Češi jsou s úklidem v místě bydliště většinou spokojeni. Nejvíce lidem vadí psí exkrementy (40 %) a nepořádek okolo popelnic (37 %)

Podle průzkumu společnosti Kärcher realizovaného mezi 2100 respondenty z celé ČR jsou lidé s úklidem v okolí bydliště většinou spokojeni. 17 % respondentů je s úklidem velmi spokojeno, 68 % vnímá, že řešení úklidu je na dobré úrovni a nemá výtky, pouze 15 % je nespokojeno a hodnotí, že mají v okolí bydliště velký nepořádek.
Nejvíce lidem vadí psí exkrementy (40 %), nepořádek okolo popelnic (37 %), 23 % dotázaných vadí nejvíce prach, zbytky posypového materiálu a jiné podobné nečistoty.

„Většina lidí vnímá problém prašnosti jako důležité téma. 30 % respondentů problém prachu neřeší, 62 % ale vadí. A to jak prach na chodnících a komunikacích, ten trápí 29 % lidí, tak následný polétavý prach, zejména když zafouká vítr, na který si stěžuje 33 % lidí,“ komentuje výsledky průzkumu Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.
20 % respondentů pak vadí, že se jim špatně dýchá, 17 % dotázaným vadí další negativní vliv na zdraví. 11 % nejvíce vadí, že mají následně nepořádek doma a 5 % nejvíce vadí špinavé auto.

„Češi totiž dlouhodobě podceňují zametání, což přispívá vzniku polétavého prachu. ČR je podle nedávné studie barcelonského Ústavu globálního zdraví (ISG) mezi třemi zeměmi v Evropě, kde se jemný polétavý prach nejvíce podílí na úmrtnosti obyvatel, za první Itálií a před třetím Polskem,“ upozorňuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.
Další zajímavostí je, že téměř polovina respondentů vnímá, že je potřeba přiložit vlastní ruku k dílu a nespoléhat se jenom na obec. Ale pouze 8 % tak činí. Na otázku, zda by byli lidé ochotni za kvalitnější úklid připlatit, například zvýšeným příspěvkem obci, odpovědělo pouze 14 %, že ano, 55 % pak, že možná, ale nevědí a 31 % by deklarovalo, že by nebyli ochotni.

Průzkum pro společnost Kärcher zpracovala výzkumná agentura Rondo Data na vzorku 2100 respondentů ve věku 21-61 let ze všech krajů ČR.

(tz)