Užijte si báječné léto u Máchova jezera

Regata Máchovo jezero si pro vás připravila pestré letní radovánky. Sezóna dovolených začíná. I v České republice můžete zažít nefalšované letní dobrodružství u vody. Ani k tomu není třeba moře! Máchovo jezero, patří k vyhlášeným prázdninovým letoviskům v naší vlasti. A právem. Má návštěvníkům co nabídnout. Letos je navíc přivítá mimořádnou kvalitou vody, která je tak vhodná ke koupání bez omezení.


Výletní itinerář vám zpestří plavba po Máchově jezeře

Flotila složená ze čtveřice místních výletních lodí, pojmenovaných Jarmila, Hynek, Máj a Racek, je připravená pro návštěvníky, kteří si přejí zažít Máchovo jezero z blízka a třeba si zároveň zpestřit pěší výlet v jeho okolí. Proto do svého výletního itineráře nezapomeňte zanést alespoň jednu plavbu, nastoupit či vystoupit můžete na kterékoliv z osmi zastávek kolem jezera.

Zkraťte si cestu plavbou po Máchově jezeře.Během prázdnin zajištuje pravidelnou dopravní obsluhu loď Hynek. Pokud je příliš horko a vy byste si přáli ušetřit kilometry, můžete se přemístit do lokalit při jezeře tímto pohodlným způsobem. Loď vyplouvá z přístaviště v Doksech postupně v obou směrech dle jízdního řádu.

„Ceny lodní přepravy jsou příznivé. Dospělý pasažér zaplatí dvacet korun za každou zastávku. Děti od 4 do 15 let a senioři nad 70 let pouhých patnáct korun. Nejmenší s námi poplují zdarma. Platba se uskutečňuje při nástupu u kapitána. Rezervace lístků ani míst se neprovádí, ale nemusíte se bát, na každého se většinou dostane. Loď má kapacitu 70 míst a plujeme celkem šestkrát denně sedm dní v týdnu,“ uvádí Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, a.s., která na jezeře lodní dopravu zajišťuje.

Vyhlídkové okružní plavby a romantika při západu slunce

Od začátku července do konce srpna mohou návštěvníci využít rovněž unikátní možnost poznat celé Máchovo jezero z paluby výletních lodí. Vyhlídkové okružní plavby jsou pořádány denně. Z přístaviště v Doksech se vyplouvá v 11:00, 13:00 a 14:30. Z přístaviště ve Starých Splavech pak denně od 15:00. Délka plavby činí přibližně 35 minut a potěší nejen dospělé, ale také zvídavé ratolesti, které teprve objevují svět.

Západy slunce jsou na Máchově jezeře nejkrásnější z paluby lodi.Ikona Máchova kraje nabídne ale také něco pro romantické duše – večerní plavby se západem slunce. Břehy i vodní hladina osvětlené posledními paprsky vytváří okouzlující podívanou. Sezóna bude zahájena 1. července a po dobu letních prázdnin se na palubu vyzdobeného největšího výletního plavidla Máj můžete nalodit v Doksech každé úterý, čtvrtek a sobotu. Plavba trvá přibližně 45 minut. Vyplouvá se vždy ještě před západem slunce. Čas, kdy loď odrazí od břehu, se proto v průběhu sezóny mění.

V obou případech cena pro dospělé osoby činí 190 Kč, pro děti od 4 do 15 let 70 Kč. Palubní lístek lze zakoupit při nástupu na loď přímo u kapitána.

Po domluvě lze lodě také rezervovat na soukromé a firemní akce – svatby, zásnuby, školní výlety, teambuildingy, výjezdní zasedání a další.

Sportovní rybolov už šestou sezónu 

Je to šet let, co byla obnovena tradice sportovně rekreačního rybolovu na Máchově jezeře.Tradice sportovně rekreačního rybolovu byla na Máchově jezeře obnovena před šesti lety a patří mezi návštěvníky k vyhledávanému zpestření pobytu. Vodní plocha s rozlohou 296 ha je lemována několika rybářskými úseky. Možný je lov ze břehu, ale v sezóně dravců, tedy od 1. září, také z loděk přímo na jezeře. Pokud zde rybáři tráví delší dobu, je oblast vybavena širokým spektrem ubytovacích kapacit. Počínaje čtyřhvězdičkovým hotelem Port přímo na břehu jezera a konče autokempem Klůček, který může rybářům, zvláště v sezóně dravců, nabídnout příhodné zázemí v jednoduchých vytápěných chatkách. V jeho sousedství je navíc jeden z nejatraktivnějších rybářských úseků, určený pouze pro ubytované v tomto kempu.

Kvalita vody je letos vynikající, ideální pro letní osvěžení

Po dnech strávených rybařením, sportem a turistikou zatouží většina návštěvníků po pasivním odpočinku. Chvilky strávené na pláži s pěknou knížkou v ruce, s přáteli či rodinou vám pomohou brzy načerpat potřebnou energii. Pro relaxaci u vody je Máchovo jezero jako stvořené. Písčité břehy lemují borovice, které v horkých dnech uvolňují překrásnou vůni.

Máchovo jezero má v roce 2021 vodu ke koupání v perfektní kvalitě. Vynikající zprávou je, že kvalita vody ke koupání je letos historicky nejlepší od počátku sledování. V Máchově jezeře ji pravidelně kontroluje povodí Ohře a Krajská hygienická stanice. Monitoruje se hlavní pláž v Doksech, pláž ve Starých Splavech, na Borném, na Klůčku a pláž u hotelu Port. Od začátku sezóny je kvalita vody na stupni č. 1, s usměvavým smajlíkem – voda vhodná ke koupání. To znamená, pokud budeme hodnotit jako ve škole, má Máchovo jezero jednoznačně za jedna.

(tz)