Vánoce v pražských obchodních domech Regata jsou tu pro vás

Už se těšíte na letošní vánoční svátky? A rádi zajdete do té či oné prodejny koupit dárek, něco pro potěšení, pro radost? Drobnost do domácnosti, kolegovi, dětem, babičce? A nemáte moc času, abyste navštívili velké obchodní centrum a nakupováním přes e-shopy už jste přesycení? Možná vám v tomto případě pomůže blízkost některého ze šesti pražských obchodních domů společnosti Regata Čechy, a.s.

Nejde o velká nákupní střediska, která skýtají nespočet možností i zážitků, jak spojit příjemné s užitečným. Jde ale o objekty, které se do života především Pražanů již spolehlivě zapsaly. Dostupností, nabídkou zboží i služeb, smysluplnou strategií. Pořídíte v nich nejen to, co k běžnému životu potřebujete, ale určitě i mnoho pěkných vánočních dárků. A to vše ve společnosti neopakovatelné adventní nálady, která k prosincovým dnům patří. Jak si v letošním roce obchodní domy Regata vedly a nač se chystají v blízké budoucnosti, na to jsem se zeptala Filipa Votruby, ředitele závodu Obchodní domy Regata ze společnosti Regata Čechy, a.s.:

Co stěžejního se letos událo ve vašich obchodních domech?

Obchodní domy Regata zvládly další rok s epidemií covid-19, především díky svým věrným zákazníkům, velmi dobře. Daří se nám držet a stále zvyšovat kvalitu mixu nájemců, a tím být pro spotřebitele zajímavějšími. Běžným standardem se pro nás již stala vyšší úroveň ochrany zdraví kupujících a návštěvníků. Používání dezinfekčních úklidových prostředků, dezinfekčního mýdla na toaletách pro příchozí i zaměstnance a stojanů pro dezinfekci rukou. Považujeme za zásadní, aby se lidé cítili při nakupování jak komfortně, tak i bezpečně.

Pokračujete i v této složité době v modernizacích vašich obchodních domů?

Kromě běžných oprav se v letošním roce významně věnujeme obchodnímu domu Centrum v Praze 4 na sídlišti Spořilov. Podařilo se nám zrealizovat generální opravu velké části střešního pláště a právě dokončujeme celkovou opravu pochozích ploch kolem celého obchodního domu.

Přibyli noví nájemci? Jací? Co zákazníkům nabízejí?

V dnešní, velmi nejisté době není vždy jednoduché získat nového, kvalitního nájemce. Přes to všechno se nám podařilo navázat novou spolupráci například s velkým tuzemským poskytovatelem ambulantní péče a současně provozovatelem sítě lékáren. Společně nyní připravujeme projekt nové lékárny pro obchodní dům Tempo v Praze 4 – Krči. Od října máme v obchodním domě Luka ve Stodůlkách otevřeno nové knihkupectví Kosmas a již v červnu zde také zahájila provoz nová asijská restaurace s running sushi. Nahradila provozovnu bývalého kavárenského řetězce, který se dostal v souvislosti s pandemií do potíží. V současné době probíhá příprava na otevření nové plzeňské restaurace v obchodním domě Centrum, která nahradí bývalou Potrefenou husu.
To je jen zběžný výčet nových subjektů, s kterými jsme za poslední období navázali obchodní vztahy. Nesmíme však opomenout i naše dlouhodobé obchodní partnery, kteří u nás významně rozvíjejí svoje aktivity, a tím přispívají k vyšší atraktivitě obchodních domů. Za zmínku určitě stojí remodeling supermarketu Albert v obchodním domě Centrum na Spořilově na nejvyšší úroveň, kterou dnes společnost Albert nabízí. Drogerie ROSSMANN projevila zájem o rozšíření svojí prodejny v obchodním domě Ládví a zvětšila plochu zhruba o 30 %. Příkladů by ale bylo ještě více.

Jak se obchodní domy chystají na letošní Vánoce? Připravujete s nájemníky nějaké zvláštní akce, třeba venkovní stánky, trhy, prodej sezónního zboží?

Přípravy na období Vánoc byly na podzim v plném proudu. Od poloviny listopadu máme dokončenou sváteční výzdobu tak, abychom vytvořili tu pravou předvánoční atmosféru.
Jako každý rok tak i letos jsme navázali spolupráci s prodejci kaprů a vánočních stromků u obchodního domu Centrum. Právě zde máme dostatek venkovních ploch, na kterých je možné takové akce pořádat.

Je závěr roku pro obchodní domy náročnější než jiná období?

Z hlediska provozu jde vždy o období, kdy jsou naše obchodní domy nejvytíženější.
Pro naše nájemce je to nejvhodnější příležitost dosáhnout co nejlepších ekonomických výsledků. K tomu se jim my, jako provozovatel obchodních domů, snažíme poskytnout optimální podmínky. Tedy například zajistit perfektně fungující úklid, údržbu, a v neposlední řadě i ostrahu našich obchodních domů.

Jaká bude otvírací doba v prodejnách do konce roku, zejména tedy o svátečních dnech?

V předvánočním období se vždy snažíme nakupujícím vyjít maximálně vstříc, a proto mají v adventním čase naše obchodní domy rozšířenou provozní dobu. Jde o všední dny, víkendy, ale především o čtyři adventní neděle, kdy jsou naše obchodní domy všem zájemcům k dispozici. Toto období končí na Štědrý den ve 12 hodin, kdy se obchody zavírají.

Čím se především liší vaše obchodní domy od velkých nákupních center, v čem jsou ve srovnání s nimi jejich přednosti, co se v době pandemie nejvíce osvědčilo?

Koncepce našich obchodních domů, a tím i mix nájemců, je založena na tom, že jsou v docházkové vzdálenosti zákazníků. Proto také náš slogan Nákupy za rohem. Nabízíme především obyvatelům žijícím v okolí našich obchodních domů široké spektrum zboží a služeb tzv. denní potřeby. Nemusejí proto cestovat za běžnými nákupy potravin, drogerie, domácích potřeb a také službami typu kadeřnictví, krejčovství, oční optika, kosmetika, solárium, nehtové studio apod.
Nechceme konkurovat velkým obchodním centrům, kam lidé jezdí například pro značkovou módu a luxusní zboží, nebo také podnikají půldenní rodinné výlety. Naše obchodní domy, které jsou uvnitř bytové zástavby, nabízejí každodenní rychle dostupné nákupy a služby. Naši zákazníci tím ušetří čas, kterého si všichni čím dál
více vážíme.

Spolupracujete s místními zastupitelstvy? Budujete vztahy v dané lokalitě?

Dobré vztahy s místními samosprávami jsou důležitou součástí dlouhodobé politiky naší společnosti. Vzájemná spolupráce může být výhodná pro obě strany. Jako příklad mohu uvést možnost prezentovat např. investiční záměr obce v našem obchodním domě, kdy se informace dostanou rychle k velkému množství občanů. Na druhou stranu je pro nás žádoucí spolupráce obce např. při zajišťování veřejného pořádku prostřednictvím pražské městské policie.

Podařilo se vám splnit letos vše, co jste si předsevzali?

Rok, který právě končí, byl opět pro nás všechny výzvou. Myslím, že mohu s opatrným uspokojením říci, že se nám podařilo splnit hlavní úkol, spočívající v zachování činnosti všech našich obchodních domů v optimálním režimu tak, aby poskytovaly služby na úrovni, na které jsou naši zákazníci zvyklí. Bylo to možné jen díky intenzivní komunikaci a vzájemné spolupráci s našimi obchodními partnery. Došlo tím velmi často k dalšímu posílení našich dobrých obchodních vztahů.

O čem uvažujete ve spojitosti s rokem 2022?

Do roku 2022 pohlížíme s mírným optimizmem a vírou, že se všichni budeme postupně vracet k normálnímu životu, na který jsme byli zvyklí před pandemií. Čekají nás však i nové úkoly, které se týkají, v současné době tolik diskutovaných, cen energií. Ukazuje se, že již nyní je nutné ještě intenzivněji řešit úspory energií a investovat do alternativních zdrojů. V našem případě již pracujeme na přípravě projektu, který se týká využití střech našich obchodních domů pro výrobu elektrické energie ze solárních panelů.
V následujícím roce připravujeme, kromě jiného, investice do rozvoje obchodního domu Luka, kde budeme provádět celkovou opravu střešního pláště, fasády objektu apod. Ve spolupráci s některými obchodními partnery budeme nadále pokračovat v přestavbách a modernizacích jednotlivých nebytových prostor.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi