První na světě: k čemu posloužily růže a co s nimi umí čeští odborníci

Jan Vokurka

Sirup vyrobený s použitím unikátní technologie konzervace před pár týdny uvedl na trh jablonecký výrobce sirupů, společnost Kitl s.r.o. Jako první na světě
zde použili ke konzervaci silice z růžových lístků. Zákazníci tak mohou okusit ojedinělý sirup Kitl Syrob Růžový květ, který neobsahuje žádné konzervanty.
Na vývoji pokrokové technologie se spolupodíleli odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze a Výzkumného ústavu potravinářského v Praze.

Kitl Syrob Růžový květ připravila společnost Kitl v limitované edici. Tým odborníků v čele s renomovaným botanikem doc. Ing. Romanem Pavelou, Ph.D., zrealizoval při výrobě sirupu unikátní vědecký projekt, kdy silici z růžových lístků využil jako konzervant. Tato pokroková technologie, tzv. pavelace, byla takto vyzkoušena v České republice a celkově na světě vůbec poprvé. „Díky úzké spolupráci s týmem předních českých vědců se nám podařilo vyrobit sirup, který je bez jakýchkoliv konzervačních látek. Je čistě přírodní a ke konzervaci byly využity silice přímo z růží,“ sdělil Jan Vokurka, jednatel společnosti Kitl.

„Jde o zcela novou, unikátní technologii výroby, která využívá místo tradičních, rizikových konzervantů přírodní biologicky aktivní látky z růže stolisté. Tyto terpenické látky mají významné antioxidační účinky s pozitivním dopadem na náš imunitní systém, a zároveň vytvářejí v Syrobu takové prostředí, které brání rozvoji škodlivých kontaminantů, jako jsou povrchové plísně a Syrob znehodnocující
bakterie,“ prozradil o zcela nové technologii botanik Roman Pavela.

Kitl Syrob Růžový květ je jedenáctým sirupem, s nímž společnost Kitl předstoupila před české spotřebitele. Jde o zvláštní edici, která bude dostupná pouze v omezeném období mezi dvěma svátky lásky – sv. Valentýnem a Prvním májem. Sirup je vyroben z květů růží a také po nich intenzivně voní i chutná.

Firma Kitl vznikla v roce 2007 v Jablonci nad Nisou, kde působí dosud. Specializuje se na výrobu bylinných či ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství. Inspiraci k vývoji receptur čerpá z dobových regionálních pramenů a při jejich přípravě se nechává vést historií prověřenými recepty. Ostatně i název společnost je odkazem na postavu legendárního léčitele a doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který žil a působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Kitl je držitelem certifikátu Regionální produkt Jizerských hor, vítězem několika ročníků soutěže Výrobek Libereckého kraje, k cenným uznáním práce společnosti pak patří například titul Firma roku Libereckého kraje a 3. místo v celostátní soutěži Firma roku v roce 2013, vítězství v prestižní americké soutěži The Mazer Cup International Competition 2015 či opakované ocenění na veletrhu Země živitelka, kdy si poslední přivezl v roce 2019, a to hlavní cenu Zlatý klas za limitovanou letní edici Kitl Syrob Okurka Bio.

Významným krokem společnosti Kitl z poslední doby je také odkoupení bývalého zchátralého areálu Vratislavické kyselky, který postupně probouzí k životu.

Jana Vokurky jsem se při příležitosti uvedení obdivuhodné novinky na trh zeptala:

Mezi milovníky delikates se zdravotními benefity je firma Kitl dobře známá. Je těžké promýšlet inovace, zařazovat do sortimentu nové produkty?

My si dáváme záležet na tom, aby naše inovace byly o několik tříd výše než cokoliv jiného na trhu. I z tohoto důvodu nám trvá příprava nového výrobku minimálně jeden rok a přinášíme na trh pouze jednu novinku ročně.

Tou vaší žhavou je mezinárodní unikát, Syrob
Růžový květ. Oč přesně jde a co vás k jeho výrobě přimělo?

Jak už název napovídá, jde o sirup z květů růže. Dlouho jsme s českými vědci hledali způsob, jak sirupy konzervovat přírodním způsobem. Přišli jsme s novou technologií konzervace pomocí rostlinných silic, přičemž silice růže byla jedna z těch slibných, a proto jsme se rozhodli uvést na trh Kitl Syrob Růžový květ.

Jako první na světě jste tedy uplatnili ojedinělý způsob konzervace prostřednictvím silic z růžových plátků. Čím je metoda výjimečná? Vím, že nevyzradíte know-how, ale modelový příklad by možná nebyl od věci…

Rostlinné silice se ke konzervaci užívají od starověku. Například již staří Egypťané měli vonné byliny k mumifikaci faraonů. My jsme tyto vlastnosti použili ve světově unikátní technologii, díky čemuž je sirup z růžových květů konzervován pouze a jenom přírodně.

Na vývoji Syrobu jste kooperovali s týmem odborníků v čele s renomovaným botanikem doc. Ing. Romanem Pavelou, Ph.D., pokroková technologie konzervace se jmenuje pavelace. Jak ke spolupráci vlastně došlo?

Naše sirupy vyrábíme za studena, obsahují proto mnoho zdraví prospěšných i chuťových látek. Bohužel jsme pak nuceni ke konzervaci používat sorban draselný. Já jsem dlouho chodil za svým kamarádem Milanem Houškou, vědcem z VÚPP Praha, zda by nám nepomohl. Milan věděl, že doktor Pavela pracuje na biopesticidech a napadlo ho, zda by se podobný účinek nedal používat při konzervaci sirupů. No a tak to všechno vzniklo…

Proč se používají látky z růže stolisté? Jde o růže pěstované v ČR, kde se vyskytovaly dříve celkem běžně?

Růže máme od českého dodavatele, ale nakupujeme je již v podobě růžové silice. Bohužel jsme nebyli schopni zjistit místo, kde se růže pěstují.

V tiskové zprávě k uvedení novinky na trh se píše, že terpenické látky mají významné antioxidační účinky s významným dopadem na náš imunitní systém. Tedy váš Syrob růžový květ bude velmi prospěšné užívat právě v současné době, kdy se obáváme koronaviru…

My uvádíme Růžový syrob v limitované edici mezi třemi svátky lásky, a sice Valentýnem, MDŽ a 1. májem. Myslíme si, že láska zvítězí nad vším!

Dostane se na všechny zájemce?

Kitl Syrob Růžový květ je sice limitovaná edice, ale věříme, že všichni fanoušci budou mít možnost si ho zakoupit. Každopádně doporučujeme udělat nákup spíše dříve než později.

Jak pečujete o své duševní vlastnictví? Děláte v tomto smyslu patřičné kroky?

Nová technologie pavelace je ochráněna celou řadou patentů, užitných vzorů a ochranných známek.

Šetrně zpracovávané dary přírody, jako je třeba meduňka, pampeliška, kopřiva, šípek, jsou stále více populární, roste zájem je konzumovat. Jsou to pro vás příjemné výzvy?

My se snažíme hledět vpřed, spíše bychom rádi vždy přišli na to, co lidem nabídnout nového, než se srovnávat s konkurencí. Každopádně každá nová příchuť je pro nás příjemnou výzvou.

Na jakou bylinku či rostlinu byste se rádi zaměřili v nejbližším období?

To si, s dovolením, necháme pro sebe jako tajemství a překvapení pro naše zákazníky.

Budete s trojicí odborníků i nadále v kontaktu? Můžeme se těšit na další originální kousky ve vaší nabídce?

Určitě ano. Spolupracujeme s nimi již několik let a také do budoucna to plánujeme. V tomto smyslu mohu předeslat, že počítáme s dalším překvapením pro zájemce o naše produkty, které vzejde z našeho společného snažení.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi