Bylinkový houskový knedlík – příloha, která zaujme

Často slýcháváme, že jsou muži kuchaři při vaření vynalézavější, lepší než ženy a že uplatňují více fantazii a ochotněji než jejich protějšky zkouší nové postupy. Dokonce éterem poletovala svého času i hláška, že ženská nepatří do kuchyně… Což zní docela drsně, ale budiž. Cestu ke štěstí za sporákem, pánové, lze nakročit v doprovodu nádherné knihy nazvané Velká knedlíková kuchařka, již vydala společnost Knedlíky Láznička. Ve druhém díle našeho seriálu můžete vyzkoušet, jak se vaří

Bylinkový houskový knedlík:

550 g hrubé mouky
270 ml mléka
2 hrsti směsi čerstvých bylinek
(doporučuje se listová petrželka, kopr, bazalka, libeček)
100 g pečiva
15 g čerstvého droždí
15 g soli
1 vejce

Operte a nasekejte bylinky. Do mouky nalijte vlažné mléko a přidejte připravené bylinky, potom droždí, vejce a sůl. Prohněťte a zapracujte na kostičky nakrájedné pečivo. Vypracujte vláčné těsto a pohlídejte si, aby se bylinky dobře rozložily po celé hmotě. Vytvarujte dvě šišky a nechte krátce vykynout, postačí 20 až 30 minut. Vařte v páře 25 minut, nebo v osolené vodě 20 minut.

Dobrá rada: Když se knedlíky dovaří, odstavte hrnec nebo kastrol z plotýnky. Počkejte, až ustane var, opatrně podeberte každý knedlík podběračkou nebo plochou lžicí a přesuňte ho na prkénko. Ještě horké šišky na několika místech propíchejte vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí kvůli páře uzavřené uvnitř. Krájejte velmi ostrým nožem nebo nití, tak, jak to dělávaly vaše babičky.

Tak ať vám chutná!

Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz