Bolt uvádí novou generaci koloběžek

Bolt, největší provozovatel sdílených koloběžek v Evropě, představuje nejnovější generaci svých strojů, model Bolt 6. Vyvinutá na základě zpětné vazby ze strany měst, přináší nová koloběžka zcela nový standard bezpečnosti, udržitelnosti a uživatelského komfortu.

Koloběžka Bolt 6 byla vyvinuta s maximálním důrazem na bezpečnost jezdců i chodců. Tento technologiemi prošpikovaný stroj je proto schopen detekovat jízdu v tandemu, smyky a prudké brždění, a navíc v reálném čase rozpozná, pokud došlo k pádu či kolizi. Stejně tak senzory koloběžky rozpoznají, když se při parkování nakloní o více než 15 stupňů, a upozorní jezdce, aby koloběžku postavil stabilněji a ona neskončila na zemi. Povinnost odstavenou koloběžku vyfotit bude platit i nadále, na umělé inteligenci založená kontrola správného parkování však s Boltem 6 proběhne v reálném čase.
Deska nové koloběžky je nejširší mezi stroji tohoto druhu, což jezdci pomáhá udržet při jízdě pohodlný a bezpečný postoj. K mimořádné stabilitě stroje přispívá nízké těžiště díky baterii umístěné pod deskou, stejně jako robustní odpružení a větší přední kolo o průměru více než 30 centimetrů.
Mezi zajímavé inovace uplatněné v nové koloběžce patří také schopnost sebediagnostiky – Bolt 6 sama upozorní servisní tým na problémy technické povahy a automaticky plánuje svoji údržbu, což zajišťuje, že všechny stroje v ulicích budou vždy v nejlepším technickém stavu. Podobně je tomu i s firmwarem koloběžky, protože vzhledem k tomu, že se jedná o stroj vyvinutý vlastními silami, budou inženýři společnosti Bolt moci aktualizovat firmware či jej rozšiřovat o nové funkce bez závislosti na dodavatelích třetích stran.
Velkou pozornost věnovali vývojáři společnosti Bolt také udržitelnosti. Nová koloběžka je vybavena baterií o kapacitě 1,1 kWh odolné vůči vandalismu, která stroji umožňuje na jedno ujet 90 kilometrů. Bolt 6 si díky tomu vystačí s méně nabitími, což znamená méně výjezdů servisního vozidla, a tedy nižší uhlíkovou stopu provozu stroje.
„Naše nová koloběžka byl vyvinuta s největším možným ohledem na potřeby měst i jezdců, zejména co se týče velmi široké škály uplatněných bezpečnostních prvků. Stroj má předpokládanou životnost 8 let, a zároveň je díky své modulární konstrukci snadno opravitelný, v důsledku čehož bude mít Bolt 6 nebývale nízkou ekologickou stopu. A v neposlední řadě, protože jsme si stroj vyvinuli a vyrábíme sami, neplatíme marže dodavatelů a výrobců. Tato úspora se pak promítne do cenově dostupnějších jízd na koloběžkách pro naše zákazníky,“ vysvětluje Peter Mesarč, Country Manager Rentals CZ & SK společnosti Bolt.
Prvních 1 000 strojů modelu Bolt 6 se rozjede již nyní v červenci po Lisabonu, Rize a Tallinnu, a v průběhu příštího roku budou nasazeny také v dalších zemích.
Aplikace Bolt je dostupná na Google Play i App Store s tím, že v současné době jsou koloběžky a elektrokola Bolt k dispozici nejen v Praze, Brně a Ostravě, ale také například v Olomouci, Pardubicích, Českých Budějovicích či Frýdku-Místku.

(tz)