Řemeslná pekárna Optimista vycházející hvězdou Pardubic

V areálu Automatických mlýnů v Pardubicích se nachází řemeslná pekárna Romana Koblížka, která každý den od roku 2017 připravuje pro své zákazníky čerstvé pečivo. Roman Koblížek byl původně deset let obchodním zástupcem firmy prodávající pekárenské technologie a navštívil tak bezmála každou pekárnu v Česku. Během cest po tuzemských provozech viděl, že převážná část pečiva se do našich obchodů vozí předpečená, což se mu nelíbilo. 

Proč zrovna název Optimista? Od založení pekárny ho z počátku mnozí odrazovali a říkali mu, že se na trhu neuchytí. On to ale viděl jinak, optimisticky. Měl vlastní vizi, že si jako první v Pardubicích založí řemeslnou pekárnu, ve které bude pečivo připravovat přímo před zraky zákazníků.

Právě zákazníci a jejich spokojenost jsou středobodem úspěchu Optimisty. „Pokud se s lidmi bavíte o tom, co jim chutná a z čeho je pečivo vyrobené, přijdou znovu,“ řekl Roman Koblížek. Zároveň dodal, že vyšší cena jeho pečiva je vzhledem k řemeslnému zpracování a pečlivému vybírání surovin od nezávislých dodavatelů oproti maloobchodním řetězcům opodstatněná. „U nás si vše děláme od začátku do konce sami. Máme stálé zákazníky, kterým jsme schopni garantovat absolutní čerstvost, a navíc nabízíme výrobky, které si jinde v Pardubicích prostě nekoupí – například ciabatty. Abychom se od ostatních odlišili, neprodáváme například klasické rohlíky.“ Kromě buchet, koláčů a různých sladkých a slaných výrobků nabízí i obložené bagety a vše myslitelné k snídani.

Nejvíce jsou žádané tvarohové a povidlové koláče. „V těch od nás je jen mléko, máslo, sádlo, vejce a žloutky, ale žádná voda. Děláme i kvalitní náplně. Přesně tak má totiž vypadat správný koláč.”

Hladkému provozu napomáhá také pokladní systém od Storyous, který si Roman Koblížek vybral na míru svému podnikání, kde klíčová je rychlá a snadná obsluha s možností správy online. „Před otevřením jsme si dělali analýzu toho, jaké pokladní systémy jsou na našem trhu dostupné. Storyous jsme viděli v provozu v našich oblíbených podnicích v Praze. Zkusili jsme testovací provoz, kdy se nám líbilo zejména to, že se platby kartou propíší do systému ihned. Práci se Storyous navíc zvládne úplně každý, bez nutnosti nějakého složitého školení.“

V Optimistovi pracuje 5 zaměstnanců – majitel, pekař, dvě pomocné síly a občas také brigádníci. Během pandemie, kdy nebylo možné si jídlo sníst na místě, se Optimista proměnil v obchod s potravinami, který si rychle našel stálé zákazníky. „Náš obchod byl během pandemie pro lidi z širokého okolí vítanou změnou, protože si užívali, že si mohou nakoupit potraviny, které jsou přímo od farmářů,“ dodal Roman Koblížek.

A plány do budoucna? Rýsuje se otevření nové pobočky v Hradci Králové, aby lidé nemuseli dojíždět až do Pardubic. „Jak své výrobky a produkty vyrábějí ostatní, neřeším. Já jsem Optimista a dělám si věci po svém a tak, aby lidem chutnaly,“ podotkl ještě Roman Koblížek.

(tz)