Nejvíce profesionálních pokrývačů na obyvatele je v Brně. Jejich přístup je stejně důležitý jako materiál

Valeč

Pálené střešní tašky Tondach najdeme na více než 2 755 střechách napříč celou Českou republikou. Krytiny vyrobené z poctivého přírodního jílu zdobí moderní novostavby i historické památky. Investoři po celé zemi si je vybírají na základě poměru ceny a výkonu, který mezi dalšími materiály nemá obdoby, ale i kvůli úzké spolupráci a špičkovému servisu zkušených mistrů pokrývačů.

Největší koncentraci střech opatřených krytinou od Tondachu najdeme na jižní Moravě, kde se tento tradiční přírodní materiál hodí k místní architektuře inspirované lidovými statky. V Břeclavi a Uherském Hradišti se střechou z pálených tašek pyšní shodně 97 staveb, což je největší počet v rámci jednoho města z celé České republiky. Rozhodně to není náhoda – v nedalekých Hranicích se totiž nachází velký závod Tondachu. V Uherském Hradišti navíc žije 85 kvalifikovaných pokrývačů, kteří s těmito taškami pracují. Zbytek oblasti pak obsluhují především řemeslníci z Brna, kde jich najdeme 114. Moravská metropole je tedy po Praze, která má 139 zkušených odborníků, městem s největším počtem kvalifikovaných pokrývačů v republice.

Mistři pokrývači totiž mimo kvalitně provedenou práci, která přináší výsledky, na něž lze bez obav poskytnout 33 let dlouhou záruku, sází i na osobní vztahy. S investory spolupracují dlouhodobě a mimo profesionální pokládky tašek zajišťují i případný servis, jako je výměna tašek, školení pro svépomocníky nebo technická podpora. Podstatný je u novostavby i rekonstrukce především výsledek, ovšem záleží i na přístupu. Smích na stavbu patří.

Proto se pokrývači Tondachu každoročně setkávají například na veletrzích, jako jsou Střechy Praha, kde si vyměňují zkušenosti. Z mnoha z nich se během let stali přátelé. Zároveň při těchto příležitostech dostávají od společnosti Wienerberger různá školení a na oplátku poskytují manažerům a technikům Tondachu zpětnou vazbu ohledně produktů a jejich využití v praxi. Díky úzkým vztahům a vzájemnému respektu se může technologie, kterou se pálené střešní tašky vyrábí, neustále zdokonalovat.

Proces výroby tašek obnáší řadu důležitých kroků, přičemž záleží na každém z nich. Nejprve je vybrán a vytěžen kvalitní jíl, který se dále čistí a hněte, dokud nedosáhne správné konzistence pro formování tašek. Jednotlivé kusy tvaruje speciální stroj a poté se nechají sušit v sušárnách, aby se odpařila přebytečná vlhkost. Barvu mají buď režnou přírodní nebo s glazurovanou povrchovou úpravou či engobou. První tvoří lesklý povrch, druhá úprava matný. Následuje již zmíněné pálení v peci, kde teploty přesahují tisíc stupňů. Díky vystavení žáru se vrstvy pevně spojí, což zajišťuje konečnou barvu a odolnost, jakou žádná jiná krytina nenabízí. Jsou nehořlavé, mrazuvzdorné a jejich barva zůstane stálá i po mnoha letech navzdory UV záření nebo ptačímu trusu.

(tz)