Letní ulice zaplaví ležérní styl, ale i módní prohřešky

Češky marně doufají, že z ulic nadobro zmizí mokasíny s fuseklemi až po kolena, o ponožkách v sandálech nemluvě. Obočí zdvihají také legíny do města či brýle zastrčené do výstřihu. Zatímco letní nákupní sezóna vrcholí, v ulicích se objevují klasické stereotypy v oblékání. Čím se plní české šatníky a jakou módu letos o prázdninách uvidíme, zjišťoval průzkum Fashion (Re)search módního vyhledávače GLAMI.
Leopardí potisk, slipové plavky a další letní speciality straší polovinu Čechů
Některé stálice jsou v tuzemsku zaběhnuté natolik, že se mění jen velmi obtížně. I letos lze očekávat výskyt ponožek v sandálech, přestože by se jich 56 % žen i každý čtvrtý muž rádi zbavili. Zdaleka to ale není jen o nich.

Ženám se na ostatních dámách nelíbí bílé ponožky k černým botám, oblečení s leopardím potiskem a za faux pas považují silonky v otevřených botách. Zástupci obou pohlaví by byli nejraději, kdyby z pánských outfitů vymizely slipové plavky a vysoké ponožky k mokasínám. Hlavou nesouhlasně kroutí i nad nošením spodního prádla pod plavkami. Muži by zase ocenili, kdyby ženy upustily od leopardího potisku a ledvinek. Zároveň nejsou velkými příznivci oblékání tepláků jinde než na doma.

Rumuni oblékají ponožky i do žabek, Řekům vadí legíny do města

Další národy sdílí podobné názory. Třeba Maďarky a Rumunky suverénně uvedly ve studii Fashion (Re)search ponožky v sandálech na první příčku prohřešků v módě – v Rumunsku se dokonce nosí i do žabek a prohřeškem jsou údajně i sluneční brýle založené za límec trička. V Bulharsku má více než třetina žen pifku na silonky v otevřených botách, Slovenky i Slováci na kroksy obuté mimo zahradu. Řecké populaci pak nejvíce vadí vídat v neděli po restauracích lidi oblečené do tepláků a legín. Respondenti napříč zeměmi se pak shodují na tom, že by se lidé při oblékání šortek a tílek měli řídit teploměrem, nikoli kalendářním měsícem. Sporé odění při méně než 20 °C vadilo přibližně třetině dotázaných Řeků i Slováků.

Místo šatů a elegance volí Češi sportovně-pohodlné léto

Podle studie GLAMI 57 % českých žen nakupuje letní módu v dubnu a v květnu, v červnu pak sezóna vrcholí. Každý druhý chce v létě nosit sportovní a pohodlný styl, což potvrzují i preference ve výběru obuvi – 47 % Češek a 50 % Slovenek plánuje nazout podpatky jen velmi sporadicky. Boty na vyšším kramfleku totiž volí pouze párkrát do roka, když se naskytne zvláštní příležitost. Z barev povedou ze 41 % pastelové odstíny.

Kolikatery plavky balí Češky na dovolenou

Pohodlně se Češky chtějí cítit i u moře, na dovolenou si 59 % z nich plánuje sbalit převážně ležérní oblečení. Zpravidla pak plníme kufr více kusy, než potřebujeme – většina respondentů s nadsázkou uvádí, že sbalí celý šatník a nosí jedny plavky a šaty. Téměř u poloviny žen pak platí, že za sezónu vynosí plavky dvoje, každá čtvrtá dokonce rovnou tři modely.

(tz)