Do každé rodiny jedna desková hra aneb jak doma vykouzlit tu pravou vánoční pohodu

Války mágů, Prokletá horská dráha, Loupež na Mississippi, harrypotterovská Sequence nebo Rychlá osma – to jsou zahraniční novinky v oblasti deskových her, které rozsvítí letošní Vánoce. Češi dlouhodobě vědí, že právě deskové hry rozvíjejí fantazii a logické myšlení, ale co víc, spojují lidi a umožňují rodinám strávit společné chvíle nad stejnou aktivitou. Největší tuzemský výrobce hraček, společnost Dino Toys, nabízí v roce, kdy se klasické deskovky dostaly díky koronakrizi opět na vrchol, zaručené tipy na hravý dárek pod stromeček.

Pokud jde o hry pro starší děti, teenagery i ostřílené hráče, nabízí se rodinná fantasy novinka. Ve hře Války mágů se hráči stávají temnými mágy a snaží se získat nekalými praktikami největší bohatství ze všech. „Ve hře dokážete ovlivnit každý svůj krok, každý si může zvolit jinou taktiku a každý má šanci na vítězství. Hra je napínavá a dobrodružná zároveň a stále se v ní něco děje. Je určena pro hráče od deseti let, nadchne ale i puberťáky, které jinak nejde odehnat od počítačů a telefonů. I tyhle zarputilé odmítače rodinné zábavy dokážou Války mágů zaujmout,“ popsala Ivana Maršálová, marketingová ředitelka DINO TOYS.

Cílem hry je spřáhnout se s příšerami, draky, gobliny a využít je pro budování kouzelného panství. Poslat příšery na průzkum terénu, pro cenné suroviny, postavit silnou armádu a neváhat zaútočit na říši obyčejných smrtelníků i na své protivníky. Odměnou za úsilí budou truhly plné pokladů, které pomohou upevnit hráčovu moc a sílu. Hra Války mágů je napínavou strategickou deskovkou, při které si hráči báječně procvičí logické i strategické myšlení.

Pro nadšence únikových her nabízí Dino takové, které se dají hrát doma. Napínavé příběhy vtáhnou hráče do překvapivých situací. Nikdo však nepropadá panice. Hráči řeší rébusy, musí umět číst mezi řádky, objevují i to, co na první pohled není vidět. Pokud najdou indicie, odemknou všechny zámky a mají vyhráno díky tomu, že utečou ven v časovém limitu. Únikovky jsou výborné hry pro vyzkoušení si týmové spolupráce, logického myšlení, postřehu i pozorovacích schopností. U nově vydaných her Prokletá horská dráha a Loupež na Mississippi z velmi úspěšné řady únikovek Exit si celá rodina nebo přátelé užijí spoustu zábavy a adrenalinu při řešení úkolů.

„Některé hry jsou pro hráče výzvou, jako třeba zmíněné únikovky, ne vždy se každému chtějí studovat zdlouhavá pravidla, a proto ke každé novince natáčíme jednoduché, stručné videonávody, které vás nechají nahlédnout pod víko hry dříve, než ji koupíte, a zároveň vám pomohou při prvním hraní. Všechna videa najdete u her na našich stránkách mojedino.cz nebo na youtube,“ vysvětlila Ivana Maršálová.

Příznivci Harryho Pottera mohou s partou známého čaroděje zažít zábavu díky žhavé novince – deskové hře Sequence. Samotná hra je oblíbená po celém světě. Cílem hry je měnit karty z ruky za žetony na herním plánu a vytvořit co nejdříve dvě pětky stejných žetonů v řadě, tedy sekvenci. Hra je zábavná ve dvou i dvanácti hráčích. Je tak dobrá, že nikdy nezůstane u jedné partie.

Poslední novinkou na vánočním trhu je hra Rychlá osma. Má opravdu rychlý spád a stále se v ní něco děje. Každý má ve hře svou tabulku s elektrony, které musí přešoupávat rychlostí blesku. Kdo první seřadí elektrony podle zadání karty v nabídce, získává body. Všichni hrají najednou, a tak se nikdy neví, kdo jaké zadání splní dříve. Hra je skvělá v tom, že má verzi i pro jednoho hráče, který plní jednotlivá zadání v určitém čase. Rychlá osma je zábavná hra, která perfektně podporuje logické uvažování, bystrost, zručnost i strategii. Díky tomu, jak trénuje mozek, se hodí nejen pro děti, ale i pro rodiče a prarodiče.

„Jsme toho názoru, že alespoň jedna hra by měla být letos pod každým vánočním stromečkem. Netvrdíme to proto, že hry milujeme a vydáváme, ale proto, že víme – a platí to od nepaměti – že hra nás dává dohromady. Ze společné hry se učíme mnoho životních mouder a získáváme tolik cenné zkušenosti, které potom velmi dobře můžeme upotřebit v životě. Hra nám ukazuje emoce, radost i zklamání, výhru i prohru, u hry dokážeme relaxovat i upouštět ventil,“ dodala Ivana Maršálová.

(tz)