Co má v podnikání větší hodnotu? Kvalita nebo rychlost

Ing. Jiří Jemelka, MBA

Myslím si, že jedna věc se z podnikání v poslední době maličko vytrácí. Alespoň se nám to tak jeví, když si o tom s ostatními podnikateli povídáme. Připadá mi, že mizí potřeba budovat firmu na zdravých základech. Zkrátka stavět ji od začátku ziskově, na obchodním modelu, který dává od prvopočátku smysl.

Asi k tomu trochu přispěla i nedávná doba, ve které bylo extrémně snadné získat externí peníze. Zašli jste za investorem, nabrali herní žetony a pustili se do hry. Neměli jste co ztratit, kdyby to nevyšlo, neriskovali jste vlastní tvrdě vydřené prostředky, zaplatil by to investor. Vy jste se pobavili s přáteli, nasbírali nějaké zkušenosti a účet jste nechali na stole. Možná to zní trochu jako přehánění, ale takhle to opravdu velmi často bylo, a to bohužel i ve firmách, které se na čas objevily na předních stránkách českých médií. Když se místo podnikání věnujete běhu mezi jednotlivými koly financování, nemůže to dopadnout dobře.

Vybudovat zdravou a profitabilní firmu prostě nějaký čas trvá. Chce to trpělivost, výdrž, odříkání a velkou psychickou odolnost. A tím disponuje v současnosti málokdo. Dnes se hodně spěchá, chceme věci rychleji. Rychleji ale neznamená kvalitněji. Pokud v businessu bezhlavě spěcháte, je to stejné, jako když se přiřítíte na nádraží a máte radost, že jste na poslední chvíli stihli vlak. Po chvíli jízdy ale zjistíte, že místo do Prahy jedete do Brna. K čemu je takový spěch?

Na začátku podnikání jsem si to chtěl taky alespoň trochu ulehčit a vzít si půjčku 300 tisíc korun. Obešel jsem několik bank, ale žádná z nich mi nepůjčila. A to bylo to nejlepší, co se mi mohlo stát. Když totiž nemáte moc finančních prostředků, donutí vás to být efektivní. Otáčíte každou korunu a zvažujete, jak ji optimálně alokovat. Pokud založíte startup a nafasujete si od investorů několik milionů, nic vás nenutí přežít.

Nevybudujete si v sobě ten bazální modus operandi, který vás vede k tomu nakládat s penězi jako se vzácným zdrojem, který když vyschne, tak je konec. To, že nebudete mít nekonečné cashflow, na vás vyvíjí zdravý tlak být efektivní a hned od začátku vystavět business model, který dává smysl a je možné jej škálovat. Doba je sice nová, ale podnikatelské principy se od Baťovy éry nijak nezměnily.

Kvalitní business se dá vybudovat i bez cizích zdrojů a já to všem doporučuji. V žádném případě ale nechci znít jako odpůrce externího financování. Jestliže se dostanete do fáze, kde máte vyladěný a prověřený obchodní model a víte, že pokud do něj nalijete desetkrát více peněz, budete mít desetkrát větší profit, tak beze všeho! V tomto případě samozřejmě finanční páka dává obrovský smysl.

Peníze jsou skvělý akcelerátor, samy o sobě ale nic nevyřeší. Více peněz vám v počátcích podnikání moc nepomůže a rozhodně vás nezachrání, pokud je vaše firma v potížích kvůli tomu, že máte chabé základy. Pokud prvně nezpevníte to podstatné, dodatečné zdroje vaší firmou jen protečou a ve výsledku budete v horší situaci než předtím.

Úžasné firmy se přes noc vybudovat nedají. Podnikání je tvrdá disciplína, která vyžaduje čas, píli a odříkání. S tím, jak budujete sebe, roste a sílí i vaše společnost a lidé okolo vás. Pokud se nenecháte zlákat pozlátky a různými urychlovači, existuje mnohem větší šance, že se dostanete v pořádku do cíle.

Ing. Jiří Jemelka, MBA, jednatel společnosti JPF Czech s.r.o.

(tz)