirátory předčí. Na druhou stranu respirator je robustnější svým technickým provedenim a původně je to prostředek pro zachytávání prachu, jenom některé z respirátorů jsou zdravotnické a mají zdravotnickou specifikaci. Velká část respiratorů, které se dnes používají v Evropě a které jsou do Evropy dováženy, nemají zdravotní certifikaci, ale mají certifikaci jako produkt kategorie PPE (Personal Protective Equipment, tedy Osobní ochranná pomůcka).

Nano materiály mají před sebou zajímavou budoucnost. Mohly by být součástí dalších vašich výrobků, které by sloužily nejen odborníkům ve zdravotnictví, ale i běžnému spotřebiteli?

Běžně se nanomateriály dnes používají jako membrány například ve funkčním oblečení, najdeme je třeba ve vrstvách prachových filtrů v automobilech a mají i další využití. Co se týká zdravotnictví, cílíme spíš na použití pro profesionály, a to ze dvou důvodů. Nanomateriály filtrují a přitom jsou prodyšné, což by se dalo využít například v jednorázovém zdravotnickém oblečení. Nanovlákna zároveň mohou obsahovat baktericidní a virucidní substance, takže se dají použít na povrchy chirugických roušek nebo na jednorázové krytí ran.

Máte svůj vlastní vývoj přímo v Červeném Kostelci. Co je jeho prioritou?

Prioritou našeho vývoje jsou dvě oblasti – zabýváme se moderními typy krytí ran a péčí o rány, a také aplikujeme nanomateriál na výrobky pro operační sály.

Jste významným exportérem. Kam vyvážíte nejvíce a kam se v tomto směru chystáte napřít pozornost?

Téměř většina vyvážených výrobků, tedy 90 %, končí na trzích EU, 10 % pak putuje na Blízký Východ. Naše pozornost se ubírá na další evropské země, a to hlavně na ty východní, patří mezi ně například Ukrajina nebo Rumunsko. V plánu máme dostat se i za oceán, procházíme certifikací FDA a chtěli bychom rozjet distribuci našich nanoroušek v USA.

Čemu vás období pandemie naučilo? Vážíte si jinak třeba svého zdraví, možnosti podnikat, laskavého slova?

Vnímám, že pandemie výrazně změnila pravidla, která byla v tomto světě zavedená. Koronakrize mě naučila, že nic není stálé a neměnné. Co se týká podnikání, stojí nás všechny změny hodně úsilí, nic se totiž nerodí rychle a náhodou, ale jenom díky vytrvalosti a tvrdé práci.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi