Důležitost vitamínu D či omega-3 se dostala do povědomí většiny z nás

Jan Řepa

Každou chvíli zaznamenám nějaký nový doplněk stravy na našem trhu. Přicházejí zajímavější, sofistikovanější přípravky, které v člověku otevírají vrátka zvědavosti, rád by je vyzkoušel. Udělal pro svoji kondici více než doposud. Na druhé straně si říká, aby to tak zvaně nepřepískl, aby se nejistil nadmíru, a že určitá rozumná střídmost má také něco do sebe. Nakonec neodolá a koupí. Společnost NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o. je jednou z těch, která dokáže svými produkty zaujmout laika i odborníka. Postupně nabídku obohacuje, ale nejen to. Vede zákazníky k tomu, aby o svém zdraví přemýšleli, něco pro ně dělali a stávali se zodpovědnějšími. A nejen o tom jsem hovořila s manažerem Janem Řepou:

Jaký pro vás byl rok 2022? Přinesl nějaké změny ve vaší strategii?

V porovnání s loňským rokem jsme zaznamenali mírný pokles, ale pozorujeme, že zájem o doplňky stravy roste jak v Čechách, tak na Slovensku, kde působíme. Naše strategie je založena na norském modelu, který nám dlouhodobě funguje a je velmi pozitivně vnímán našimi zákazníky. Neplánujeme ji v blízké době zásadně měnit.

A předpoklad pro ten letošní? Roste zájem o vaši nabídku?

V letošním roce budeme představovat několik novinek a jsme přesvědčeni, že o ně bude zájem. Jsou to produkty, které jsme dlouhou dobu vyvíjeli na základě zpětné vazby od našich zákazníků, kterým se snažíme vycházet tímto vstříc.

Sortiment doplňků stravy je na trhu přepestrý, vznikají další přípravky, laik se už těžko orientuje v tom, co je pro něj optimální. Doporučil byste nějaké pravidlo, postup, podle čeho si vybírat?

Je celá řada doplňků stravy, které jsou určené pro každého bez ohledu na věk. Mezi takové patří například omega-3, ve kterých jsme jedničkou na českém a slovenském trhu. Určitě záleží na věku, zdravotním stavu a individuálních potřebách každého uživatele. Při výběru omega-3 bych se zaměřil na dohledatelnost původu ryb, informaci, z jakých ryb je tento doplněk stravy vyroben, a čerstvost samotného produktu. V našem portfoliu máme omega-3 ve tvaru rybiček pro děti od tří let a pro zbytek populace máme snadno polykatelné kapsle obsahující nejčerstvější rybí olej na světě z norského lososa.

Když se chce pacient poradit s lékařem o vitamínech, minerálech, které konzumuje sám o své vůli, a kombinaci léků, často ho odborník odbyde s tím, že ho to nezajímá. Přitom právě nevhodné spojení nebo užívání jednotlivých preparátů může udělat pořádnou paseku, když si „něco“ s „něčím“ nesedne. Jak nahlížíte na tento problém?

V tomto případě vždy záleží na konkrétním lékaři. My s tím máme dobré zkušenosti, naši zákazníci tyto kombinace konzultují se svými lékaři a velmi často jsou chváleni, že užívají právě naše produkty. V případě, že jsou odborníkem odbyti, spustili jsme na našem webu www.naturamed.cz online poradnu právě pro tyto otázky, kde pravidelně reagují odborníci v čele s doc. MUDr. Tomášem Vymazalem, Ph.D., MHA, přednostou KARIM 2. LF UK a FN Motol. Zájem o tuto poradnu nás příjemně překvapil a často se setkáváme se zajímavými dotazy. Odpovědi našich odborníků jsou pak veřejné, tudíž odpovědi na často složité otázky mohou rovnou zájemci najít.

Ostatně, je opravdu nutné saturovat náš organizmus tolika prvky, od vitamínu C a D až po všechna béčka, hořčík, zinek, vápník? Nepřeháníme to? Anebo naopak do naší tělesné schránky vlivem životního stylu, změn klimatu, kvality vod a půdy je potřeba doplňovat vše, nač si jen člověk vzpomene?

Důležitých látek je celá řada, a je zřejmé, že jsou pro náš organizmus prospěšné. Při zdravém životním stylu je možné dostat tyto látky do těla stravou, ale zdaleka ne všechny. Zde přichází na řadu doplňky stravy. Já osobně užívám již několik let vysoké dávky omega-3, vitamínu D, K, C, hořčíku, zinku a cítím se velmi dobře. Samozřejmě by si měl každý hlídat denní dávku, protože jsou látky, kterými hrozí předávkování. Jde například o vitamíny rozpustné v tucích. Existují výzkumy např. o vitamínu D, kde se dočtete, že ze stravy ho dokáže získat jen 2 % Čechů, tudíž zde bych doporučoval dlouhodobé a pravidelné užívání, včetně letních měsíců.

Někde jsem četla, že vitamín K by neměli brát lidé s vysokým tlakem nebo zvýšeným cholesterolem a lipidy v krvi. Je to tak?

Vitamín K by neměli brát lidé, kteří užívají určité druhy léků na ředění krve, jelikož vitamín K ovlivňuje krevní srážlivost. V tomto případě vždy doporučujeme našim zákazníkům, kteří mají léky na ředění krve, aby nejprve konzultovali užívání vitamínu K s jejich ošetřujícím lékařem. Co se týče vámi zmiňovaných obtíží, tak si nemyslím, že by na ně konzumace vitamínu K měla negativní vliv.

Mohou se vaši klienti pracovníků v call centru na takové záležitosti ptát?

Operátoři jsou pravidelně proškoleni našimi odborníky na nejčastější možné kontraindikace, ale vždy doporučují, aby se zákazník zeptal svého ošetřujícího lékaře. Ten zná nejlépe jejich zdravotní stav.

Ostatně, kdo je nejčastějším zákazníkem NaturaMedu?

Od roku 2006, kdy naše společnost začala fungovat na tuzemském trhu, si naše produkty vyzkoušelo téměř 3 000 000 zákazníků. V rámci takto vysokého čísla jsou zde zahrnuté všechny věkové skupiny, a co se týká rozdělení pohlaví, tak mírně převažují ženy.

Změnil se pohled lidí na úlohu zdraví v jejich životě během covidu?

Jednoznačně. Covidové období bylo pro nás velmi turbulentní a během prvního roku jsme bojovali s nedostatkem našich produktů. Šlo ale o příjemnější starosti, než kdybychom měli plné sklady zboží, které nikdo nechce. Pandemie naučila většinu populace se zajímat o své zdraví, primárně o imunitní systém. Doplňky stravy pro podporu imunitního systému se staly každodenní a dlouhodobou záležitostí i pro ty, kteří před tím nikdy nic neužívali. Důležitost vitamínu D či omega-3 se dostala do povědomí většině z nás. Pro zajímavost – během této doby jsme odeslali přes 800 000 ročních balení vitamínu D.

Co nového jste do palety výrobků loni zařadili a co chystáte v tomto roce?

V loňském roce jsme vylepšili recepturu naší vlajkové lodi OmegaMarine Forte+, ve které jsme zdvojnásobili množství lososového oleje, zvýšili obsah omega-3 a změnili název na OmegaMarine Premium. Zároveň jsme uvedli nový produkt Vitamín K2 Complex. Zájem o tuto novinku byl nad naše očekávání. V tomto roce se zákazníci mohou těšit na novinky zaměřené na problémy s cholesterolem, doplnění vápníku a podporu kloubů.

Určitě najdete dobrou radu pro lidi z businessu, kteří čelí nejen zajímavým výzvám, ale i velkým problémům, které se týkají provozních záležitostí, od drahých energií až po dodávky materiálů, nedostatek odborníků… Kteří takříkajíc mají nervy nadranc, nemohou spát, jedou na doraz, jsou v chronickém stresu…

Každá krize jednou skončí a tato zkušenost nás udělá silnějšími. Moje doporučení zní, aby lidé nepřestali plánovat a neztráceli sílu, našli si čas na odpočinek a získali energii do dalších „bojů“, které nás v nadcházejícím období čekají.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi