Řídím se tím, že každá situace, případně problém, má své řešení

Vilém Kahoun

Jaké je krédo prof. JUDr. Viléma Kahouna, Ph.D., jednatele Slatinných lázní Třeboň s.r.o.? Například: Nikdy se nevzdávej. Nebo: Sebrat se a zůstat. To provázelo i jeho nominaci do 29. ročníku prestižní soutěže MANAŽER ROKU, jejíž výsledky se vyhlašovaly v září v Praze. Zvítězil v kategorii služby, a probojoval se tedy mezi ty nejúspěšnější osobnosti. A zcela právem. O třeboňských lázních se totiž říká to nejlepší, a zdejší servis, prostředí a celkovou atmosféru si pochvalují také lidé z businessu. A nejen to. Rádi se sem vracejí. Proč? Protože se tu cítí jako opravdoví hosté, kteří jsou vítáni a je o ně prvotřídně postaráno. Určitě jde mimo jiné o projev špičkové manažerské práce, efektivního systému řízení organizace, vedení kolektivu a optimistické energie, jež udává tón všem aktivitám. I v hubených letech koronavirové krize lázně obstály, nikdo nemusel být propuštěn a bylo dosaženo kladného hospodářského výsledku. Toť ve stručnosti zrcadlo úspěchu, které může být inspirací pro ty, kteří raději naříkají, než konají. Viléma Kahouna jsem se tedy zeptala:

Čím jsou lázně v Třeboni výjimečné?

Tradice slatinného lázeňství, kvalitní péče, příjemné prostředí, bohatá kultura, dva lázeňské domy. Tím vším jsou třeboňské lázně výjimečné.

Máte výtečnou image, soudím tak z ohlasů lidí z businessu, kteří k vám opakovaně jezdí. Co nabízíte právě této klientele, která má obvykle více starostí, než bývá zvykem?

Neustále se snažíme modernizovat naše provozy a rozšiřovat portfolio služeb, které poskytujeme. V loňském roce byla dokončena výstavba nového venkovního bazénového komplexu, který nabízí vyžití pro všechny věkové kategorie. Pro ucelení a doplnění celého areálu vnitřního a venkovního wellness centra vznikl projekt na rozšíření nabídky saunového provozu a wellness služeb. Tato stavba aktuálně spěje ke svému závěru. Současně byly zahájeny stavební práce na navýšení ubytovací kapacity lázeňského domu Aurora. Předpokládá se kapacita okolo 104 nových lůžek.

Vedení týmu k úspěchu. Vy to umíte. Co to obnáší? Je to dnes složitá disciplína?

Při rozhodování se snažím nenechat se ovlivnit tlaky okolí, snažím se jednat spravedlivě jak s klienty, tak se zaměstnanci a prosazovat etické hodnoty ve společnosti.

Na základě mimořádných výsledků jste se probojoval do desítky nejlepších manažerů soutěže MANAŽER ROKU. Jaký je princip vaší práce? Nač spoléháte, co se vám osvědčilo?

Přestože vyžaduji řádné plnění zadaných úkolů, snažím se své zaměstnance nadchnout a inspirovat pro plnění daného úkolu, který povede k dosažení stanoveného cíle.

Myslíte si, že má opravdu každý problém řešení?

Řídím se tím, že každá situace, případně problém, má své řešení. Je třeba hledat způsoby, jak danou situaci vyřešit, nikoliv hledat důvody, proč to vyřešit nelze.

Už máte představu, jak se vypořádáte s rostoucími cenami energií? V lázních
musí být teplo…

Momentálně je připravován projekt na realizaci fotovoltaické elektrárny na střechách budov Slatinných lázní Třeboň, který bychom chtěli začít realizovat příští rok. Tím by bylo možné pokrýt velkou část spotřeby lázní.

Je u vás stále obsazeno, nebo se už projevuje snaha lidí šetřit?

Dlouhodobým cílem obchodní politiky Slatinných lázní Třeboň je vyvážený poměr nabídky léčebně rehabilitačních, léčebných a wellness pobytů a lázeňské péče, která je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Při výpadku jednoho či druhého segmentu tak lázně mohou lépe udržet svou ekonomickou stabilitu. Zaměření společnosti na oba tyto segmenty se dlouhodobě ukazuje jako správné řešení. Samozřejmě je momentálně znát výpadek klientů samoplátců, kteří se letos po rozvolnění opatření rozhodli vyrazit za hranice, a současná sílící energetická krize též situaci nehraje moc do karet. Na sníženou poptávku jsme ale schopni vždy okamžitě reagovat.

Motivujete podzimním programem klienty, aby se vraceli nebo u vás prožili prodloužený víkend? Nač se právě nyní mohou těšit?

Každoročně na podzim nabízíme speciální pobyt, který je spojen s výlovem krále rybníků, rybníkem Rožmberk. Tento pobyt mohli v letošním roce klienti absolvovat v lázeňském domě Berta v termínu od 6. do 9. října. Součástí tohoto pobytu byla jak jinak než návštěva výlovu s dopravou a průvodcem a poukázka na odběr kapra.

Nabízíte nespočet procedur. Které jsou nejoblíbenější a proč a které byste doporučil přepracovaným šéfům?

Mezi nejoblíbenější procedury patří bezesporu slatinná koupel, která využívá našeho přírodního léčivého zdroje. Hlavním účinkem slatinných koupelí je tedy prohřívání organizmu, hydratace kůže a zvýšení obranyschopnosti. Přináší snížení svalového napětí, zmírňuje bolesti, zajišťuje lepší prokrvení tkáně a rychlejší regeneraci.

Využíváte sám prostředí lázní pro vylepšení kondice, anebo naopak míříte ke konkurenci?

Sám jsem dlouholetým stálým klientem lázní, konkrétně lázeňského domu Berta, ve kterém jsem absolvoval nespočet pobytů v rámci komplexní léčebné péče a mohu s klidným srdcem všem vřele doporučit. Lázně Třeboň opravdu pohladí tělo i duši.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi