Cestovní pojištění: Když se covidová barva na mapě změní

S komplikacemi při plánování dovolené v zahraničí se denně setkává velká část z nás. Na vině nemusí být jen nárust nakažených, ale také šíření nové mutace delta. Barvy na mapě cestovatele, kterou vydalo a aktualizuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR, se tedy ze dne na den neustále mění. Co se z pohledu pojistného krytí stane, když mám koupený zájezd a cílová destinace je těsně před či v době dovolené přeřazena na této mapě do zemí označených černou barvou?

Zásadní a aktuálně nejžádanější připojištění cestovního pojištění je možnost storna zájezdu. Pokud ho má tedy klient sjednané a před cestou se daná destinace přeřadí dle semaforu do zemí označených černou barvou, nárok na úhradu nákladů zde vzniká. Jedná se o státy, do kterých Ministerstvo zdravotnictví ČR důrazně nedoporučuje našim občanům cestovat. „Změna rizikové oblasti dle mapy cestovatele od MZVČR je důvodem ke stornu zájezdu pouze v případě, že se jedná o přesun země právě do kategorie označené černou barvou. V takové situaci je pak zapotřebí, aby zákazník nejprve kontaktoval prodejce, u kterého zájezd zakoupil, a následně se může odkázat na naši asistenční službu, jenž pak klientovi pomůže s ověřením nároku a případnou refundací,“ upřesňuje Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

Další komplikace a s nimi spojené nejasnosti ohledně plnění našeho pojištění nastávají, jestliže svou barvu destinace změní v době, kdy na místě již trávíme dovolenou nebo aktuálně například sedíme v letadle a jsme na cestě do dané země. „V takových situacích při řádném splnění veškerých pojistných podmínek by náklady měly být jistě uhrazeny, říká Ladislav Bělina a dodává, že pojistnou částku si vždy každý klient zvolí sám.

(tz)