Prodej se nám opravdu zvýšil

Radek Sajvera

Firma RAPETO a.s., která na náš trh dodává doplňky stravy značky Pangamin, přichází ráda s novinkami. Mezi ně patří výrobek nazvaný Pangamin imunita. Výtečně se hodí do dnešních dnů k utužení kondice a pro vzdorování před koronavirem. Paradoxem je, že se s jeho vývojem začalo ještě před tím, než ve světě zrádný vir začal řádit. Obsahuje vitamín D, selen a betaglukany. Své příznivce si brzy našel. Pro mnohé z nás se stal skvělým společníkem. Podle publikovaných informací je to první takový výrobek na českém trhu. Ale nejen o něm jsem hovořila s Radkem Sajverou, jednatelem uvedené společnosti:

Připravili jste novinky, které vyjadřují potřeby doby, cílíte na imunitu člověka. Čím tedy především, v čem je princip?

Novinka Pangamin imunita je opravdu takto cílená, ale shodou okolností začal její vývoj ještě před prvním výskytem onemocnění covid-19. Podobně tomu je u dalšího nového výrobku Pangamin ostropestřec, který je zaměřen na detoxikaci organizmu, trávení a ochranu jater. Naším cílem je rozšiřovat sortiment o výrobky obsahující pouze přírodní látky. Dbáme na to, abychom se vyhnuli použití „éček“ a všeho dalšího, co by zbytečně zatížilo organizmus. Inspiraci hledáme v přírodě. V Pangaminu imunita je vitamín D aktivovaný v buňkách kvasnic definovaným spektrem UV záření. Stejným spektrem záření se v naší pokožce při dopadu slunečních paprsků aktivuje vitamín D3. V kvasnicích jde ale o vitamín D2, který je zajímavou volbou nejen pro všechny, kteří mají vitamínu D nedostatek (což máme skoro všichni, protože nám sluníčko v podzimních a zimních měsících příliš nepřeje), ale i pro vegetariány a vegany. V tabletách tedy není „dosypané“ syntetické „déčko“, ale obsahují vitamín D v biologické vazbě na kvasnicích.

Jak se zvýšil prodej přípravků loni oproti roku 2019? Ovlivnil to hodně koronavirus?

Prodej se opravdu zvýšil a tuto skutečnost bezesporu ovlivnila covidová pandemie. Lidé si začali uvědomovat, že doplňky stravy mají v rámci zdravého životního stylu smysl. Velmi záhy po vypuknutí pandemie se projevilo, že zdravý organizmus je jednoduše odolnější. Zároveň se ukázalo, jakých látek máme ve výživě nedostatek. Oprávněně se skloňoval vitamín D, selen, ale i další.

Přibývá firem, které nakupují z vašeho sortimentu pro zaměstnance?

Jednoznačně ano a úzce to souvisí s tím, co jsem uvedl v předchozí odpovědi.

Objednávají si zájemci především prostřednictvím vašeho e-shopu, nebo si raději zajdou do lékárny?

Zákazníci si pro výrobky z našeho sortimentu zajdou většinou do lékárny. Jsou zvyklí si kupovat doplňky stravy právě v lékárně, kde je celkově širší nabídka. Zájemce tak na jednom místě pořídí nejen například Pangamin, ale může si dokoupit i volně prodejné léky na bolest, teplotu… To na našem e-shopu nelze. Přesto prodeje jeho prostřednictvím každoročně rostou.

Abyste mohli zařadit do výroby a prodeje nový druh preparátu, kolik času potřebujete? A jak dlouho trval vývoj, třeba v případě Pangaminu imunita?

To je v podstatě u každého přípravku stejné. Od nápadu do okamžiku, kdy si ho zákazník může koupit, uplyne jeden rok intenzivní práce. Není to tak, že se tomu věnujeme každý den, celý proces se skládá z řady úkonů, cyklů, mezi kterými jsou potřebné časové prodlevy.

V poslední době se hojně mluví o betaglukanech. Vy jste s nimi ale pracovali už dávno… V čem spočívá jejich kouzlo?

Betaglukany používáme řadu let s velmi příznivými ohlasy od zákazníků. Jsem přesvědčen, že nás dokážou ještě překvapit. Jejich výzkum stále pokračuje, provádí se nespočet různých studií a vidím v nich potenciál pro další roky. Naší stálicí s betaglukany je Glucamedic komplex. Přídavek vitamínu C a příjemná chuť cucavých tablet si našla své příznivce záhy po jeho uvedení na trh.

V současné době strádá mnoho lidí sociálně, psychicky, žijí v obavách z vlastní existence, ze ztráty zaměstnání, podnikatelé v řadě oborů krachují. Nechystáte právě pro tuto cílovou skupinu zákazníků převratný produkt? Který by strach převrátil ve výzvu a odvahu řešit situaci?

Na psychiku skvěle působí vitamíny skupiny B a hořčík. To ví jistě řada z nás. A kdybyste se zeptala, jestli něco takového máme v nabídce, doporučil bych Pangamin přírodní B komplex a Pangamin hořčík forte. V něm obsažený hořčík pochází z čistých severských moří a má bezkonkurenčně nejvyšší využitelnost organizmem. Ale tabletku, která by nám šmahem vyřešila všechny starosti, které nám život přináší, zatím nikdo nevynalezl. Určitě by to byl trhák, ale obávám se, že si na takový zázrak budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Ale vybavuji si slova mé babičky, která razila zásadu, že „ve zdravém těle zdravý duch“ a „kam chodí slunce, nechodí
lékař“. To bude ten vitamín D…

za odpovědi poděkovala
Eva Brixi