Vchodový systém Liberty je evropské unikum

Petr Paksi

Vizionář, člověk, který miluje inovativní řešení, skvělý obchodník, který navíc nezkazí žádnou legraci. Osobnost, která vidí mnohem dál než za horizont všedních dnů. Zejména v tom smyslu, když jde o propojení technické dokonalosti a designu, kdy je třeba skloubit ve výrobku jeho užitečnost se špičkovou kvalitou a unikátním vzhledem, čistou linií, jasným posláním. PaedDr. Petr Paksi, DBA, jednatel společnosti JAP FUTURE,
by si zasloužil mnohem více slov, která by charakterizovala jeho výjimečnost šéfa, než je místa na této stránce.

Je totiž tvrdošíjným podnikatelem a manažerem, který dokáže rozpoznat, co bude mít na trhu úspěch a za tím nesmlouvavě jít. A laickou i odbornou veřejnost přesvědčit, že v daný čas je právě produkt JAP FUTURE tím pravým, který vyjadřuje zatím ještě nevyřčená přání zákazníků. Ty posléze umějí nadchnout noblesou a nadčasovostí, což dokážou ocenit ne­jen nadšenci nebo věrní klienti, ale i ti, kteří se rozhodli vydat v utváření prostor svého domova nebo kanceláře cestou osobitosti a stylu.
Petr Paksi sám o sobě tvrdí, že vede nejen firmu, ale i sám sebe tak, aby si byl lídrem. A to na základě hodnot, které vyznává. Ve firmě preferuje delegování pravomocí a úzkou spolupráci v rámci kolektivu. Netají se tím, že k vlastní inspiraci vyhledává znalosti a zkušenosti jiných úspěšných firem, jimž zase svou praxi předává.
JAP FUTURE v posledních letech klade u své produkce důraz na minimalistický interiérový design, ve kterém je na vrcholu v porovnání s ostatními výrobci a tvůrci. Dokládají to různá ocenění i spolupráce s předními architekty. V širokém výrobním portfoliu vynikají dva unikátní systémy: dveřní a vchodový, které odpovídají moderním světovým trendům. Jako někdejší prvořadý hokejista nezapře ve svém počínání soutěživost ani tah
na branku, jak se říká. A tak tedy:

Spoléháte na inovativní technologie a mis- trovský design. Proč jdete právě tímto směrem?

Protože cítím, že to má smysl. Čas ukazuje, že se nemýlím.

Právě jste uvedli na trh novinku, vchodový systém Liberty, který vzápětí získal ocenění Grand Prix za nejlepší výrobek na veletrhu For Arch 2022. A okamžitě si našel fanoušky z řad architektů i zákazníků. V čem je unikátní?

Jednoznačně v komplexnosti, je to ucelený systém, který řeší důležité funkce spjaté s užíváním domu… Poštovní schránku, zvonek, vchodovou skrytou kameru, branku, kryt na popelnice, na elektrický nebo plynový rozvaděč, číslo popisné. Pozornost zaslouží box na ukládání balíků bez přítomnosti majitele nemovitosti. Takto ucelený systém nikdo jiný v Evropě nenabízí, takže je to skutečně evropské unikum.

Pravdou je, že u každého domu je potřeba mít vrátka, poštovní schránku, popelnici nebo elektrický rozvaděč. Pro architekty a náročné klienty bývá obvyklý způsob řešení těchto prvků noční můrou. Často se proto musí navrhnout řešení na míru, které je náročné časově i finančně. Předpokládám, že to byl také důvod, proč vás oslovil uznávaný krajinářský architekt Jakub Finger z ateliéru Partero.

Pravdou je, že jsme byli domluvení na schůzce, ale za mě z úplně jiného důvodu. Když jsem zjistil, že Jakub je zahradní architekt, chtěl jsem jednání zrušit, protože jsem si dopředu myslel, že půjde o „ptačí budky“ nebo něco podobného. Jakub mě ale přesvědčil, ať přece jen přijedu a hned od začátku mě jeho přístup k věci nadchl. Najednou jsem si byl jist, že může vzniknout projekt unikátní v rámci celé Evropy. A vznikl. Takto ucelený vchodový systém žádná firma v portfoliu opravdu nemá.

V čem tkví unikátnost a výjimečnost systému Liberty?

Předprostor domu je, jednoduše řečeno, podání si ruky s domem. Kultivovanost je dobrým začátkem. Právě v tomto místě je kromě dlažby a vegetace množství nutných, relativně velkých prvků, které jinde být nemohou. Tyto jednotlivosti jsou zásadními skladebnými prvky a často, vědomě nebo nevědomě, opomíjenými.
Liberty nabízí ucelenou řadu s flexibilní modularitou a precizním detailem. Prototypování a sériová výroba umožnily dosáhnout jedinečnosti, které je velmi složité a za rozumných nákladů při kusové výrobě nemožné dosáhnout. To je podle mne benefit, který přinesl něco, co lidé skutečně potřebují, co je praktické i hezké. Podařilo se nám najít díru na trhu, a ta se dnes nehledá jednoduše.
Proto z toho mám také nesmírnou radost. Tímto řešením můžeme pomoci mnoha lidem, kterým záleží na tom, jak vstup do
budovy vypadá.

Můžete popsat materiálové a technické řešení vchodového systému Liberty?

Po testování různých materiálů jsme zvolili 3 mm silný hliníkový plech, který je pro venkovní použití optimální. Navíc zařazení povrchové úpravy pasivace titanem před komaxitem dělá z výrobku opravdového vytrvalce, ze kterého se zákazník může těšit dlouhá léta.

Do jaké míry je systém variabilní? Počítáte s odlišnými požadavky architektů dle typu projektu?

Možná se budu trochu opakovat, ale variabilitu vnímám hlavně modularitou a rozměrovou pestrostí. Avšak jako v mnoha oborech, tak i v tom našem, je nejdražší vývoj výrobku. Vchodový systém Liberty jsme vyvíjeli téměř rok a v této fázi není na pořadu dne atypická výroba. Budeme pozorně sledovat požadavky zákazníků, a pokud vykrystalizuje smysluplná poptávka po dalších prvcích, například úložišti pro nářadí, grilech nebo koloběžkách, tak budeme adekvátně reagovat.

Sázíte také na export. Kde se firmě nejvíce daří?

Určitě bychom nechtěli zůstat jen hráčem v České republice. JAP FUTURE se prosazuje svými výrobky řadu let i v zahraničí. Český design nově prorazil v Dubaji, kam jsme do luxusního projektu Vila Dubaj Marina dodali dveře Master se skrytými zárubněmi Aktive. Spolupráce tímto nekončí, před realizací je dodávka dveří Idea v posuvu do stropu Premium a šatny Efekta. Pro podporu spolupráce s tímto regionem jsme se rozhodli účastnit veletrhu The Big 5 Dubaj, který se koná v prosinci. Stánek bude mít rozlohu asi 100 m2 a budeme tam prezentovat naše designové výrobkové portfolio.

Z čeho čerpáte energii, optimizmus a touhu měnit bydlení v požitek?

Člověk, který chce podnikat, se nesmí bát, musí i trochu riskovat, musí hledat odpovědi na otázky, co spotřebitel v dané chvíli potřebuje. A musí umět žít. Já jsem ženatý 31 let, jsem šťastný dědeček, v mém DNA je optimizmus. Ctím zdravou výživu a nezanedbávám pohyb, cvičím nejméně pětkrát týdně. Tedy snažím se rozumně provázat osobní a profesní aktivity. A dívat se na svět veselýma očima.

I letos jste se probojoval mezi finalisty soutěže MANAŽER ROKU. Čím je pro vás toto klání zajímavé? A pokusíte své štěstí i v příštím, 30. ročníku?

Při slavnostním vyhodnocování soutěže na pražském Žofíně je možnost se potkat se spoustou zajímavých lidí z businessu, poslechnout si jejich názory, seznámit se. To je užitečné a povzbuzující. Samotná soutěž umožňuje poměřit své vlastní schopnostmi s ostatními. A to je velice cenné.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi