Ještě váháte nad tím, kam se vydat v Česku na letní dovolenou? Odpovědí jsou Krkonoše

Lokalita, již si domácí turisté spojují především se zimními kratochvílemi, má rozhodně návštěvníkům co nabídnout i během léta. Krkonoše patří mezi jedny z nejkrásnějších českých hor s plejádou přírodních zajímavostí. Mají však také bohatou historii, která je spojená především se specifickým způsobem života v horském prostředí. Dobrou zprávou pro všechny váhající je, že letos vás v této oblasti nečeká nával dychtivých turistů všech národností. Zdejší atrakce i ubytovací kapacity nabídnou všem příjemný pocit pohody a soukromí. Jednou z nich je také vyhlášený čtyřhvězdičkový hotel Horizont v Peci pod Sněžkou.

Kam vyrazit poblíž Pece pod Sněžkou

Centrem východních Krkonoš je jistě město Pec pod Sněžkou. Návštěvníci pohoří s nejvyšším hřebenem republiky mohou z Pece vyrazit kterýmkoli směrem a zárukou jim vždy bude úchvatná podívaná, ať už se jedná o přírodní skvosty nebo ojedinělé kulturní památky.

Vodopády nebo rozhledna Hnědý vrch

Krkonošská krajina je protkána drobnými toky, na nichž naleznete řadu půvabných vodopádů či kaskád. Protože je vody v letošním roce dostatek, bude taková scenérie dechberoucí. Je to perfektní příležitost pro všechny lovce krásných záběrů přírody. Z Obřího dolu po žluté nebo přímo z Pece od Bobové dráhy po červené se dostanete do vesnické památkové zóny Modrý důl a odtud můžete po směru toku Modrého potoka následovat divoké kaskády. Je to však již složitější terén, tak na to při plánování výletu myslete. Silnice nebo na protějším břehu žlutě značená stezka táhnoucí se podél Zeleného potoka vás zavedou k Liščímu a Zelenému vodopádu. Trasy můžete spojit do jednoho většího výletu po Okruhu Zeleným a Modrým dolem.

Rozhledna Hnědý vrch se nachází v nadmořské výšce 1207 metrů. Po zdolání 138 schodů váš čeká nevšední pohled nejen na Sněžku, ale také na Luční a Studniční horu. Bude-li viditelnost dobrá, dohlédnete až k Orlickým horám a Jeseníkům. Rozhledna je přístupná lanovkou Hnědý vrch, stačí se z Pece pod Sněžkou vydat po žluté, na níž stanoviště lanové dráhy leží.

Lesní hrad Aichelburg a brusírna dřeva z 19. století

Pokud vyrazíte do Temného Dolu, neměli byste vynechat návštěvu lesního hrádku Aichelburg, jehož historie sahá do první třetiny 19. století. Nyní je tvořen kamennou vyhlídkovou věží a dřevěnou budovou. A nemusíte jej obdivovat jen zvenku. Klíče k hradnímu sálu si lze vypůjčit v infocentrech Veselý výlet buď přímo v Peci nebo v domě, jenž dal postavit proslulý mecenáš východních Krkonoš Berthold Aichelburg v Temném Dole. V blízkosti hrádku rovněž najdete dvě studánky.

Za povšimnutí stojí také exteriéry Dixovy brusírny dřeva z roku 1868, která se řadí k památkově chráněným objektům. Je v soukromých rukou a veřejnosti zatím není zpřístupněná, nahlédnout dovnitř tudíž nelze.

Půvabné Janské Lázně a okolí

Historické dokumenty se o termálním prameni, na němž jsou Janské Lázně vybudovány, zmiňují už od 11. století. V lázeňské městečko s nepřehlédnutelnou atmosférou se však začalo místo měnit až od roku 1675 díky iniciativě Jana Adolfa I. ze Schwarzenbergu. Najdete zde expozici historie lázeňství a zastavit byste se měli také u nejzajímavější stavby, jíž je Lázeňský dům Čechie. Osvěžit se můžete ve zdejším akvacentru a doplnit minerály můžete u Prameníku. V okolí je také rozmístěno mnoho studánek a pramenů, například Starostův pramen nebo bývalý Pánský pramen, jehož voda dnes zásobuje zmiňovaný Prameník.
Nedaleko Janských Lázní leží také proslulá Stezka korunami stromů nebo lanovkou dosažitelná rozhledna Černá Hora.

Sněžka a Vodárna Obří důl

Na nejvyšší vrchol České republiky se můžete vydat pěšky po modré přes Obří důl či po zelené přes Růžohorky a dále po žluté, které vás dovedou až na vrchol horského hřebene. Nebo, pokud s sebou máte menší a méně zdatné turisty, se můžete tam a zpět svézt lanovkou, jejíž stanoviště najdete na samém severním okraji Pece pod Sněžkou. Cestu Obřím dolem vám zpestří třeba vodopády Rudného potoka či stará Vodárna.

Ve Vrchlabí odhalíte život v Krkonoších

Pokud byste si přáli nahlédnout do podoby tradičního života v Krkonoších a Podkrkonoší, zavítejte do Vrchlabí. Krkonošské muzeum ve Vrchlabí nabízí rozsáhlou expozici mapující život a činnost zdejších obyvatel v různých obdobích. Pokud se toužíte seznámit s tradiční architekturou, pak se vydejte k Domu se sedmi štíty a také k Historické kovárně Hořejší Vrchlabí. Zámek Vrchlabí je pak ideální pro romantické zakončení výletu.

Tip na ubytování, které vám přinese vynikající komfort: Hotel Horizont

Vyhlášený hotel je situován téměř v centru Pece pod Sněžkou a nabídne zážitky jak rodinám s dětmi, tak například párům nebo ženám, které si chtějí užít aktivní dovolenou s prvky wellness. Pánské partě pak nabídne zázemí na dny plné pohybu a adrenalinu, třeba v sedle horského kola. Celým pobytem vás bude provázet vstřícný a laskavý personál, který vám ochotně poradí a vyhoví vašim přáním i požadavkům. „Z Pece pod Sněžkou mají návštěvníci na dosah ruky velkou část atraktivních míst Krkonoš. Hotel Horizont ale pobyt doplňuje o řadu zajímavých služeb, s nimiž bude relaxace ještě intenzivnější. A pro rodiny s dětmi jsou v Horizontu nachystány pestré animační programy s profesionálními animátorkami,“ uvedl Karel Rada, ředitel hotelu Horizont.

Pro krásu i pasivní odpočinek

„K dispozici je hostům bazén, sauna, vířivka i posilovna. Mimo to je posilovna ideálním místem pro kompenzační trénink po výšlapech a cyklovýletech, kdy jsou svaly zatěžovány často nárazově a jednostranně. Pokud ale toužíte ještě po intenzivnějším wellness zážitku, pak v hotelu využijte možnost klasických i thajských masáží nebo například perličkové koupele se solí z mrtvého moře a následně bahenní zábal, který příznivě působí na remineralizaci pokožky, která může právě intenzivním sportem strádat,“ informoval Karel Rada. A že nevíte, jak zabavit děti? Hotel Horizont nabízí pestré animační programy pro větší i menší uličníky. Nechcete na hory vyrážet s kolem? Zapomněli jste nordic walking hole? O jejich zápůjčku se v hotelu postarají.

Fenomenální gastronomie

Věhlas si hotel získal také pro svou fenomenální gastronomii. Známý je bohatými snídaněmi, díky kterým naberete sílu na celé dopoledne, a inovativním přístupem k tradičním místním pochoutkám. Za zdejším gastronomickým uměním stojí Jiří Švestka ml., který navázal na úspěchy svého otce, letitého šéfkuchaře Horizontu. Pokrmy jsou přizpůsobené tak, aby si vybrali milovníci moderní české kuchyně, příznivci stravy nepříliš bohaté na sacharidy, ale také lidé s alergiemi či intolerancí na laktózu, kasein nebo lepek. Ať už chcete ochutnat krkonošské speciality, vybrat něco dobrého dětem, nebo si udržet štíhlou linii, v Horizontu vždy najdete to pravé. Hotel disponuje také unikátem, díky kterému se na Pec pod Sněžkou budete moci dívat z 18. patra, tedy z výšky téměř 50 metrů. Je jím SKY CLUB 18, kde se výborně relaxuje u dobrého drinku i pozdní večeře.

Vždy něco navíc

Uvedené zajímavosti si můžete o něco lépe vychutnat s využitím speciálních balíčků hotelu Horizont. Nabídka Lanovkou na vrchol a do korun stromů zahrnuje kromě ubytování a vybraných hotelových služeb jízdu lanovkou na Sněžku a vstupenku na Stezku korunami stromů. Balíček Pecka je Pecka zase nabídne vstup do herního areálu Pecka a jízdu lanovou dráhou Sněžka ve směru Pec – Růžová hora. Atraktivní je rovněž wellness balíček Uvolněte se, prosím. V rámci těchto služeb získáte také Kartu hosta, která přináší řadu výhod a slev. „Milovníků Krkonoš je v naší zemi mnoho, řada z nich se jako věrná klientela vrací i do našeho hotelu. Znají ho jednak jako příznivci aktivně strávené dovolené, tak z řady firemních akcí, na něž je i toto centrum kongresové turistiky výborně vybaveno,“ řekl Karel Rada.

(tz)