Karlovarský knedlík – příloha, která nezlobí

Vaření je pro mnohé muže báječný odpočinek, koníček, vášeň. Je-li to navíc vášeň k experimentu, nabízí se jedna velká příležitost. S Velkou knedlíkovou kuchařkou, kterou vydala společnost Knedlíky Láznička, vyzkoušejte svůj um a šikovnost. V tomto seriálu vás budeme navigovat. Napoprvé to bude

Karlovarský knedlík:

10 rohlíků nebo housek
250 ml mléka
100 g hrubé mouky
3 vejce
2 hrsti sekané petrželky
špetka muškátového květu
sůl

Pečivo nakrájejte na kostičky. Pokuste se to udělat tak, aby na každé kostičce byl kousek kůrky. Namočte do mléka. Vajíčka rozdělte. Bílky nechte stranou a žloutky přidejte k pečivu. Promíchejte, přisypte petrželku, muškátový květ, mouku a osolte. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka vpracujte do těsta. Když by bylo příliš lepivé, zahustěte další moukou.
Z těsta vytvarujte pevnější knedlíky s menším průměrem, než jaký mívá klasický houskový knedlík. Šišky zabalte do potravinářské fólie a vařte v páře 25 minut.

Dobrá rada: Pro vaření v páře budete potřebovat pařáček. Dbejte na to, aby se pod pokličkou vytvořila silná pára, vařte stejně dlpouho jako byste vařili knedlíky ve vodě. Pařáček můžete v domácích podmínkách nahradit utěrkou pevně uvázanou přes hrnec.
Vodu si do kastrolu dejte vařit před tím, než začnete zpracovávat těsto, aby dlouho poté, co je hotové, nečekalo a neřídlo. Knedlíky můžete krájet horké, ale jen velmi ostrým nožem, jinak je na řezu zničíte a mohly by vypadat jako sražené. Po vychladnutí už tak citlivé nejsou.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz