Komfortní bydlení: naši akcionáři v Prahu a Českou republiku věří

Radek Cerha

Developerská společnost Star Group se v letošním roce zaměřuje na vyhledávání nových zajímavých lokalit s dobrou vybaveností a snadnou dostupností do hlavního města. Dlouhodobě cílí na projekty pro vyšší a střední třídu. V trendu chce pokračovat. „Výhodou pro nás je, že umíme stavět na zelené louce, ale zajímají nás i přestavby areálů a stávajících budov, a samozřejmě investice do brownfieldů, kde je dostatečný prostor pro obnovu a renovaci. Přednost dáváme projektům od sta bytů s tím, že ideální je dvojnásobek a více,“ popsal požadavky Tal Grozner, šéf české pobočky Star Group.

Pro budoucí klienty hledá developer oblasti, kde v místě bydliště budou mít dostupnou školu, školku a možnosti dojet na nákup. Určitě nejde o odříznutá satelitní městečka. Preference je především Praha, ale firma se rozhlíží i v prstenci, který se rozprostírá kolem ní, kde je velmi dobré vlakové spojení a napojení na dálniční síť. U větších projektů se ale izraelský developer Star Group aktivně zasazuje o budování občanské vybavenosti.
„Lidé v posledních letech začali využívat vlak, takže dobré vlakové spojení do centra Prahy je velký benefit pro nové projekty. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale například z Horních Počernic je to do centra Prahy na Masarykovo nádraží vlakem pouhých patnáct minut. Dobrá dostupnost prostřednictvím železnice v kombinaci s autobusem a metrem budou jedním z benefitů pro nové obyvatele,“ upřesnil Radek Cerha, šéf akvizic tuzemského zastoupení Star Group. Právě jeho jsem se posléze ještě zeptala:

Brownfieldy svého času byly a stále jsou v hledáčku zájmů řady investorů. Proč a čím učarovaly zrovna vám?

Neřekl bych, že nám brownfieldy úplně učarovaly, máme rádi také development na zelené louce nebo v prolukách mezi dalšími budovami. Ale obecně se brownfieldy v Praze nacházejí na dobrých adresách a nesou s sebou zajímavý příběh. Developeři v tom pravém slova smyslu jsou především vizionáři, kteří se tyto příběhy snaží oživit a vdechují do takovýchto míst nový život. Z ekonomického hlediska je výhodou některých brownfieldů to, že vám po dobu přípravy projektu mohou dokonce generovat i výnos, a pokrýt tak část nákladů projektu.

Nové Chabry

Přeměnila vaše společnost již některé v místa, kde se lidem pěkně bydlí? Anebo se o to teprve pokusíte?

O Star Group se v naší branži ví, že projekty, které jsme realizovali, jsou vkusné, mají svou kvalitu a lidem se v našich projektech dobře žije. Celkem jsme již postavili bydlení pro více než tisíc rodin. Mám kamaráda, který si před lety koupil byt v Kejřově parku, je to businessman a zároveň velký sportovec. Velmi si chválí výhody tohoto projektu, který nabízí skvělé spojení s centrem města a zároveň spoustu možností pro opravdu aktivní život v přímém sousedství. Také projekt Nové Chabry, který Star Group rozvíjí od roku 2006 a aktuálně dokončuje již několikátou etapu, je dalším důkazem, že naše společnost dokáže proměnit zdánlivě periferní lokality na místa, kde se dobře a kvalitně bydlí se vším všudy.

Zaměřujete se na lokality poblíž Prahy, odkud je dobrá dostupnost do centropole, ale zároveň dostatek klidu pro odpočinek od ní. Je bydlení právě v takovém pojetí dnes hodně žádané?

V současnosti jednáme mimo jiné o koupi pozemků ve dvou městech v rámci prstence Prahy. Věříme v kombinaci dobré dostupnosti do hlavního města, dobrého napojení na dálnice nebo na pražský městský okruh. Také ale na klid, který lidé najdou poté, co opustí svoji kancelář v hlavním městě nebo se vrátí zpět domů z přeplněné dálnice po náročném pracovním dni. Tato místa obecně nabízejí příležitosti pro kvalitní život, a tak věříme, že při uplatnění našeho know-how z developmentu v Praze a díky naší dobré reputaci přivedeme klienty i do těchto lokalit.

Kejrův Park

Připravujete investiční strategii na další roky. Oč se bude opírat?

Ano, připravujeme strategii i na další roky. Oproti minulým letům budeme na trhu daleko aktivnější a budeme o to více vidět. Naši akcionáři v Prahu a v ČR věří, což se potvrzuje v tom, na jak velké realizace můžeme mířit. Na akvizice nových projektů máme pro letošek a příští rok připravenou více než miliardu korun.

Uvažujete o určitých prvcích smart cities?

Snem Tala Groznera, šéfa české pobočky Star Group, je postavit jedno takové menší město, takže věřím, že i na development v duchu smart cities v budoucnu dojde. Do našich připravovaných projektů takové prvky zapracováváme už nyní. Inspiraci hledáme především ve světových metropolích.

Co charakterizuje současné trendy moderního bydlení? Bez čeho se zákazník již neobejde, co naopak klidně oželí?

Současné trendy jsou významně ovlivněny událostmi posledního roku, tedy situací kolem pandemie covid-19. Lidé začali v mnohem větší míře pracovat z domova, a tím i řešit adekvátní pracovní prostor, potřebné technologie a konektivitu. Také vyžadují vybavenost lokalit, kde bydlí, a to včetně dostupnosti přírody a možností pro aktivní trávení volného času. Vnímáme stále větší význam technologií, ekologie a udržitelnosti, ale i komunity, která se v projektech v případě kvalitně navrženého veřejného prostoru utváří.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi