Epidemie oddaluje otevření návštěvnického centra Rodinného pivovaru Bernard

V roce 2019 začal Rodinný pivovar Bernard v Humpolci stavět moderní návštěvnické centrum. V těchto měsících už mělo být otevřeno. Ale není. Do cesty se tomuto krásnému projektu postavila epidemie koronaviru a v cestě mu stojí dosud.

Centrum je po stavební stránce dokončené, nyní se pracuje v interiérech. Původně zamýšlené otevření do zkušebního provozu se plánovalo na letošní jaro, loni jsme ale v reakci na snížení prodeje piva v době protiepidemických opatření zpomalili investice a otevření centra se posunulo k začátku letošních letních prázdnin. „Nyní je už ale jisté, že centrum ani na prázdniny neotevřeme. Důvodem je trvající nepříznivá epidemická situace. Bez výhledu trvalého provozu nelze přijmout potřebných čtyřicet zaměstnanců, kteří budou pro chod nového zařízení nezbytní. Proto je termín otevření stále neznámý,“ uvedl Radek Tulis, mluvčí Rodinného pivovaru Bernard a.s.

Centrum je součástí areálu pivovaru, z prostorových důvodu je pojato vertikálně. V prvním patře bude prodejna a recepce, odkud budou vycházet exkurze do pivovaru. V druhém patře bude expozice s 3D modelem pivovaru a kinosál pro 65 lidí. V třetím patře bude pivnice pro skupiny a v nejvyšším patře bude krásná pivovarská restaurace s výhledem na město, otevřená do sedlové střechy. Nad centrálním barem bude balkon pro 25 lidí. K centru patří i nová rozhledna s krásnou vyhlídkou na pivovar, město a jeho široké okolí. Jde o konstrukci vybudovanou kolem pivovarského komína, jde ale o samostatnou stavbu, která se komína nedotýká. Ochoz rozhledny je ve výšce 33 metrů. Další informací najdete na  www.testese.cz

Termín otevření je tedy stále v nedohlednu, ale zájem o využití už je. „Zaznamenali jsme například zcela vážný zájem o svatbu na ochozu rozhledny, ta je ale zatím veřejnosti nepřístupná a tak jsme budoucí manželský pár s politováním museli odmítnout,“ dodal R. Tulis.

Stavba návštěvnického centra probíhala za plného provozu pivovaru. Nahradili jsme čtyřpatrovou budovu štoků, kde se dříve chladilo pivo. Část návštěvnického centra je vybudována nad stávající technologii pivovaru, ale výroba se ani na chvíli nezastavila. Původní objekty připomíná 130 let staré schodiště, po kterém se projdou i budoucí návštěvníci pivovaru.

(tz)