Šéfka celosvětového Peugeotu, Linda Jackson, přijela do Česka. Co si myslí o rozvoji elektromobility u nás?

Těsně před prázdninami přijela do České republiky zcela mimořádná návštěva. Nejednalo se o nikoho menšího než jednu z nejvýznamnějších žen světového automobilového průmyslu. Linda Jackson je totiž od ledna 2021 generální ředitelkou značky Peugeot.

V podstatě šéfuje 130 zemím a každé z více než milionu ročně prodaných aut ve světě je tak trochu její zásluhou. Jak tato veledůležitá návštěva probíhala? Celý první den ze svého dvoudenního pobytu strávila Linda Jackson v sídle importéra Peugeotu na jednáních s českými manažery. Jednalo se hlavně o obchodní politice značky a jejím dalším směřování. Druhý den došlo na návštěvu dealera značky Peugeot, koncesionáře Lenner v Říčanech, a následně i na rozhovory s českými novináři. Nás zajímalo hlavně to, jak se Linda Jackson, jakožto neústupná propagátorka elektromobility, dívá na chabý podíl elektrických vozů v našem vozovém parku.

„Český trh není z hlediska elektromobility ve stejné pozici jako třeba ve Francii, Itálii či Nizozemsku, kde je podíl elektrických vozů vysoký. Dnes už na těchto trzích hovoříme o každém čtvrtém voze, který je poháněn elektromotorem. Rozdíl je hlavně v rychlosti elektrifikace. Výraznější přechod na elektromobilitu v Česku v dohledné době nastane, jakmile dojde k potřebnému vývoji infrastruktury a jakmile se uzákoní vládní pobídky, které jsou k rozvoji elektromobility nezbytné a které tu zatím moc nejsou.“

Podle Lindy Jackson tedy, co se týče přechodu na elektrické vozy, se nejedná o otázku“ jestli k tomu dojde“, ale „kdy k tomu dojde“. A není pochyb o tom, že Peugeot bude u toho. Vždyť už dnes má nejširší nabídku elektromobilů ze všech francouzských značek a od dubna 2024 by měl mít nejširší nabídku elektromobilů i ze všech mainstreamových značek v Evropě.

(red)