Namíchej to, Toni!

Přesný, rychlý a spolehlivý – díky plně automatizovanému barovému systému Toni italské firmy Makr Shakr připraví robot KUKA chuť „Dolce Vita“. Kostky ledu. Panák rumu. Promíchejte s kolou. Ideálně přidejte plátek limetky. A koktejl Cuba Libre je tu. Ale na terase střechy hotelu TownHouse Duomo v Miláně vám nenamíchá nápoj barman, ale spíše robot. U Toniho, robota ze série KR AGILUS, si návštěvníci mohou objednat drink přes aplikaci a za pár minut si jej vychutnat právě připravený. Jen si s Tonim příliš nepopovídáte…

Nevíte, kam se dřív podívat: Robotický barman v baru na střeše hned vedle slavné milánské katedrály.

Robot vnáší do života moderní technologii

Ze střešní terasy hotelu TownHouse Duomo uvidíte strhující výhled na katedrálu a střechy Milána. Ne náhodou se zdejší bar jmenuje The View tedy Vyhlídka. Ale pozoruhodný není pouze výhled – interesantní je i obsluha. A to proto, že barmanem je robot. Přesněji jde o plně automatizovaný barový systém, vyvinutý firmou Makr Shakr. Tato společnost se sídlem v Turíně byla založena v roce 2014 a již má více než 70 zaměstnanců. Všechno začalo nápadem přivést příznivce barů blíže k možnostem digitalizace a automatizace. „Chtěli jsme zkombinovat naši vášeň pro koktejly a design s moderní technologií,“ vysvětluje Alessandro Incisa, technický ředitel společnosti Makr Shakr.

Alessandro Incisa, CTO firmy Makr Shakr, je hrdý na svůj plně automatizovaný barový systém.

Automatizovaný barový systém je kompletně vybaven

Toni je plně automatická robotická buňka, ve které jsou zkombinovány nejmodernější state-of-the-art komponenty založené na Internetu věcí (IoT) s komponentami standardizované automatizace. Na úkolech pro přípravu nápojů se podílejí dva KUKA roboty ze série KR AGILUS – typ KR 10 R1100 a KR 6 R900-2: zatímco jeden mixuje, míchá a třepe, ten druhý předvádí cool taneční pohyby a pomáhá během nalévání.

Tyto dva roboty jsou připevněny na pultu, nad kterým jsou umístěny držáky pro více než 150 lahví. Robot jednotlivé ingredience vybírá dotykem. Kromě dávkovače ledu a kráječe ovoce, citronu a limetky pro ozdobu, obsahuje zadní stěna robota ještě kohoutky na pivo, víno a sodu. Díky dvěma porcovačům umí dokonce přidat i hnědý cukr nebo lístky máty. Navíc je na zadní stěně instalován dřez, ve kterém robot po každé objednávce vyplachuje šejkr.

Snadné a jednoduché ovládání přes aplikaci

Tento barový systém je ovládán přes ovladač KUKA KR C4 stejně tak jako přes PLC. Nicméně hosté nepotřebují nic vědět o programování robotů. Objednávání je velmi snadné: jednoduše si přes aplikaci v chytrém telefonu nebo tabletu vyberou nápoj. Tato informace se přenese do robota, který pak objednávky připraví v pořadí, ve kterém je dostal. Hosté se přes aplikaci dozvědí, kdy je jejich nápoj připraven k vyzvednutí na baru.

Robot KUKA umí vybrat ingredience z více než 150 lahví.

Nabídka klasických alkoholických a nealkoholických koktejlů je uložena na digitálním nápojovém lístku v aplikaci. Současně v ní existuje možnost „připravit“ si svůj vlastní nápoj. Hosté si mohou vytvořit drink podle nabídky na baru – včetně ovocné ozdoby, množství ledu nebo způsobu přípravy. „Zveme návštěvníky, aby si s robotem jednoduše pohráli,“ říká Alessandro Incisa. Úspěšný, vyzkoušený produkt pak může být přes cloud sdílen s přáteli. Toni se tak stává společným zážitkem.
„Objednávání od Toniho umožňuje uživatelům možnost sociální interakce. Mohou například využít aplikaci ke sdílení receptů s ostatními nebo posílat fotografie na sociální sítě.“ doplňuje Alessandro Incisa.

Kombinování různých technologií vyžaduje nové odborné znalosti

Kombinace a koordinace různých technologií v robotickém baru představovaly pro vývoj Makr Shakr největší výzvu. Nejen ovladač robota, ale i aplikace byly vyvinuty speciálně pro tento projekt. Současně bylo zřízeno připojení k platformě Kubernetes cloud, provozované Googlem. I pohyby robota byly výzvou: musely být co nejvěrohodnější s pohyby barmana člověka a současně nesnížit rychlost, které je robot schopen. Z toho vznikl další problém: Jak zabránit tomu, aby se robotu nápoje vylévaly? „Během vývoje barového systému se průběžně vyvíjel i Makr Shakr,“ vysvětluje Alessandro Incisa. „Abychom vyřešili tento úkol, potřebovali jsme získat potřebné know-how.“
Pro výběr robota od firmy KUKA bylo několik důvodů: rychlost, intuitivní ovládání a spolehlivost technologie – to byly nejdůležitějšími aspekty. Ale důležitou roli hrál i vzhled. „Společnost KUKA naší firmě představila svět automatizace a byla pro nás stěžejním partnerem ve vývoji naší technologie,“ říká spokojeně Alessandro Incisa.

Toni rozšiřuje hranice interakce mezi člověkem a strojem

O tento barový systém mají zájem obzvláště cateringy nebo organizátoři akcí. Nabízí totiž různé výhody: provoz 24 hodin 7 dní v týdnu při zachování stejné kvality po celou dobu provozu. Manuálně a pravidelně je nutné pouze doplňovat ingredience potřebné pro nápoje. Robot připravuje nápoje s maximální přesností. Přesto však navzdory perfektní technice míchání nápojů, není schopen udržet krok se svým lidským protějškem v jedné oblasti: barový systém firmy Makr Shakr rozšiřuje hranice interakce mezi lidmi a roboty, nicméně konverzace s barmanem není (zatím) možná. „Naším cílem není nahradit lidské barmany,” ujišťuje Alessandro Incisa. „S Tonim se soustředíme na to, aby měli hosté možnost poznat proces míchání, a přitom i technologii, která není běžnou součástí jejich životů.” Robotický bar The View má úspěch. Hosté fascinovaně sledují, jak Toni míchá nápoje. V budoucnosti plánuje firma Makr Shakr více rozšířit možnosti interakce mezi hosty a robotem. Firma navíc pracuje na další inovaci: Guido mobilní robotický bar s vlastním pohonem se bude brzy pohybovat na venkovních slavnostech nebo veletrzích.

Poznámka na závěr: Praha a další města v České republice mají mnoho krásných vyhlídek s obsluhou. Barman robot by bezpochyby přispěl k jejich atraktivitě a spolu s tím i technické fantazii hostů

(tz)